hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    3. Murat Kimdir, Özellikleri Nelerdir? 3. Murat Dönemi Olayları Hangileridir?

    3. Murat Kimdir, Özellikleri Nelerdir 3. Murat Dönemi Olayları Hangileridir
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    III. Murat 1546 senesinde doğmuş ve 1595 senesinde vefat etmiştir. III. Murat'ın babası II. Selim, annesi ile Nurbanu Sultan'dır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

      3. Murat Kimdir, Özellikleri Nelerdir?

     III. Murat 4 Temmuz 1546 yılında Manisa'da doğmuştur. Annesi Nurbanu Sultan, babası II. Selim olan 3. Murat Osmanlı imparatorluğunun 12. padişahı olma özelliğine sahiptir. Padişah olmadan önce Manisa başta olmak üzere birçok farklı şehirde sancak beyliği yapmış ve 1574 senesinde de tahta çıkmıştır. 1595 yılına kadar ülkeyi yöneten III. Murat ülkeyi kargaşalardan kurtarmıştır.

     Devletin en otoriter padişahlarından biri olan 3. Murat Osmanlı'nın doğudaki en geniş sınırlara ulaşmasını sağlamıştır. Şiir ve sanatın çeşitli kolları ile ilgilenen kişilere ettiği yardımlar ile bilinen III. Murat birçok ilim merkezi, medrese ve okul açtırmıştır.

     3. Murat Dönemi Olayları Hangileridir?

     1574 senesinde tahta geçmiş olan 3. Murat aynı zamanda 91. İslam halifesidir. 1578 senesinde Portekiz ile yapılmış olan Vadisseyl Muharebesi ilk savaşıdır. Tarihte üç kral savaşları olarak bilinen savaş Fas'ın Kasrul kebir bölgesinde yapılmıştır. Osmanlı devleti Portekiz imparatorluğuna karşı Fas Sultanlığının yanında yer almıştır. Savaşta kumandanlar arasında Abdülmelik ve Ahmed-el mansur da bulunmaktaydı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Savaş Osmanlı ve Fas sultanlığının galibiyeti ile sonuçlanmıştır ve Portekiz imparatorluğu da savaşı kaybettikten sonra İspanya himayesi altına girmiştir. 1578 senesinde Safeviler ile Çıldır muharebesi yapılmıştır. 3. Murat'ın en büyük isteği Osmanlı devletinin Avrupa topraklarında söz sahibi olmasıdır. Bundan dolayı da 1593 senesinde Macaristan seferi düzenlemiştir.

     Ayrıca Avusturya imparatorluğunun ödemesi gereken vergiyi ödememesi ve diğer ülkeleri de kışkırtması seferin düzenlenmesinde etkili olmuştur. Bu savaş tarihe 1593 Osmanlı-Avusturya savaşı olarak geçmiştir. Macaristan seferi süresinde Osmanlı devleti birçok ülke ile savaşmıştır ve Macaristan seferi Zitvatorok anlaşması ile sona ermiştir. 

     3. Murat'ın Hayatı

     3. Murat 1546 senesinde doğmuştur ve erken yaşlardan itibaren edebiyat ile şiirle ilgi duymaya başlamıştır. Divan şiirinde her ne kadar bilgili ve yetkin olmasa da kendisine lalalık yapmış olan Cafer Bey'in de bunda katkısı büyüktür. Osmanlıcadan başka Farsça şiirler de yazan Sultan Murat şiirlerinin tümünü divanda toplamıştır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Eserlerinde de en çok tasavvufi konulara, Allah (cc) aşkına, ahiret ve peygamberlere yer vermiştir. 3. Murat şiir dışında hat ve nakkaşlık sanatına da ilgi duymuştur. 16 Ocak 1595 senesinde de Osmanlı devleti Avusturya ve Macaristan ile savaş içindeyken felç geçirerek vefat etmiştir. 

     3. Murat Ne Zaman Öldü?

     3. Murat savaş sırasında 16 Ocak 1595 tarihinde vefat etmiştir. İstanbul'da felç geçirerek vefat eden III. Murat'ın cenazesi Ayasofya Camiinin avlusuna defnedilmiştir. 21 sene boyunca Osmanlı devletinin başında bulunan 3. Murat saltanatı süresinde baş veziri olan Sokullu Mehmet Paşa'nın etkisinde olmuştur. Saltanatı süresince Osmanlı devletini genişletmiş ve Osmanlı onun döneminde en geniş topraklarına sahip olmuştur.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow