2 İle Bölünebilme Kuralı Nedir? 2 İle Kalansız Bölünebilme Kuralları...
Bölme, sadece Matematik dalında değil hayatın her alanında karşımıza çıkan bir işlemdir. Çarpma işleminin sağlaması olarak kendini göstermektedir. Diğer işlemlerde olduğu gibi bölmede de kısa yoldan bölme ve kalanı bulma yöntem ve kuralları vardır. 2 ile bölünebilme bütünün eş iki parçaya ayrılmasıdır. İki ile tam bölünebilmeden bahsedebilmek için doğal sayının son rakamının çift olması gerekmektedir.
2 ile Bölünebilme Kuralı Nedir?
Bir doğal sayıyı iki ile bölmek istediğinizde sonucun kalansız veya kalanlı olarak çıkacağını işlem yapmadan bulma yöntemine 2 ile bölünebilme kuralı denir. Bir doğal sayı 2'ye bölündüğünde kalan sayı "0" ise bu sayı ikiye tam olarak bölünüyor, diğer bir anlatımla kalansız bölünüyor demektir.
Bir doğal sayı ikiye bölündüğünde sonuç 1 çıkıyorsa bu işlem kalanlı bir işlemdir. Bir doğal sayının iki ile bölündüğünde sonucun kalanlı veya kalansız olduğunu anlamak için birler basamağına, yani son rakama bakılır. Son rakam çift sayılardan oluşuyorsa (0, 2, 4, 6, 8) bu sayı ikiye tam olarak bölünüyor demektir. Sayının birler basamağında (1, 3, 5, 7, 9) rakamları bulunuyorsa bu sayı ikiye kalanlı olarak bölünüyor demektir.
2 ile Kalansız Bölünebilme Kuralları
Bir doğal sayının iki ile kalansız olarak bölünebilmesi için çift sayı olması gerekiyor. Çift sayı olması için bütün rakamlarının çift olması gerekmiyor. Birler basamağının çift sayı olması yeterlidir. Son rakamı 0, 2, 4, 6 ve 8 olan sayılar çift sayılardır. Son rakamı çift olan sayılar iki ile kalansız olarak bölünürler. Örneğin;
- 36 doğal sayısının birler basamağındaki 6 çift sayıdır. Bu nedenle ikiye kalansız olarak bölünür.
- 1910 doğal sayısının son rakamı 0'dan oluşmaktadır. Sıfır çift sayı kabul edildiğinden ikiye kalansız olarak bölünmektedir.
- 71534 doğal sayısını oluşturan tüm rakamları -birler basamağı hariç- tek sayı olmasına rağmen birler basamağı çift olduğu için bu sayı ikiye kalansız olarak bölünmektedir. Çünkü birler basamağındaki 4 çift sayıdır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
MSÜ 2025 son başvuru tarihi! MSÜ başvuruları ne zaman bitecek? Milli Savunma Üniversitesi sınavı ne zaman?
TAKDİR TEŞEKKÜR (ORTAOKUL-LİSE) HESAPLAMA 2025: Takdir teşekkür kaç puanla alınır? 85 takdir mi, teşekkür mü?
AÖF SINAV GİRİŞ BELGESİ SORGULAMA 2025: AÖF sınav yerleri nasıl sorgulanır?
2025-MEB EKYS başvuru kılavuzu: EKYS başvurusu nasıl yapılır, başvuru ücreti ne kadar?
AUZEF SINAV SONUÇLARI TARİHİ 2025 | AUZEF sınav sonuçları ne zaman açıklanacak, hangi tarihte? Gözler İstanbul Üniversitesi'nde!