EK TERCİH KILAVUZU 2024: Üniversite YKS ek tercih nasıl yapılır? YKS tercih ücreti ne kadar, nereye yatırılır?
2024 YKS ek tercih tarihlerinin belli olmasıyla birlikte, yerleşemeyen adaylar ek tercih tarihlerine odaklandı. ÖSYM, 2024-Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2024-YKS) sonuçlarına göre, 2024-2025 öğretim yılı için yükseköğretim programlarına ek yerleştirme tercihleri 6 Eylül'de başlayacak. Peki, ek yerleştirme başvuruları ne zaman, nasıl yapılır? İşte detaylar.
Üniversite kayıtları sona erdikten sonra okullardaki boş kontenjanlar belli oldu. Kayıt işlemlerinin ardından ÖSYM, 2024-2025 YKS ek tercih kılavuzunu ön bilgiyle yayımladı. ÖSYM tarafından yayımlanan üniversite ek yerleştirme takviminin belli olmasıyla birlikte detaylar merak ediliyor. 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre 2024-2025 eğitim öğretim yılı için yükseköğretim programlarına ek yerleştirme işlemleri, ÖSYM tarafından yapılacak.
EK YERLEŞTİRME BAŞVURULARI NE ZAMAN?
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) internet sitesinde yer alan duyuruya göre adaylar, 2024-YKS ek yerleştirme için tercihlerini, 6-11 Eylül'de T.C. kimlik numaraları ve şifreleriyle ÖSYM'nin "https://ais.osym.gov.tr" adresinden veya ÖSYM Aday İşlemleri mobil uygulamasından bireysel yapacak. Tercih işlemleri bugün saat 14.30'da başlayacak, 11 Eylül saat 23.59’da sona erecek.
YKS EK TERCİH ÜCRETİ NE KADAR?
YKS ek yerleştirme ücreti 80,00 TL'dir. Ek yerleştirme ücreti, 12 Eylül 2024 tarihi saat 23.59’a kadar yatırılabilecektir. Ek yerleştirme ücretini yatırmayan adayların ek yerleştirme için yapmış oldukları yükseköğretim programları tercihleri geçersiz sayılacak, yerleştirme işlemine alınmayacaktır.
2024-YKS EK YERLEŞTİRME TERCİH KILAVUZU
EK TERCİH NASIL YAPILIR? ADIM ADIM EK TERCİH SÜRECİ
1. ÖSYM'nin Resmi Sitesine Giriş
Adaylar, ek tercihlerini yapmak için ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi (AİS) olan https://ais.osym.gov.tr adresine T.C. Kimlik numaraları ve şifreleri ile giriş yapmalıdırlar. Alternatif olarak, ÖSYM mobil uygulamasını kullanarak da tercih işlemlerini gerçekleştirebilirler.
2. Ek Tercih Kılavuzunu İncelemek
ÖSYM tarafından yayımlanan YKS Ek Tercih Kılavuzu dikkatlice incelenmelidir. Bu kılavuzda ek yerleştirme için açılan kontenjanlar, üniversiteler ve bölümlere dair bilgiler yer alır. Adaylar, bu bilgiler doğrultusunda tercihlerde bulunmalıdır.
3. Tercihlerin Yapılması
Adaylar, kılavuzda yer alan boş kontenjanlar arasından en fazla 24 tercih yapabilirler. Her bir tercihi dikkatli bir şekilde sıralayıp ÖSYM sistemine kaydetmelidirler.
4. Ödeme Yapılması
Ek tercih işlemleri tamamlandıktan sonra, tercih ücreti ödenmelidir. Tercih ücreti ÖSYM’nin anlaşmalı bankaları üzerinden veya ÖSYM’nin online ödeme sistemi üzerinden yatırılabilir. Ücret yatırılmadığında tercihler geçerli olmayacaktır.
5. Sonuçların Takip Edilmesi
YKS ek tercih sonuçları açıklandığında, adaylar sonuçlarını https://sonuc.osym.gov.tr adresinden T.C. Kimlik numaraları ve şifreleri ile öğrenebilirler. Ek tercih işlemleri yapıldıktan sonra, yerleşen adaylar üniversite kayıt işlemlerine geçebilirler.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
MEB AGS SORU/KONU DAĞILIMI: AGS konu dağılımı belli oldu mu? 2025 AGS'de neler değişti?
15 TATİL NE ZAMAN? Yarıyıl (sömestr) tatili ne zaman başlıyor ve bitiyor? 2024-2025 EĞİTİM DÖNEMİ MEB TAKVİMİ!
AÖF sınavı 2024 saat kaçta başlayacak, kaç dakika sürecek, kaçta bitecek?
ATA AÖF sınav yerleri (sınav giriş belgesi) sorgulama: ATA AÖF vize/ara sınavları ne zaman?
25 Kasım Pazartesi kar tatili edilen iller ve ilçeler MEB: Hangi illerde ve ilçelerde okullar tatil edildi?