hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    6. Sınıf Kümeler: Matematik Kümeler Konu Anlatımı, Örnek Alıştırmalar Ve Etkinlikler!

    6. Sınıf Kümeler: Matematik Kümeler Konu Anlatımı, Örnek Alıştırmalar Ve Etkinlikler
    expand

    6. sınıf kümeler konusu matematik dersinde eğitim hayatımız boyunca karşımıza çıkacak konulardan biridir. Konuyu öğrenmeye başlayacağımız bu 6. sınıfta daha çok bir temel niteliğinde olan kavramları öğrenip sonrasında da zorlaştırarak üstüne koyarız. Bu nedenle bu konuyu bu yıl çok iyi kavramak gerekmektedir

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    6. Sınıf Kümeler Konusu

     Kümeler konusu matematiğin temel konularından biridir. Normal hayatımızda da çokça işe yarayan kümeler konusu her öğrencinin iyi bir şekilde öğrenmesi gereken bir önem arz eder. İlk olarak bu konu için küme nedir sorusunun cevabını iyice anlamamız gerekmektedir. Kümenin ne olduğunu tam olarak kavrayamazsak bu konunun içeriğini, daha detaylı yönlerini anlayamayız. Bu nedenle konunun başında ilk olarak kümenin ne olduğunun kavranması gerekir.

    6. Sınıf Matematik Kümeler Konu Anlatımı

    Konu anlatımına ilk olarak kümenin ne olduğunu anlatarak başlayacağız. Net şekilde tanımlanmış cisimler topluluğuna küme denir. Kümeler genellikle A, B, C gibi büyük harflerle isimlendirilmesi yapılır. 

    Bir topluluğun küme olarak sayılması için iyi tanımlanmış yani herkes için aynı şekilde bilinen ve yine herkes için geçerli olan nesneleri içermesi lazımdır. Örnek olarak “bencil patronlar” küme sayılmaz çünkü bencil patronlar herkes için aynı değildir. Bir ifadenin küme olup olmaması herkes için aynı şekilde bilinmesiyle alakalı bir durumdur. Örnek olarak öğretmen sınıfta "L harfi ile başlayan günler nelerdir?” diye sorulsa herkes “yoktur” cevabını verir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu sebepten bu ifade bir küme ancak boş küme belirtir. İkinci olarak önemli detay eleman ve eleman sayısının ne olduğudur. Kümeyi oluşturan her nesneye o kümenin elemanı denir. Elemanıdır sembolü ∈ ile gösterilir. Elemanı değildir sembolü ∉ ile gösterilir. Bir A kümesinin eleman sayısı sembolle s(A) şeklinde gösterilir.

    Son olarak da bu konunun temel kavramlarından olan boş kümenin manasını ifade ermek gerekir. Boş küme içerisinde hiç elemanı olmayan kümeyi ifade etmektedir. Yazının başında verdiğimiz L ile başlayan günler diye bir kavram olmadığından dolayı bu kümenin içi boştur ve dolayısıyla boş kümedir. Boş küme { } ya da ∅∅ sembolleri ile gösterilir.

    Kümelerin Gösterilişi

    Kümeler Liste Yöntemi, Ortak Özellik Yöntemi ve Venn Şeması olmak üzere 3 şekilde gösterilir.

    Liste Yöntemi: Kümeye ait elemanların küme parantezi yani “{ }” şekli içerisine aralarına virgül konularak yazılmasına liste yöntemi denir. Kümenin her bir elemanı yalnızca bir kez yazılır ve elemanların yerinin değiştirmesi yeni bir küme oluşturmaz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ortak Özellik Yöntemi: Kümeye ait elemanların tek tek yazılmak yerine ortak özelliklerinin yazılmasına ortak özellik yöntemi denir.

    Venn Şeması: Kümeye ait elemanların kapalı bir eğri içerisinde ve her elemanın başına bir nokta konularak gösterilmesine Venn şeması yöntemi denir. Kümeler Venn şeması ile gösterilirken her elemanın başına nokta konulur ve kümenin adı şeklin hemen yanına yazılır.

    Matematik Kümeler Örnek Alıştırmalar

     Örnek alıştırmalar olarak size burada klasik şekilde ifadeler vereceğiz. Sizler bu ifadelerin küme olup olmadıklarını yanlarına yazacaksınız.

     1. Çalışkan Öğrenciler:

     2. Uçan Hayvanlar

     3. İyi İnsanlar

     4. Teşekkür belgesi almış öğrenciler

     5. L ile başlayan günler

     6. L ile başlayan aylar

     7. 1.5 metreden uzun erkek öğrenciler

     8. Suda yaşayan hayvanlar

     9. Bencil hayat süren insanlar

     10. Hem suda hem de kara da yaşayabilen hayvanlar

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Matematik Kümeler Konusu Etkinlikleri

    Bu etkinlik kapmasında sizlere şıklı sorular soracağız ve doğru cevabı işaretlemenizi isteyeceğiz. Bu sorular konunun daha iyi kavranması adına sizler için iyi olacaktır.

     1. A = { 29 ile 39 arasındaki çift doğal sayılar } kümesi veriliyor. Buna göre s(A) aşağıdakilerden hangisidir?

     A) 5 B) 6 C) 7 D) 8

     2. "ANKARA" sözcüğünü oluşturan harflerin kümesi A,

     "BURSA" sözcüğünü oluşturan harflerin kümesi B ise

     s(A∪B) kaçtır?

     A) 6 B) 7 C) 8 D) 9

     3. K = { Alfabemizdeki sesli harfler }

     M = { Alfabemizin ilk sekiz harfi }

     Yukarıda verilen K ve M kümeleri için s(K∩M) kaçtır?

     A) 2 B) 6 C) 10 D) 14

     Ortak Küme Kavramı

    Ortak küme kavramı kümeler konusunda önemli bir ayrıntıdır. Bu kavram iki tane kümenin ortak elemanlarının toplandığı kümeyi ifade etmek için kullanılır. "∩" bu sembol ile gösterilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow