3 İle Bölünebilme Kuralı Nedir? 3 İle Kalansız Bölünebilme Kuralları...
Matematik eğitim sürecinin omurgası olduğu gibi hayatın bütün alanlarını kapsayan bir olgudur. Matematik işlemleri ise belirli kurallara bağlı olarak kabul edilmiştir. 3 ile bölünebilme kuralı bunlardan sadece biridir. Bu durumda 3 sayısının bölünebilme kuralı bölünen sayının rakamları toplamı 3 ve 3’ ün katları olma zorunluluğudur.
3 ile bölünebilme kuralına uygun işlemler yapabilmek için önce verilen sayının bütün rakamları toplanmalıdır. Çıkan sonuç 3 ve katları ise bu sayı 3 ile bölünebilme kuralına uygun denilebilmektedir.
3 İle Bölünebilme Kuralı Nedir?
3 sayısının bölünebilme kuralına uyabilmesi için bölünen sayı rakamları toplamı 3 ve katları olmalıdır. Kalansız bölme olarak bilinen asal sayılarla yapılan işlemlerin sonucu kalansız olarak çıktığında 3’le bölünebilme kuralına uyumlu demek olacaktır.
3 ile kalansız bölünebilecek sayılar ilgili kurala uygun sayılardır. 3 ve 3 sayısının katları olan sayılar 3 ile bölünebilme kuralına uyumlu sayılardır. Matematik derslerinde başarılı olabilmenin en güvenli yolu tekrar etmek ve çok sayısı soru çözmektir.
3 İle Kalansız Bölünebilme Kuralları
Matematik işlemlerinin kalansız bölünebilmesi kuralına 3 rakamı da uymaktadır. Matematik işlemlerinin doğru ve kalıcı olarak öğrenilebilmesinin en önemli bölümü çok sayıda tekrar yapmak olacaktır. 3 ile kalansız bölünebilme kuralına örneklerle bakalım;
126 309 sayısı 3 sayısına kalansız olarak bölünebilir mi?
Öncelikle, verilen sayının rakamları toplamının bulunması gerekmektedir. İşlem yapıldığında ise 1+2+6+3+0+9= 21 sonucu bulunacaktır. Bu da 126 309 sayısının 3’ e bölünebilme kuralına uygun olduğunu 21 sayısının 3’ e kalansız bölündüğünü göstermektedir.
432 72 24 sayısının 3 ile bölünebilme kuralına uyumu nasıldır?
Yukardaki örnekte olduğu gibi öncelikle sayıların toplamı bulunmalıdır. İşlem 4+3+2+7+2+2+4= 24 şeklinde yapıldığında 24 sayısı çıkmaktadır. 24 sayısı ise 3 ile bölünebilme kuralına uygundur. Çünkü 24/3 = 8 olarak sonuca ulaşılacaktır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
MSÜ 2025 son başvuru tarihi! MSÜ başvuruları ne zaman bitecek? Milli Savunma Üniversitesi sınavı ne zaman?
TAKDİR TEŞEKKÜR (ORTAOKUL-LİSE) HESAPLAMA 2025: Takdir teşekkür kaç puanla alınır? 85 takdir mi, teşekkür mü?
AÖF SINAV GİRİŞ BELGESİ SORGULAMA 2025: AÖF sınav yerleri nasıl sorgulanır?
2025-MEB EKYS başvuru kılavuzu: EKYS başvurusu nasıl yapılır, başvuru ücreti ne kadar?
AUZEF SINAV SONUÇLARI TARİHİ 2025 | AUZEF sınav sonuçları ne zaman açıklanacak, hangi tarihte? Gözler İstanbul Üniversitesi'nde!