hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    4. Sınıf Milli Mücadele: Milli Mücadele Konu Anlatımı, Örnek Alıştırmalar Ve Etkinlikler! 

    4. Sınıf Milli Mücadele: Milli Mücadele Konu Anlatımı, Örnek Alıştırmalar Ve Etkinlikler
    expand

    Milli Mücadele, ülkemizin tarihinde çok büyük bir önem arz etmektedir. Her vatandaş ülkesindeki önemli tarihi olayları doğru bir şekilde bilmelidir. Eğitim sistemimizde Milli Mücadele konusu ilk olarak 4.Sınıf Sosyal Bilimler dersinde işlenmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Milli Mücadele, Mustafa Kemal Atatürk'ün 16 Mayıs 1919'da yola çıkıp, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a ayak basmasıyla başlamıştır. 1923 yılında ise Kurtuluş Savaşı'nın kazanılması ve hemen ardından Cumhuriyetin ilan edilmesi ile bu mücadele sona ermiştir. Ülkemiz neredeyse dört bir yandan kuşatma altındayken bu mücadele sayesinde topraklarımız geri alınmış ve yeniden güçlü bir ülke haline gelinmiştir.

    Bağımsızlığımızı tescilleyen bu mücadele toplam 4 yıl sürmüştür. Mustafa Kemal Atatürk'ün öndeliğinde farklı pek çok cephede savaşan ordumuz, düşman ordularını alt ederek kaybettiğimiz toprakların geri alınmasını sağlamıştır. Ülkenin dört bir yanında Türk milletinin verdiği mücadele, cesaret ve irade savaşların kazanılmasında etkili olmuştur. 

    Kurtuluş Savaşı Cepheleri

    Batı Cephesi: Türk milletinin ordusu Batı cephesinde Yunanistan ile savaşmıştır. İngilizlerinde desteğini alan Yunanlılar, İzmir'i işgal etmişlerdi. Mustafa Kemal Atatürk'ün emri ile İzmir'e gönderilen Türk ordusu Yunan askerlerini denize döktü. Batı cephesinde kazanılan bu zaferle Türk milletinin bağımsızlığa olan inancını da pekişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Güney Cephesi: Ülkenin güneyi Fransa tarafından işgal altındaydı. Aynı zamanda Ermenilerde, Fransızlarla birlikte Türk topraklarını işgal etmişlerdi. Mustafa Kemal Atatürk'ün emri ile güneye asker gönderildi ve hem Fransızlar hem de Ermeniler püskürtülerek işgal ettiği Türk topraklarından çıkarıldı. Maraş, bu zafer sonrasında "Kahramanmaraş" adını aldı.

     Doğu Cephesi: Ruslar doğudan ülkemizi işgal etmeye çalışıyorlardı. Doğuda savaşan Türk askerleri, Rusları geri püskürttü. Ruslar Ekim Devriminin gerçekleşmesi ve çarlığın yıkılması sonucu topraklarımızı terk etti ve İngiltere, Fransa ve Yunanistan ile yapılan gizli anlaşmaları dünya kamuoyuna sundu. Yine Ruslardan fırsat kollayıp topraklarımıza yerleşen Ermenilerde gönderildi.

     Milli Mücadele Kahramanlarımız

    Sütçü İmam: 1871 yılında dünyaya gelen İmam Ali, milli mücadele döneminde yaptığı kahramanlıkla anılmaktadır. Fransızlar ve Ermeniler, Maraş'ı işgal ettiğinde, geçtikleri her yerde ikamet eden Türklere baskı yapıyorlardı. 31 Ekim 1919 tarihinde Sütçü İmam Ali'nin başlattığı direniş sayesinde Fransız ve Emeni askerleri şehri terk etmeye başlamıştı. Böylece Maraş bağımsızlığını ilan etmiş oldu.

    Şahin Bey: Kurtuluş Savaşı, Trablusgarp ve Çanakkale Savaşlarına katılmış olan Şahin Bey'in asıl adı Mehmed Said'dir. Katıldığı tüm savaşlarda üstün başarı gösteren Şahin Bey, 1919 yılında Kuvay-i Milliye komutanı olmuştur. Gaziantep'in düşman işgalinden kurtulmasında da yine büyük bir rolü olan komutan, 1920 yılında Fransızlarla yapılan çatışmada hayatını kaybetmiştir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kara Fatma: Mücadelenin yapıldığı o dönemlerde pek çok kadın kahraman var olmuştur. Fakat aralarında öne çıkan en değerli isim Kara Fatma'dır. Kara Fatma'nın azmi Türk milletine örnek olmuştur. Pek çok cephede düşman orduları ile savaşan Kara Fatma, gösterdiği üstün başarı sayesinde; İmtiyaz Nişanı, İstiklal Madalyası ve Liyakat Madalyası ile ödüllendirilmiş bir askerdir.

    Gördesli Makbule: Kurtuluş Savaşı sırasında yalnız erkekler değil kadınlarda savaşa dahil olmuştur. Bu kadınlar arasında başarıları ile öne çıkan bir diğer isim Gördesli Makbule'dir. Yunanlılar, İzmir'i işgal ettiğinde Makbule eşiyle birlikte orduya katılmıştır. Daha sonra Çanakkale ve Kurtuluş Savaşında üstün cesaret örneği sergilemiştir.

    Milli Mücadele Kahramanlarımız ise;

     

    Fevzi Çakmak,

     

    Halime Çavuş,

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Tayyar Rahmiye,

     

    Satı Çırpan,

     

    Şerife Bacı,

     

    Emire Ayşe Aliye 

     

    Yörük Ali'dir.

     

    Milli Mücadele Dönemi Edebiyatı

    Milli Mücadele döneminde cephede savaşanlar kadar gerisinde yaşanan gelişmelerde oldukça önemlidir. Cephe gerisindekiler Kurtuluş Savaşının kazanılmasında etkili rol oynamıştır. Çıkan günlük gazeteler sayesinde halk işgale ve güncel olaylara hakim olmuş ve desteklemiştir.

    Milli Mücadeleyi kaleme alan yazarlar, insanlarda milli bilincin uyanmasını sağlayarak çok büyük bir etki oluşturmuşlardır. Günümüze kadar hala varlığını sürdüren ve Türk milleti var oldukça sürdürmeye de devam edecek olan İstiklal Marşı'da o dönemlerde Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılmış, Osman Zeki Üngör ve Edgar Manas tarafından da bestelenmiştir.

    Gazete dışında, Milli Mücadele döneminde halka milli bilinci aşılayan yazarlar ve eserleri ise;

    Halide Edip Adıvar: Ateşten Gömlek, Türk'ün Ateşle İmtihanı, Mor Salkımlı Ev

     Yakup Kadri Karaosmanoğlu: Yaban, Ankara, Sodom ve Gomorre

     Mehmet Akif Ersoy: Safahat

     Reşat Nuri Güntekin: Çalıkuşu, Acımak, Yeşil Gece

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow