hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    2. Sınıf Paralarımız: Paralarımız Konu Anlatımı, Örnek Alıştırmalar Ve Etkinlikler!

    2. Sınıf Paralarımız: Paralarımız Konu Anlatımı, Örnek Alıştırmalar Ve Etkinlikler
    expand

    2.Sınıf matematik derslerinde anlatılmaya başlayan konulardan bir tanesi de paralarımız konusudur. Paralarımız konusu içinde paraların tanımları, kağıt ve madeni para tanımları ve paralar arasındaki geçişler anlatılmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kağıt ve madeni paraların anlatılması ve para harcamaya dair bilgilendirme sağlanması 2.sınıf öğrenciler için önemli bir basamaktır. Bu konu içinde paraların tanımları ve kullanımının öğretilmesi ile para ve harcanması öğretilmeyi amaçlanır.

    2.Sınıfta hem matematik dersi ile toplama ve çıkarma işlemleri öğrenilirken bunun yanında paralar üzerinde yapılması öğretilir. Paralarında sayılardan oluşması ancak madeni ve kağıt olarak iki çeşide ayrılması öğrencilerin öğrenmesi gerek noktadır.

     2. Sınıf Paralarımız:

    2.Sınıf konularından olan ve daha sosyal olarak öğrencilerin işine yarayabilecek bir konudur. Paralarımız konusu içinde yer alan iki çeşit olan kağıt ve madeni paraların görünümleri ve tanımlanması sağlanır. Bu şekilde paralara dair bilgileri olması ve değerlerinin ne olduğu anlatılır.

    2.sını matematik dersi içinde yer alan konu başlığı olan paralarımız konusu ilk olarak kağıt ve madeni paraların ne olduğu ve nasıl göründüğünü anlatmakla başlar. Bu konu içinde 5, 10, 50, 100 ve 200 TL olan kağıt paraların görünümleri incelenir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Konu olarak 2.olarak madeni paraların tipleri ve görünümleri incelenir. Bu başlık altında 1, 5, 10, 25, 50 kuruş olan paraların görünümleri ve değerleri incelenir. Sonrasında 1 TL gösterilmektedir.

    Kağıt paraların görünümleri ve tanımları

    Madeni paraların görünümleri ve açıklamaları

    Bu konu içinde 2.alt başlık olarak konu anlatımının ardından örnekler işlenmektedir. Paraların değerleri ve para işlemlerinin nasıl yapıldığını açıklamaktadır. Hesaplamalar, 2.sınıf matematik düzeyinde ve bunu barındıran para işlemlerinden oluşur.

    Kağıt paralarla ilgili alıştırma ve etkinlikler

    Madeni paralar ile sorular çözmek ve kullanmak

    Paralarımız Konu Anlatımı, Örnek Alıştırmalar ve Etkinlikler

    Paralarımız konusu ile ilgili konu anlatımı yapıldıktan sonra konuyu pekiştirmek için alıştırmak yapmak gerekmektedir. Alıştırmalar, matematik düzeyi 2.sınf için olan ve içinde paraların tanımları geçen işlemlerden oluşmalıdır.

    2.Sınıf paralarımız konusu içinde yer alan paraların tanımlamaları ve değerleri üzerinden alıştırmaya özen gösteriniz. Aşağıda yer alan alıştırmalar, konuyu pekiştirmek ve paralarımız konusunu anlamaya yarayacaktır.

     Etkinlikler:

     1.Soru

     Ayşe’nin elinde 2 tane 25 kuruş ve bir tane 50 kuruş bulunmaktadır. Ayşe bu paraları ile hangisini alabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     A.)Çikolata( 1 TL ) B.) Oyuncak( 1.5 TL ) C.) Elma Şekeri( 2 TL ) D.) Kurabiye( 3 TL )

     Çözüm:

    Ayşe’nin elinde bulunan paraları toplamak gerekir. 2 adet 25 kuruş toplandığında 50 kuruş elde edilir. Ardından 2 tane 50 kuruş toplandığında 1 TL elde edilmiş olur. Seçeneklere bakıldığında sadece çikolata alınabileceği görünür. Cevap bu nedenle A seçeneğidir.

    2.Soru

    Haydar amca pazarda limon satmaktadır. Her sattığı 5 limon bir adet en küçük kağıt parayı oluşturur. Öyleyse Haydar amca, bir limonu ne kadara satmaktadır?

    Çözüm:

    Burada ilk yapılması gereken, en küçük kağıt paranın ne olduğunu düşünmektir. Paralarımız konusunda öğretildiği gibi en küçük kağıt para 5 TL’dir. Şimdi ise 5 limonu 5 TL’ye sattığını biliyoruz. O zaman temel bölme kuralları ile 5’i, 5’e bölünmeli. Buradan 1 sonucu bulunur. Haydar amca 1 limonu 1 TL’ye satmaktadır.

     2. Sınıf Paralarımız Konusunda Öğretilenler

    Paralar hakkında ilk eğitimin başladığı sene, 2.sınıf matematik dönemidir. 2.sınıfta anlatılan paralarımız dersli ile kuruş ve lira arasındaki ilişkiler anlatılmaya başlar. Yeni müfredat ile birlikte anlatılan konu ile paraların değerleri ve arasındaki geçişlere değinilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Paraların birbiri arasında kıyaslanması ve geçiş yapılması da diğer önemli konudur. Paraların birleştirilmesi ve toplanmasını açıklamaktadır.

    Kuruş ile Lira arasındaki geçişler, farklı miktar paraların arasındaki ilişki

    Kuruş ile lira arasında para değerleri geçişleri

    Paralarımız Konusu Önemli Örnekler

     Alıştırma:

     3. Soru

     Mert’in paraları sadece 10 kuruşlardan oluşmaktadır. Ancak Mert, paralarını birleştirmek ve 1 lira yaptırmak ister. Mert’in 35 tane 10 kuruşu vardır. O zaman Mert paralarını en az sayıya nasıl indirebilir?

    Çözüm:

    Paralarımız konusu içinde paralar arasında geçiş yapma düşünülmelidir. Mert’in kağıt para yapmaya yetecek parası yoktur. Bu nedenle ilk olarak 1 TL yapılmalıdır.

    1 TL’yi oluşturmak için 10 tane 10 kuruş gerekir. Mert’in 35 tane 10 kuruşu olduğuna göre içinde 3 tane 1 TL yer alır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Sonrasında arta kalan 5 tane 10 kuruş için en iyi olarak 50 kuruş yapılır. Mert’in elinde 4 tane madeni para kalır. 3 tane 1 TL ve 1 tane 50 kuruş.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow