8. Sınıf Matematik Konuları: 2020/2021 8. Sınıf Matematik Meb Müfredatı Ve Tüm Konular

Matematik her zaman öğrenilmesi ve alıştırması yapılması gereken konulardan oluşmaktadır. Bu nedenle matematik müfredatı içinde yer alan konuların ayrı ayrı ve özenle anlaşılması gerekmektedir. Daha karmaşık çözümlere sahip olan problemlerin çözümü için hem bir önceki sene öğrenilenleri hem de bulunulan dönemin konuları öğrenilmelidir.
8.sınf matematik dersinde yer alan konular liseye geçiş öncesi son sene olmasından dolayı daha karmaşıktır. Lise matematiğine, öğrencileri hazırlamak için öncesinde etkili konulardan oluşan bir müfredat hazırlanmaktadır. Bu nedenle 8.sınıf matematik müfredatında yer alan konular önem arz eder.
Ortaokulun son sınıfı içinde yer alan matematik dersinde temel olarak denklemlere ve çarpanlarına giriş yapılır. Ayrıca köklü sayılar ile öğrencilerin tanışma dönemidir. Daha öncesinde öğrenmedikleri birçok konu içermekte olan bir sene olarak gösterilebilir.
8. Sınıf Matematik Konuları:
8.sınıf matematik müfredatında ilk konu olarak yer alan çarpanlar ve çarpanların katlarıdır. Çarpanlar, konu olarak ileri dönemde oldukça fazla kullanılan bir matematik terimidir. Ve öğrenilmesi ve alıştırmalar yapılması gereken konular arasında yer alır.
Çarpanlar ve çarpanların katları
Daha sonrasında çarpanlar konusunun devamı olarak üslü sayılar öğretilmeye başlanır. Üslü sayılar, bir sayının üzerine eklenen bir diğer sayı kadar kendisiyle çarpımını ifade eder. Üslü sayılar ileri dönemlerde farklı konular içinde fazla kullanılmaktadır.
Üslü ifadeler
2.üniteye geçildiğinde oldukça derin bir konu olan ve kafa karıştırabilecek karekök sayıları yer almaktadır. Bu konu ise bir sayı karekök simgesinin içinde yer alır ve kök içinde bulunur. Karekökler kullanım alanları geniş bir konudur. Ayrıca kullanım alanları ve formüllerin içinde yer aldığı birçok alan matematiğin içinde mevcuttur.
Karekök sayılar
Veri analizi
3.ünitede ise olasılıklara giriş kısmında yer alan basit olayların gerçekleşme olasılığı yer almaktadır. Bu konu ile daha olasılıkların temelleri öğretilmek istenmektedir. Sonrasında cebirsel ifadeler ile özdeşlikler konu başlıkları işlenmeye başlar. Bu konu da aynı şekilde ileri dönemlerde ve farklı konular içinde kullanımı olan alanlardan bir diğeridir.
Basit olayların gerçekleşme olasılıkları
Cebirsel ifadeler ve özdeşlik ifadeleri
2020/2021 8. Sınıf Matematik MEB Müfredatı ve Tüm Konular
Matematik dersi ile geometri dersi aynı alan içinde yer almaktadır. Ortaokul seviyesinde ders işlenişleri, bu iki alanın birbiri içinde gelişmesini sağlamaktadır. 8.sınıf matematik müfredatında ikinci dönemde daha çok geometri konuları olduğu göze çarpmaktadır. Geometri konularının, liseye geçiş öncesinde etkin bir halde öğretilmesi amaçlanır.
Lise matematiğinde eksiklik yaşanmaması adına 8.sınıf ikinci dönem matematik konularına özen ve daha fazla pratik yapılması gerekir. Pratikler ve konu tekrarları ile konular pekişecek ve ileri dönemlerde eksiklik ya da yetersizlik yaşanmayacaktır.
8. Sınıf Matematik 2.dönem Konuları Nelerdir?
8.sınıf matematik konuları ilk olarak doğrusal denklemler ile başlamaktadır. Doğrusal denklemler, karmaşık matematik problemlerine ilk giriş olarak gösterilebilir. Denklem oluşturma ve denklem çözmenin ilk girişi ve temelleri oluşturularak öğretimi sağlanmaktadır.
Doğrusal denklemler ve denklem Yapıları
Doğrusal denklemlerin yapıları oluşturulduktan sonra bir diğer konu olarak eşitsizlik konuları işlenmeye başlar. Eşitsizlikler, denklem mantığı oluşturmayı ve çözümlerini sağlamaktadır. Eşitlik yerine büyüklük ya da küçüklük işaretleri yer almaktadır.
Eşitsizlikler
5.üniteye geçiş yapıldığında geometri konuları ile karşılaşmaya başlanacaktır. Geometri konuları ilk olarak üçgenler ile başlamaktadır. Geometrinin temellerini, üçgenler oluşturmaktadır. Üçgen, üç doğru parçasının birleşmesi ile oluşan bir geometrik şekildir. Üçgenlerin iç açıları toplamları 180 derecedir.
Üçgenler
Geometri konularına giriş yapıldıktan sonra daha farklı geometri temelleri işlenmeye başlamıştır. 5.ünitede yer alan diğer konu, eşlik ve benzerlik konularıdır. Eşlik ve benzerlik ise üçgenler arasında olan bağlantıları ve benzer yapıları barındırmaktadır. Eşlik iki geometrik şeklin aynı özellikler ve yapıya sahip olmasıdır. Benzerlik ise iki şekil arasında bulunan benzer noktalardan oluşmaktadır.
Eşlik ve benzerlik
8. Sınıf Geometri Dersinde Önemli Konular!
8.sınıfın son döneminde ve dönemin sonuna doğru işlenmeye başlayan konulardan bir tanesi dönüşüm geometrisidir. Dönüşüm geometrisi, geometrik şekillerin yer değiştirilmesi ve farklı değişimlerin uygulanmasıyla ortaya çıkan değişikliklerdir.
Dönüşüm ve geometrik değişimleri
8.sınıf içinde yer alan son konu olarak, 6.ünitede geometrik cisimler işlenmeye başlar. Geometrik cisimler farklı iç açılara ve dış açılara sahiptirler. Geometrik cisimlerin ve yapılarının kenar sayılarına göre isimlendirilmektedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
TUS SONUÇLARI SORGULAMA EKRANI: 2025/1 TUS sonuçları açıklandı mı, ne zaman açıklanacak?
2025 ALES: ALES Sınavı Saat Kaçta Bitecek? ALES Kaç Dakika Sürüyor?
MEB DUYURDU! İhtiyaç ve Norm Fazlası Öğretmen Atamaları Ne Zaman, Hangi Tarihlerde?
AGS sınav başvuru tarihi 2025: MEB Akademi Giriş Sınavı başvurusu ne zaman?
Son Dakika! LGS 2025 Başvuru ve Sınav Süreci: En Çok Merak Edilen 11 Soru ve Yanıtları