hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    5. Sınıf Kartondan Dinamometre Nasıl Yapılır? Karton Dinamometre Yapılışı

    5. Sınıf Kartondan Dinamometre Nasıl Yapılır Karton Dinamometre Yapılışı
    expand

    5.sınıf Fen Bilimleri proje ve performans ödevlerinden biri olan dinamometre yapımını ayrıntılı bir şekilde makalemizden inceleyebilirsiniz. Yapımı oldukça basittir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dinamometre Nasıl Yapılır?

    Dinamometre, kuvvet ölçmek için kullanılan bir araçtır. Kuvvet aynı zamanda ağırlık demektir. Yani Dinamometre ile bir nesnenin ağırlığını ölçebilirsiniz. Basit bir el kantarı olan Dinamometre, uygulanan kuvvetin büyüklüğüne bağlı olarak esnek cisim ile ölçüm yapmaktadır. Esnek cisim olarak paket lastiği, yay gibi malzemeler kullanılabilir.

    Genel ölçüm dünyada 100 gram 1 Newton şeklinde hesaplanmaktadır. Yapacağınız dinamometreniz en fazla 5 Newton ağırlık ölçecektir. Daha fazla ağırlık uygulandığı takdirde dinamometre içindeki esnek madde işlevini kaybedecektir.

     Karton ve Kağıttan Dinamometre Yapımı

     Kağıttan yapılan Dinamometre oldukça basit ve tehlikesizdir. Yapımı için gerekli malzemeler;

    Kağıt

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mukavva veya ( Kutu kartonu)

    Paket lastiği 2 adet

    Metal Ataç 2 adet

    İlk olarak kağıdı rulo haline getiriyoruz. Daha sonra bu rulonun sağlam kalabilmesi için bant yardımı ile yapıştırıyoruz. Yaptığınız rulonun içerisine sığacak biçimde ölçü aldıktan sonra kartonu kesiyorsunuz.

    Kartonun üst kısmına bir delik açıyorsunuz ve bu deliğe paket lastiğini bağlıyorsunuz. Paket lastiklerini ataç içerisinden geçirdikten sonra kartonun alt kısmına da bir delik açıyoruz. Diğer atacı düzleştirerek daha sonra çengel haline getiriyorsunuz.

     Kartonun üzerine ağırlık ölçülerini yazıyorsunuz. Bu ölçüler 1N, 2N, 3N... Şeklinde yazılmalıdır. Daha sonra yaptığınız kartonu rulonun içerisine yerleştiriyorsunuz. Üst kısmını bant yardımıyla sabitleyebilirsiniz. Kağıttan Dinamometreniz hazır.

     Karton ve Bonibon Kutusu ile Dinamometre Yapımı

     Kağıttan daha sağlam bir Dinamometre yapmak istiyorsanız, Bonibon kutusu ile deneyebilirsiniz. Öncelikle malzemeler,

    Bonibon kutusu 1 adet

    Paket lastiği 1adet

    Ataç 2 adet

    Karton

    Metre

    Makas

    Delgeç

    İlk olarak kartonunuzu 15 cm uzunluğunda ve 1,5 cm eninde kesiyorsunuz. Bu ölçüm Bonibon kutusu hesap edilerek alınmalıdır. Daha sonra kartonun uçlarını delgeç yardımı ile birer kez deliyoruz. Kartonun üzerine ağırlık birimlerini yazıyoruz. Yine 1N, 2N, 3N… biçiminde.

    Deldiğiniz kartonun bir ucuna paket lastiğini önce delikten sonra kendi içerisinden geçirerek düğüm haline getiriyorsunuz. Düzenleme yaptığınız kartonu Bonibon kutusunun içerisine yerleştirin. Atacı düz bir hale getirerek, Bonibon kutusunun üst kısmını delmeniz gerekiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İki karşılıklı uçtan delim yaptıktan sonra atacı bu deliklerden geçirip Bonibon kutusunun üst kısmında uçlarını kavuşturuyorsunuz. Daha sonra paket lastiğinin ucuyla bağlayın. Sağlam olmasını istiyorsanız bantlayabilirsiniz.

    Diğer bir atacı alıp yeniden düzleştiriyorsunuz. Daha sonra ucunu birini daha önceden delmiş olduğunuz kartonun alt kısmına sağlam bir şekilde sabitliyorsunuz. Atacın altını da çengel şeklinde kıvırın. Böylece ölçüm yapacağınız nesneyi bu çengele takabilirsiniz.

    Karton ve Borudan Dinamometre Yapımı

    Sağlam ve kullanışlı bir Dinamometre yapmak istiyorsanız mutlaka borudan yapmanız gerekmektedir. Böylece çocuğunuzun ödevi hiçbir şekilde bozulmaz ve daha elverişli olur. Borudan Dinamometre yapmak için malzemeler;

    Esnek yay 1 adet

    Metal veya plastik boru 15 cm 1 adet

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İnce çivi 1 adet

    Pense

    100 gram ve 500 gram ağırlıklar

    Cetvel, kalem, mukavva

     Metal plastik ya da boru biçiminde herhangi bir nesneyi 15 cm uzunluğunda kesin. Kullanacağınız borunun alüminyum olması kesim işlemini kolay bir hale getirecektir. Borunun üst kısmının uçlarını karşılıklı gelecek biçimde delin.

     İlk önce kullanacağınız yayın ne kadar uzadığını test edebilirsiniz. Esneklik özelliğini kaybetmeden bir ağırlıkla ne kadar uzayabildiğini test edin. Bunun için 500 gramlık bir ağırlık denemesi yapın ve uzama miktarını ölçün.

     Bu ölçüme göre, 5 Newtonluk kuvvet ile 8 cm kadar uzuyorsa, 1 Newton da 8/5=1,6 cm olarak hesap edilmelidir. Daha sonra mukavva üzerine 1,6 cm uzunluklarında 5 ayrı bölüm işaretleyin. Farklı renklere boyayarak daha eğlenceli bir hale getirebilirsiniz.

     İşaretleme yapmış olduğunuz mukavvayı makas yardımı ile dikdörtgen olarak şekilde boruyu da hesaba katarak kesin. Mukavvayı yayın alt kısmına bağlanacak şekilde sabitleyin. Ağırlığı asabilmeniz için ayın alt kısmı çengel şeklinde bükmelisiniz. Daha sonra bu mekanizmayı boru içine çivi ile tutturun.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Mekanizmayı borunun içerisine yerleştirdikten sonra düzgün ölçüm yapıp yapmadığını kontrol etmek amacıyla bir nesnenin ağırlığını ölçün. Yapılan ölçüme göre 100 gram 1 Newton ya da 100 gram 5 Newton'u gösteriyorsa doğru demektir. Yani dinamometreniz düzgün çalışıyordur.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow