hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    1923 Ve 1940 Arası Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı'nda Hikaye Özellikleri Nelerdir?

    1923 Ve 1940 Arası Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatında Hikaye Özellikleri Nelerdir
    expand

    1923 ile 1940 yılları arasında Cumhuriyet dönemi Türk Edebiyatı hikaye özellikleri, gerçeklik ve gözleme dayalı olarak geliştirilmiştir. Realizmin ön planda tutulduğu sanat akımları, bağımsız hikaye türünde ön plana çıkmıştır. Durum hikaye örnekleri sıklıkla verilmiş olsa dahi olay hikayesi örnekleri de ağırlıklı olarak devam etmiş bulunmaktadır. 1923 ve 1940 yılları arasında verilen örnekler, Tanzimat Döneminde başlamış fakat Serveti Fünun Döneminde geliştirilmiş bulunmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhuriyet Dönemi Hikâyeleri ve Yazarlar

    Cumhuriyet dönemi hikâye örnekleri genellikle bağımsız olarak üretilmiştir. Sanat akımları, olay hikâyeleri ve gerçeklik hikayeleri de sıklıkla görülen türlerdir. Cumhuriyet dönemi hikâyeleri, yaşanan veya yaşanması olası durumları konu almıştır. Hikâye, durum ve olayların belirli kurallara uygun olarak anlatılması demektir. Hikaye yapısını oluşturan unsurlar; durum ve olaylar olarak iki tür olduğu bilinmektedir.

    Cumhuriyet dönemi Edebiyatında ilk olarak Tanzimat döneminde hikâye örnekleri verilmiş bulunmaktadır. Ancak teknik gelişimi Serveti Fünun döneminde güçlenmiştir. Cumhuriyet dönemi hikâyeleri, 1923 yılında Cumhuriyet’in ilanıyla başlamıştır.

    Türk Edebiyatında Hikaye türü 1923 ve 1940 yılları ile 1940 ile 1960 yılları arasında iki döneme ayrılmaktadır. Gerçeklik ve kişilerin ruhsal durumlarını konu alan hikayeler üretilmiş, en iyi örnekleri veren yazarlar yetişmiştir. Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Sabahattin Ali, Halide Edip Adıvar sadece bir kaçı olarak bilinmektedir.

    1923-1940 Yılları Hikâye Dönemi Özellikleri

    Bu dönemde hikâyeler bağımsız olarak üretilmiştir.

    Sanatçılar gözleme dayalı eserler vererek gerçekliğe önem vermiştir.

    Realizm sanat akımı olarak benimsenmiştir.

    Olay hikâyelerinin ön planda olduğu düşünülse dahi durum hikâyelerinin daha ağırlıkta olduğu görülmüştür.

    Halide Edip Adıvar, Reşat Nuri Güntekin, Yakup Kadri Karaosmanoğlu hikâye konusunda ağırlıklı olarak eserler vermiştir.

    1923-1940 yılları arası eserlerinde toplumsal sorunlar ön plana çıkarılmış ve sanat toplum içindir düşüncesi hakim olmuştur.

    Toplumsal temalı ve psikoloji ağırlıklı eserler verilmiştir.

    Aynı dönemde Sait Faik Abasıyanık, Kenan Hulusi Koray, Sabahattin Ali, Sadri Ethem başarılı hikâye örnekleri vermiştir. Cumhuriyet döneminde toplumsal gerçekçilik hikayeleri, olaylar ve durum hikayeleri, kişilerin iç dünyasını yansıtan hikayeler ön plana çıkmıştır. Cumhuriyet dönemi hikayeleri realizmi ön planda tutmuş, olaylar ve durumları konu almıştır.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow