hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    2. Sınıf Eldesiz Toplama İşlemi: Eldesiz Toplama Nasıl Yapılır? Konu Anlatımı, Örnek Alıştırmalar Ve Etkinlikler!

    2. Sınıf Eldesiz Toplama İşlemi: Eldesiz Toplama Nasıl Yapılır Konu Anlatımı, Örnek Alıştırmalar Ve Etkinlikler
    expand

    2.sınıf içinde matematik derslerinde eldeli ve eldesiz toplama işlemleri öğretilmektedir. Problemler içinde yapılması gereken işlemler ve sıralamalar en uygun şekilde belirtilir. Matematik dersinin başlangıcını oluşturan 4 işlem içinde yer alan toplama işlemi için kullanılan eldesiz toplama işlemi ile toplama problemi içeren sorular çözülebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Eldesiz toplama nasıl yapılır?

    Eldesiz toplama işlemleri nasıl yapılır? Sorusuna yanıt olarak işlenmesi gereken işlemleri, sıralı bir şekilde tamamlandığında eldesiz toplama işlemleri yapılabilir. Eldesiz toplama işlemi iki aşamadan oluşmaktadır:

     Örnek 1:

    Bu işlemleri iki sepet içinde yer alan elmalar üzerinden düşünülebilir. İki sepetteki elmaları başka bir sepette birleştirmek ve sayısını bulmak için önce herhangi iki sepetten birinde olan elmaları bir toplanacak sepete koyabilir ve bu elmaların sayısının üzerine diğer sepetteki elmaları sayarak eklemek, eldesiz sayma işlemidir.

     Örnek 2:

    15+14= ?

     Sorusunu çözmek için iki basamaklı bir şekilde devam etmek gerekir. Birler ve onlar basamağından oluşan bu soru için önce birler basamağından başlamak gerekmektedir. Önce 5 sayısının üstüne 4 sayısını ekleyerek birler basamağının değeri yerine yazılır. Ardından onlar basamağından 1 sayısının üstüne 1 sayısını ekleyerek, elde edilen 2 sayısı onlar basamağında yerine yazılır ve cevap 29 olarak bulunur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Konu Anlatımı, Örnek Alıştırmalar Ve Etkinlikler!

    2.sınıf bir öğrencinin sene sonuna kadar öğreneceği bir bilgi olan eldesiz toplama işlemi konu anlatımı şekilde ifade edilir. Eldesiz toplama işlemleri, bir sayının üzerine bir diğer sayıyı eklemek olarak gösterilir. Eklenecek olan sayıların kaç basamaklı olduğu ve sorunun ne olduğu önemlidir. Eklenecek olan sayıların birler basamağı diğer sayının birler basamağına ve onlar basamağı diğer sayının onlar basamağına eklenmelidir. Bu kısma örnek olarak aşağıdaki soru gösterilebilir.

     Örnek 3

    52 + 24 = ?

    Bu işlemi yapmak için birler basamağındaki 2 sayısına 4 sayısı eklenir. Aynı şekilde onlar basamağında yer alan 5 sayısına 2 sayısı eklenir. Cevap ise 76 olarak bulunur. Bu işlemi yapmak için temel olarak bir sayının üstüne bir diğer sayıyı eklemek olarak düşünülebilir.

     Örnek 4 

     34 + 45 = ?

    Benzer bir örnek olan yukarıdaki örneği çözmek içinde aynı yol izlenmelidir. Eldesiz toplamak için bir sayının üstüne bir diğer sayıyı ekleme metodu olarak başlanırsa; İlk önce birler basamağı olan birinci sayının 4 sayısı üzerine ikinci sayının birler basamağı olan 5 sayısı eklenir ve 9 bulunur. Onlar basamağında yer alan birinci sayının 3 sayısı üzerine sayarak 4 sayısı eklenir ve 7 bulunur. Birler basamağı 9 olan ve onlar basamağı 7 olan sayı 79’dur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Eldesiz Toplama İşlemi İçin Etkinlikler

    Eldesiz topla işlemini daha iyi bir şekilde öğrenmek ve öğretmek için etkinliklerle daha verimli bir ders sunulabilir. Etkinlik olarak ise bir tavşanın bir günlük öğününe ait bir örnek sunulabilir.

     1.etkinlik:

     Bir tavşan sabah uyandıktan sonra kahvaltıda 3 tane havuç yer. Ardından öğle paydosuna kadar acıkmıştır ve öğle yemeğinde 4 tane daha havuç yemektedir. Akşamları erken yatan ancak yatmadan önce acıkan tavşan son öğün olarak 6 tane daha havuç yemektedir. Tavşanın günlük ne kadar havuç yediğini hesaplayınız.

     Çözüm:

     Sabah kahvaltısı: 3 havuç

     Öğle yemeği: 4 havuç

     Akşam yemeği: 6 havuç

     Bu işlemin toplama işlemi halinde yazılması 3 + 4 + 6 şeklindedir. Eldesiz toplama işlemi ile başlayarak ilk sayı olan 3 üzerine 4 sayısı sayılarak eklenir ve 7 sayısı bulunur ardından son sayı olan 6 sayısı iki sayının toplamı olan 7’ye eklenir ve 13 sayısı bulunur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Eldesiz Toplama İşlemi Pratikleri

    Eldesiz olarak sayıları toplamak hem daha pratik hem de daha hızlı olacaktır. Eldesiz olarak sayıları toplamak için basamakları ayrı ayrı toplamak gerekir. Birler basamağından oluşan eldeler ise onlar basamağına direkt olarak eklenmelidir. Aynı şekilde diğer basamaklarda bu şekilde yapılmalıdır.

     Örnek 5

     79 + 54 = ?

     Yukarıda ki örnek basamaklar toplandığında elde oluşturan toplama işlemlerindendir. Birler basamağı toplandığında 13 sayısı elde edilir. Bu sayının birler basamağı, toplama işleminin sonucunun birler basamağını oluşturur. Ve onlar basamağı ise topla işleminde yer alan onlar basamağı sayısı olan 7’ye direkt eklenir ve 8 bulunur. Ardından 8 sayısına 5 sayısını ekleyerek onlar basamağının sonucu da çıkmış olur. Bu yöntem ile sonucu 133 olarak bulunur.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow