1700 İstanbul Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı? 1700 İstanbul Antlaşması Maddeleri ve Özellikleri Nelerdir?
İstanbul anlaşması 14 Temmuz 1700 senesinde Osmanlı ve Rus çarlığı arasında imzalanmıştır. Ateşkes anlaşması olarak tarihe geçmiş olan İstanbul anlaşması o dönemdeki Konstantiniyye'de imzalandığından adı İstanbul anlaşması olmuştur.
1700 İstanbul Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı?
Osmanlı imparatorluğunun tarihinde birçok imzalanmış anlaşma vardır. Bu anlaşmalardan en önemlileri arasında 1700 İstanbul antlaşması da yer alır. Rusya çarlığı ve Osmanlı devleti arasında imzalanmış olan İstanbul antlaşması hem Rusça hem Osmanlıca metinlerde hazırlanmıştır.
Osmanlı Rus savaşından sonra imzalanmış olan İstanbul antlaşması ayrıca büyük toprak kaybına neden olan Karlofça antlaşmasının devamı olmuştur. İstanbul antlaşması o dönemdeki Konstantiniyye şehrinde yani günümüz İstanbul'unda imzalanmıştır. Bu nedenle de antlaşmanın adı İstanbul antlaşması olmuştur.
İstanbul antlaşması Osmanlı devletinin gerileme döneminde imzalanmış olan bir anlaşmadır. Rus çarlığı o dönemde güçlü bir devrini yaşıyordu. Osmanlının Rus çarlığı ile savaşı 16 yıl süresince devam etmiştir ve 16 yılın ardından da bir anlaşma imzalanması gerekmiştir.
Savaşın sürekli bir şekilde kesin galibi olmadığından Osmanlı devleti karada kazanmış olmuştur. İstanbul anlaşmasının maddeleri de buna göre düzenlenmiştir. Osmanlı imparatorluğu ve Rus çarlığı heyetleri İstanbul'da toplanmıştır.
Gereken şartlara göre görüşmeler uzun sürmüştür ve bunun sonucunda da İstanbul anlaşması imzalanmıştır. Buna göre İstanbul anlaşması Rus çarlığı ve Osmanlı devleti arasında imzalanan ilk dostluk anlaşması olmuştur.
1700 İstanbul Antlaşması Maddeleri ve Özellikleri Nelerdir?
Rus çarlığı İstanbul'da kendilerini temsil etmek üzere daimi bir şekilde elçi bulundurabilecektir.
Ruslar bu anlaşma sonucunda Kudüs'ü dilediği gibi gezebilecektir.
Kerç kalesi Osmanlı devletine bırakılacaktır.
Azak kalesi Rus çarlığına bırakılacaktır.
Rus çarlığının Taganrong'da inşa etmiş olduğu kale Osmanlı devleti tarafından kabul edilecektir.
1700 İstanbul Antlaşması Önemi
İstanbul anlaşması Osmanlı imparatorluğu ile Rus çarlığının arasında imzalanmış olan bir anlaşmadır. Barış anlaşması olan İstanbul anlaşması ile beraber Rus çarlığı Karadeniz'e inme politikasına dair ilk adımı atmıştır.
Ortodoks mezhebine bağlı bir şekilde elçisini İstanbul'da bulunduracağı için İstanbul'da yaşayan azınlıktaki Ortodoks halkı ile yakın ilişkilerin kurulması da mümkündür. Bu sayede Ortodoks kilisesi Osmanlı devletini daha yakın bir şekilde takip etme imkanına sahip olmuştur.
Rusya devleti 1700 İstanbul anlaşması ile beraber Karadeniz'de bulunan hakimiyetini iyice artırmış olmuştur. Aynı zamanda Kırım'ı ele geçirme planı da Kırım'da bulunan Azak kalesini de almıştır. Rusya devleti bu sayede Kırım'daki planlarını da aktifleştirmiş oldu. Rusya'nın sıcak denizlere inme politikasındaki ilk adımı Karadeniz'in hakimiyetini sağlamak olmuştur.
1700 İstanbul Antlaşmasının Sonucu
İstanbul anlaşması sonucunda Ruslar İstanbul sınırları içinde kendilerini temsil etmesi için bir elçi bulunduracaklardır. Osmanlı devleti ve Rus çarlığı arasında imzalanan bir dostluk anlaşmasıdır. Bu nedenle anlaşma iki devlet için de karlı maddeler barındırır. Azal kalesi Rus çarlığına, Kerç kalesi ise Osmanlı imparatorluğuna verilmiştir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
AÖF sınavı 2024 saat kaçta başlayacak, kaç dakika sürecek, kaçta bitecek?
ATA AÖF sınav yerleri (sınav giriş belgesi) sorgulama: ATA AÖF vize/ara sınavları ne zaman?
25 Kasım Pazartesi kar tatili edilen iller ve ilçeler MEB: Hangi illerde ve ilçelerde okullar tatil edildi?
BİLSEM ön değerlendirme başvurusu ne zaman, hangi tarihlerde alınacak? 2024-2025 BİLSEM sınav takvimi...
Öğretmenler Günü şiirleri... Kısa ve uzun, 2 ve 5 kıtalık Öğretmenler Günü şiiri