Açık öğretim lisesine geçiş şartları neler? MEB kararları Resmi Gazete'de yayımlandı!
MEB tarafından yapılan değişiklikler, Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in imzasını taşıyan ve açık öğretim liselerine geçişle ilgili usul ve esasları belirleyen genelge, Türkiye genelindeki 81 ile gönderildi. Peki, açık öğretim lisesine geçiş şartları neler? İşte detaylar.
Millî Eğitim Bakanlığınca, örgün eğitimden açık öğretim liselerine geçişleri sınırlandıran yönetmeliğin ardından bu liselere geçişlerle ilgili usul ve esasları belirleyen genelge yayımlandı. MEB'den gelen açıklamada, 'Örgün ortaöğretim kurumlarında okuma hakkını kaybeden öğrenciler dışındakilerin örgün ortaöğretim kurumlarından açık öğretim liselerine nakil ve geçiş yapamayacakları hükme bağlanmıştır.' ifadeleri kullanıldı.
📣 Örgün Ortaöğretim Kurumlarından Açık Öğretim Liselerine Geçişlerin Şartlarını Belirleyen Genelge Yayımlandı
— Millî Eğitim Bakanlığı (@tcmeb) September 14, 2023
👉https://t.co/3xwOrx01gQ pic.twitter.com/TDqqWB8kbZ
AÇIK ÖĞRETİM LİSESİNE GEÇİŞ ŞARTLARI NELER?
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), örgün eğitim veren ortaöğretim kurumlarından açık öğretim lisesine geçiş şartlarını belirledi. Buna göre; Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği ile Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik uyarınca, lise öğrencilerinin örgün ortaöğretim kurumlarından açık öğretim liselerine belirtilen haller dışında geçiş yapamayacağı kararlaştırıldı.
Engeli bulunan, anne babası vefat edip koruyucu aile yanına yerleşen, evlatlık edinme öncesi 1 yıllık geçici bakım sürecinde olan, koruma altına alınması nedeniyle ikameti değiştirilmek zorunda olan, şehit veya gazi çocuğu olan, cinsel saldırı veya taciz mağduru olan, milli sporcu, tutuklu ya da hükümlü olan, evde ve hastanede eğitim verilerek öğrenim gören, bakanlıkça mazereti uygun görülen ve örgün ortaöğretim kurumlarında okuma hakkını kaybeden öğrenciler, açık öğretim liselerine geçiş yapabilecek.
Bakanlıkça mazereti uygun görülenler; sınıf tekrarına kalıp öğrenim hakkı devam eden, ikamet yeri değişen ve velisinin yeni ikametinin bulunduğu yerde eğitimini sürdürebileceği türden okul türü bulunmayan, ilköğretim okulu/ortaokul veya imam hatip ortaokulu mezunu olup herhangi bir örgün ortaöğretim kurumunda kaydı olmayanlar ile çeşitli nedenlerle 9'uncu sınıfta özürsüz devamsızlık hakkını dolduran öğrencileri kapsıyor. Açık öğretim liselerinin yurt dışı programına kayıt yaptırmak isteyenlerden, açık öğretim liselerine kayıt şartlarını taşıyan öğrencilerin, yaş şartı aranmaksızın mazereti uygun görülecek. Yurt dışında öğrenim görmüş olanlardan denklik belgelerinde belirtilen öğretim düzeyleri açık öğretim liseleri kayıt şartlarını taşıyanlar da yaş şartı aranmaksızın açık öğretim liselerine kayıt olabilecek.
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açılan Kur'an kurslarında hafızlık ve bu alanı destekleyici Arapça eğitimi alanlar ile Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü'nün hafızlık modüllerine kayıtlı olan, milli sporcular dışında bireysel veya takım sporlarında en az 3 yıl faal lisanslı olarak yarışmalara katılan sporcular ve Türkiye olimpik hazırlık merkezleri ile sporcu eğitim merkezlerine kayıtlı olanların mazeretleri Bakanlık tarafından kabul edilecek.
Ayrıca, 2023-2024 eğitim ve öğretim yılına mahsus olmak üzere, deprem bölgesindeki Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye illeri ile Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde konteyner kent, çadır kent gibi geçici barınma yerlerinde ikamet eden ve taşıma yolu ile eğitim hizmeti alanlar, istemeleri ve durumlarını belgelendirmeleri halinde açık öğretim liselerine nakil ve geçiş yapabilecek.
Örgün ortaöğretim kurumlarında okuma hakkını kaybeden öğrencilerin açık öğretim liselerine geçişlerine yönelik bilgilendirme ve yönlendirme işlemleri, kayıtlı bulundukları eğitim kurumunca yapılacak. Diğer öğrencilerin açık öğretim liselerine geçiş ön onay işlemleri, kayıtlı bulundukları okulun bağlı olduğu il/ilçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonu marifetiyle, mazeret durumlarını gösterir resmi belgeye dayalı olarak gerçekleştirilecek.
RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANAN AÇIK LİSE KARARI İÇİN TIKLAYIN!
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
15 TATİL NE ZAMAN? Yarıyıl (sömestr) tatili ne zaman başlıyor ve bitiyor? 2024-2025 EĞİTİM DÖNEMİ MEB TAKVİMİ!
AÖF sınavı 2024 saat kaçta başlayacak, kaç dakika sürecek, kaçta bitecek?
ATA AÖF sınav yerleri (sınav giriş belgesi) sorgulama: ATA AÖF vize/ara sınavları ne zaman?
25 Kasım Pazartesi kar tatili edilen iller ve ilçeler MEB: Hangi illerde ve ilçelerde okullar tatil edildi?
BİLSEM ön değerlendirme başvurusu ne zaman, hangi tarihlerde alınacak? 2024-2025 BİLSEM sınav takvimi...