36 İle Bölünebilme Kuralı Nedir? 36 İle Kalansız Bölünebilme Kuralları...
Matematik ispat ve kuramlardan oluşan bilim dalıdır. Hayatın her alanında mutlaka matematiğe ihtiyaç duyulmaktadır. Bu sebeple Matematik kural ve koşullarının iyi bilinmesi durumunda hızlı işlem yapmak söz konusu olmaktadır. Öğrenciler için bölünebilme kuralları önemli konular arasında yer almaktadır.
36 İle Bölünebilme Kuralı Nedir?
Bölünebilme kuralları kavraması basit matematik konuları arasındadır. 36 ile bölünebilme kuralını kolaylıkla kavraya bilmek için öncesinde 4 ile bölünebilme kuralı ve 9 ile bölünebilme kurallarını doğru anlamak gerekmektedir.
4 ile bölünebilme kuralına detaylarıyla bakılacak olursa; Bir doğal sayının birler ve onlar basamağının 0, 4 ve 4 ün katı olması halinde 4 ile bölünebilme kuralı işleyecektir.
9 ile bölünebilme kuralının detaylarına bakılacak olursa; Söz konusu olan sayıların toplamı 9 veya
9 un katları olma şartı bulunmaktadır.
Bu iki kural geçerli olması halinde 36 ile bölünme kuralı da gerçekleşmiş olacaktır. Örnekle açıklanacak olursa 36 sayısı 4 ve 9 a tam ve kalansız bölünebilmektedir. Yine 104 sayısına bakıldığında birler ve onalar basamağı 0 ve 4 kuralı mevcut bu sebeple 4 e kalansız bölünmekte ancak 9 ile bölünebilme kuralını taşımadığı için 36 ile bölünebilme kuralına göre kalansız bölünme durumu söz konusu değildir.
36 İİe Kalansız Bölünebilme Kuralları
36 ile kalansız bölünme kuralının daha kolay şekilde ifade edilmesi gerekirse 36 sayısını meydana getiren 2 ana sayı vardır bunlar 4 ve 9 sayılarıdır. Yani 4 ve 9 sayısının çarpımı 36 sayısını oluşturmaktadır. Bu bağlamda çarpma işlemi bölme işleminin tersi olması sebebiyle 36 ile bölünebilmesi için bir sayının hem 4 e hem de 9 a kalansız bölünmelidir. Dolayısıyla 4 ve 9 a kalansız bölünebilen tüm sayılar 9 ile de kalansız bölünmektedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
2025 AGS'de neler değişti? Akademik Giriş Sınavı (AGS) ile ilgili bilgiler...
MSÜ 2025 son başvuru tarihi! MSÜ başvuruları ne zaman bitecek? Milli Savunma Üniversitesi sınavı ne zaman?
TAKDİR TEŞEKKÜR (ORTAOKUL-LİSE) HESAPLAMA 2025: Takdir teşekkür kaç puanla alınır? 85 takdir mi, teşekkür mü?
AÖF SINAV GİRİŞ BELGESİ SORGULAMA 2025: AÖF sınav yerleri nasıl sorgulanır?
2025-MEB EKYS başvuru kılavuzu: EKYS başvurusu nasıl yapılır, başvuru ücreti ne kadar?