9. Sınıf Matematik Konuları: 2020/2021 9. Sınıf Matematik Meb Müfredatı Ve Tüm Konular

Matematik insan hayatında vazgeçilmez yeri olan bilim dallarından birisini oluşturmaktadır. Alışveriş yaparken, bir iş yerinde hesap yaparken, yemek yaparken ve benzeri bir sürü alanda karşımıza çıkmaktadır. O nedenle matematik ehemmiyetli bir şekilde öğrenmemiz gereken dersler arasında yer almaktadır. Okulda tam olarak bir bilim şeklinde öğretilmese de matematik bir bilim dalıdır ve bu bilim dalları arasında en önemli olanlardan birisidir.
Özellikle de mühendislik bölümlerinde ve matematik bölümlerinde eğitim alacak öğrencilerin, bu yönde mesleğini sürdürecek bireylerin birincil önemli öğrenmesi gereken daldır. Biz burada eğitim hayatında önemli yer tutan ve üniversiteye geçiş sınavlarından olan TYT sınavında bilmemiz büyük ehemmiyet gerektiren 9. sınıf matematik müfredatının nasıl işlediğini göstereceğiz.
9. Sınıf Matematik Konuları: 2020/2021
9. sınıf matematik konuları eğitim hayatımız için önem arz eden ve tam anlamıyla kavramamız gereken konulardır. Bu konuların her biri TYT sınavında yani temel yeterlilik sınavında karşımıza çıkacaktır. Aynı zamanda 9. sınıf dersleri 6 kat sayısına sahip olan matematik dersi sınıf geçebilmek adına en büyük öneme sahip derstir.
Bu anlam Türkçe ve matematik 9. sınıf derslerinin bel kemiğini oluşturmaktadır. Aynı zamanda 9. sınıf matematiği ileri düzey matematiğin temelini ve 8. sınıf matematiğin bir ileri seviyesini oluşturmaktadır. Ancak 10, 11, 12. sınıf konuları daha iyi kavrayabilmek adına 9. sınıf matematik konularını her anlamda çok iyi bilmek gerekmektedir. Bunun için de iyi bir çalışma düzeni lazım gelir. Bu düzemi oluşturabilmek adına ilk adım konu başlıklarını ve bu başlıkların hangi sırayla gittiğini, alt başlıklarının neler olduğunu bilmek gerekir.
9. Sınıf Matematik MEB Müfredatı
9. sınıf matematik konuları her derste olduğu gibi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenmiş ve yılın başından belli bir düzende gidilebilmesi adına bir müfredat düzenlenmiştir. Bu müfredatta konular 2 döneme ayrılmıştır. 1. dönemde ve 2. dönemde işlenecek olan konular ayrı ayrı düzenlenmiştir. Her konu başına belirli süreler verilmiş ve bu sürelerden ne aşağı ne yukarı ders işlenmesi yasaklanmıştır. Aynı zamanda her konunun alt başlıkları düzenlenmiş ve bu alt başlıklar haftalara ve tekrardan saatlere bölünmüştür. 9. sınıf konuları 5 başlık altında toplanmıştır. Biz burada konu başlıklarını sizinle paylaşacağız. Konu başlıkları:
Mantık
Kümeler
Denklemler ve Eşitsizlikler
Üçgenler
Veri
9. Sınıf Matematik Tüm Konular
9. sınıf matematik konularının konu başlıklarını belirttik. Bu konu başlıkları öğrenmeyi daha kolay sağlayabilme ve sıra sıra giderek konuları daha iyi akla oturtabilmek adına alt başlıklara ayrılmıştır. Bu nedenle her konu kendi içindeki başlıklara bölünmüş ve öğrencilere bu konuların tüm bir şekilde, ağır bir biçimde, kalabalık bir halde öğretilmesinin önüne geçilmiştir. Öğrenciler bu alt başlıkların sayesinde konuları daha iyi, yavaş ve anlaşılır biçimde öğrenme imkanı bulmuşlardır. Bu konu alt başlıkları şu şekildedir:
Mantık
Önermeler ve Bileşik Önermeler
Kümeler
Kümelerde Temel Kavramlar
Kümelerde İşlemler
Denklemler ve Eşitsizlikler
Sayı Kümeleri
Bölünebilme Kuralları
Birinci Dereceden Denklem ve Eşitsizlikler
Üslü İfadeler ve Denklemler
Denklemler ve Eşitsizliklerle İlgili Uygulamalar
Üçgenler
Üçgenlerde Temel Kavramlar
Üçgenlerde Eşlik
Üçgenlerin Benzerliği
Üçgenin Yardımcı Elemanları
Dik Üçgen ve Trigonometri
Üçgenin Alan
Veri
Merkezi Eğilim ve Yayılım Ölçüleri
Verilerin Grafikle Gösterilmesi
9. Sınıf Matematik 1. Dönem Konuları ve Konuların İşlenme Süresi
9. sınıf matematik konuları iki dönem arasında paylaştırılmıştır. Bu kısımda 1. dönem konularını ve bu konuların işlenme süresini ele alacağız. Konuların işlenme süreleri bizlere hem konunun diğerlerine göre önem sırasını hem de diğerlerine oranla içerik yoğunluğunu ve konuların çokluğunu ifade edecektir. Süreleri bu nedenle sizlerle paylaşmakta ve çalışma düzeninizi buna göre ayarlamanızı sağlamaya çalışmaktayız. 1. dönem konuları ve süreleri şu şekildedir:
Mantık: 12 saat süreyle işlenir
Kümeler: 20 saat süreyle işlenir.
Denklemler ve Eşitsizlikler
Sayı Kümeleri: 8
Bölünebilme Kuralları: 12
Birinci Dereceden Denklem ve Eşitsizlikler: 24
Üslü İfadeler ve Denklemler: 18
Denklemler ve Eşitsizliklerle İlgili Uygulamalar: 36
9. Sınıf Matematik 1. Dönem Konuları ve Konuların İşlenme Süresi
9. sınıf matematik 2. dönem konuları iki konudan oluşmaktadır. İki konudan biri olan üçgenler dönemin neredeyse tamamını kapsamaktadır. Veriler ise bu dönemin bir haftalık bir süresinde işlenmektedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
TUS SONUÇLARI SORGULAMA EKRANI: 2025/1 TUS sonuçları açıklandı mı, ne zaman açıklanacak?
2025 ALES: ALES Sınavı Saat Kaçta Bitecek? ALES Kaç Dakika Sürüyor?
MEB DUYURDU! İhtiyaç ve Norm Fazlası Öğretmen Atamaları Ne Zaman, Hangi Tarihlerde?
AGS sınav başvuru tarihi 2025: MEB Akademi Giriş Sınavı başvurusu ne zaman?
Son Dakika! LGS 2025 Başvuru ve Sınav Süreci: En Çok Merak Edilen 11 Soru ve Yanıtları