hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Akıl Yaşta Değil Baştadır Atasözünün Anlamı Nedir? Kısaca Açıklaması Ve Örnek Cümle…

    Akıl Yaşta Değil Baştadır Atasözünün Anlamı Nedir Kısaca Açıklaması Ve Örnek Cümle…
    expand

    Atasözleri ve deyimler, bir toplumun gelecek nesillere aktardığı en önemli ve en değerli hazinesidir. Bu kültürel miras, aynı zamanda da soyut bir hazine gibi nesiller boyunca yeni kuşaklara iletilir ve her dönem geçerliliğini korur. Her biri birbirinden değerli olan bu atasözleri arasında ise, “akıl yaşta değil baştadır” atasözü de yer alır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Akıl Yaşta Değil Baştadır Atasözünün Anlamı Nedir?

    “Akıl yaşta değil baştadır.” atasözü en çok bilinen ve günlük hayatta en çok kullanılan atasözlerimiz arasında yer alır. Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "akıl yaşta değil baştadır" atasözü; "Asıl marifet yaşta değildir. Kişi senelerce kendine hiçbir şey katmadan yaşarsa da boş bir ömür geçirmiş olur. Ama yaşça kendisinden daha küçük biri hayatına daha çok tecrübe ve bilgi sığdırırsa, yaşı küçük olsa da akıl olarak ondan daha üstün sayılır." anlamı taşır.

    Akıl Yaşta Değil Baştadır Atasözünün Kısaca Açıklaması ve Örnek Cümle

    Bir kişinin yaşı büyük olabilir ama bu onun akıllı olduğunu göstermez. Çünkü akıl düşüce işidir. İnsan düşünme yeteneğine sahipse kaç yaşında olduğunun önemi yoktur. Aklın ölçütü yaş değil, düşüncedir.

    Zamanla insanın bedeni büyür ve yaşlanır ama akıl ve zihin yaşla değil edinilen birikime bağlı olarak gelişir. 20 yaşında kendini geliştiren kişi, 60 yaşında kendini geliştirmemiş birinden bilgi ve birikim bakımından daha önde olabilir. Örneğin; Yaşıtlarının çok ilerisinde bilgilere sahip, akıl yaşta değil baştadır.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow