1878 Berlin Antlaşması Nedir, Önemi Nedir? 1878 Berlin Antlaşması Ne Zaman, Kimler Arasında İmzalanmıştır?

1878 Berlin antlaşması Osmanlı Devleti Fransa, Almanlar, Ruslar, İtalya ve Avusturya - Macaristan tarafından yapılmış bir antlaşmadır. Antlaşma 13 Temmuz 1878 senesinde imzalanmıştır.
1878 Berlin Antlaşması Nedir, Önemi Nedir?
93 harbini kaybetmiş olan Osmanlı Devleti'nin bir antlaşma yapması gerekmiştir. Bu antlaşmaya diğer Avrupa ülkeleri de dahil olacaktır. Rusya'nın yalnız başına hakimiyet sağlamış olması İngiltere'nin çıkarlarına aykırı bir durumdur. 93 harbinden sonra Ayestefonos antlaşması imzalanmak istenmiştir fakat bu antlaşması Osmanlı Devleti'nin çıkarlarına tamamen ters gelmiştir.
Bu nedenle hem Avrupalı devletler hem de Osmanlı Devleti bu antlaşmayı reddetmiştir. Rusya da savaştan yeni çıktığı için yeni bir savaşı göze alamıyordu. Avrupalı devletler Ayestefonos antlaşmasını reddettikleri için Rusya bu devletlere yeni bir antlaşması önerisinde bulunmuştur. Bu sırada İngiltere de Kıbrıs için Osmanlı Devleti'ne bir teklif yapmıştır. Osmanlı Devleti bu daveti kabul etti ve bunun karşılığında İngilizler yapılacak olan yeni antlaşmada Osmanlı Devleti'ni destekletecekti. Bu antlaşma 1878 senesinde Berlin Antlaşması oldu ve Ayestefonos Antlaşması da yürürlükten kaldırıldı.
1878 Berlin Antlaşması Ne Zaman, Kimler Arasında İmzalanmıştır?
13 Temmuz 1878 senesinde imzalanmış olan Berlin Antlaşması birden fazla devlet tarafından imzalanmış bir antlaşmadır. Antlaşmanın dili Almanca, İngilizce Rusça ve Türkçe olarak karşımıza çıkar. 1878 Berlin Antlaşmasında Osmanlı Devleti'ni Rum bir diplomat temsil etmiştir. 93 harbi de Ruslar ve Osmanlı Devleti arasında uzun sürmüş olan savaşlar arasındadır.
Bu savaştan artık yorgun olan Osmanlı Devleti 1878 Berlin Antlaşması'nı imzalamak durumunda kalmıştır. Bu durumdan hoşnutsuz olan İngilizler Rusların Balkan bölgesinde bir hakimiyet kurmasını istemiyorlardır. Berlin Antlaşması her şeye rağmen Osmanlı Devleti için çıkarlarına ters olan bir antlaşma olarak görülür. Ruslar tarafından dayatılan 1878 Berlin Antlaşması hem Osmanlı Devleti hem de Avrupalı devletler tarafından reddedilen bir antlaşmadır.
1878 Berlin Antlaşması Maddeleri
Balkanlardaki Osmanlı topraklarından Romanya, Sırbistan, Karadağ ve Romanya bu antlaşmadan sonra tamamıyla bağımsız devletler haline gelecek,
Osmanlının içinde yer alan Bulgaristan üç bölgeye ayrılacak ve bu ülkenin sınırları da küçültülecektir,
Bosna Hersek bir süreliğine Avusturya egemenliğinde olacak,
Osmanlı'nın ödeyeceği savaş tazminatı Ruslara taksitle ödenecek,
Bulgaristan'ın bir kısmı Osmanlı'ya vergi ödeyecek. İç işlerinde bağımsız, dış işlerinde ise Osmanlı'ya bağlı özerk bir bölge sayılacak,
Kosova Osmanlı imparatorluğunun olacak,
Doğu Anadolu bölgesinde ıslahatlar yapılacak,
Osmanlı Devleti Doğu Anadolu'da yaşayan Ermeni halkının lehine ıslahatlar yapacak,
Makedonya ıslahatlar yapılması koşulu ile Osmanlı imparatorluğunun olacak,
Doğu Beyazıt Osmanlı imparatorluğuna bırakılacak.
1878 Berlin Antlaşması'nın Sonuçları Nelerdir?
Berlin Antlaşması'ndan sonra Niş bölgesi Sırbistan'a verildi ve Kotur bölgesi de İran'a bırakıldı. Teselya bölgesi Yunanlılara verildi ve Dobruca da tamamen Romanya toprağı oldu. Kıbrıs İngiltere'ye, Ardahan, Artvin ve Kars ise Ruslara verildi. Bulgar prensliği kuruldu ve Ermenilerin lehine düzenlenmesi beklenen ıslahatlar ise nüfusları yetmediği gerekçesi sonucu hiçbir zaman uygulanmadı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
MEB NİSAN TATİL TAKVİMİ 2025: Nisan ara tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor?
AUZEF VİZE SINAV TARİHLERİ 2025: AUZEF bahar dönemi ara sınavı ne zaman?
MEB 2. DÖNEM ORTAK SINAV TARİHLERİ 2025: MEB ortak sınavları hangi tarihlerde yapılacak?
AÖL SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK? MEB Açık lise sınav sonuçları tarihi 2025!
EKYS SONUÇLARI SORGULAMA 2025: EKYS sonuçları nasıl sorgulanır?