1. Sınıf Kesirler: Matematik Kesirler Konu Anlatımı, Örnek Alıştırmalar Ve Etkinlikler!
1. sınıf kesirler dersi, eğitim hayatı boyunca öğrenilecek olan kesirler konusunun giriş mahiyetindedir. Kesirler konusunun temelini 1. sınıfta matematik dersinde göreceğimiz kesirler ile atarız. Temel kavramlarını burada öğreniriz. Burada öğreneceğimiz temel kavramlar 3'e ayrılmaktadır. Bu 3 kavram bütün, yarım ve çeyrek olarak bilinmektedir.
1. Sınıf Kesirler
1. sınıf kesirler konusu bir temel niteliğindedir. Biz bu derste 3 tane kavramı her detayı ile öğreneceğiz. Bu kavramlar; bütün, yarım ve çeyrek olarak adlandırılır. Kesir sözlük anlamı olarak: Bir birimin bölündüğü parçalardan birinin veya birkaçının bütüne oranını ifade eden sayıdır. Bütün, yarım ve çeyrek ise bu bölünmeler sonucu oluşan birimlerdir. Ancak bir istisna olarak bütün, herhangi bir bölünme sonucu meydana gelmemiştir. Aksine bütün kavramı bir şeyin bölünmediğini, hala tam olarak hayatına devam ettiğini ifa etmektedir.
1. Sınıf Matematik Kesirler Konu Anlatımı
Kesirler 3 tane kavramdan oluşagelmiştir. Bunun yanında ilk olarak kesri tanımlamamız gerekir. Kesir, bir birimin bölündüğü parçalardan birinin veya birkaçının bütüne oranını ifade eden sayıdır. Bütün, yarım ve çeyrekte kesrin bu şekilde belirli oranlar ile bölünmesi sonucunda meydana gelmektedir. İlk olarak bütün, yarım ve çeyrek nedir, bunları sırasıyla tanımlayacağız.
1. Bütün: Bir varlığın parçalara ayrılmamış, tam (eksilmemiş) haline bütün denir.
2. Yarım : Bir bütünü iki eş parçaya böldüğümüzde, elde ettiğimiz eş parçalardan her birine yarım denir. Bir bütünde iki yarım vardır. İki yarım bir bütün oluşturur.
3. Çeyrek : Bir bütünü dört eş parçaya böldüğümüzde, elde ettiğimiz eş parçalardan her birine çeyrek denir. Bir bütünde iki yarım, bir yarım içinde de iki çeyrek bulunur. Bir bütünde 4 çeyrek vardır.
Bütününü yarıma çevirme için : Bir bütünde iki yarım olduğunu biliyoruz. Bütünleri yarıma çevirmenin kısa yolu. Bütün sayısını 2 ile çarparız.
1. Sınıf Matematik Kesirler Örnek Alıştırma
Burada konunun daha iyi pekişmesi amacıyla örnek alıştırmalar yapacağız. Bu alıştırmalar sizi konuya daha hakim bir hale getirecektir. 10 soruluk bir örnek alıştırma ile başlıyoruz.
1. 2 yarım elma, kaç elma eder?
2. 4 yarım nar, kaç nar eder?
3. Bütün elmayı eşit şekilde ikiye bölersek her bir dilim ne kadar elma eder?
4. 4 çeyrek çilek, kaç çilek eder?
5. 2 çeyrek dilim domates, ne kadar domates eder?
6. 2 çeyrek ve 1 yarım elma, kaç elma eder?
7. 2 yarım salatalık ve 4 çeyrek salatalık, kaç salatalık eder?
8. Bir bütün elmayı eşit 4 parçaya bölersek, her bir dilim ne kadar olur?
9. 2 çeyrek muz ve 1 yarım muz ne kadar muz eder?
10. 2 bütün elmayı 4 eşit parçaya ayırsak her bir parça ne kadar muz eder?
Cevaplar: 1: Bütün bir elma, 2: Bütün bir nar, 3. Yarım elma, 4: 1 bütün çilek, 5: Yarım domates, 6: Bir bütün elma, 7: 2 bütün salatalık, 8: Çeyrek elma, 9: 1 bütün muz, 10: Yarım elma
1. Sınıf Matematik Kesirler Etkinlikler
Bu kısımda konunun daha iyi pekişmesi amacı ile sizlerle bir soru cevap etkinliği gerçekleştireceğiz. 5 tane şıklı soru olacak ve sizler bu şıklı soruların her birinin doğru cevabını işaretleyeceksiniz.
1. Bir bütün kağıdı 4 eşit parçaya bölersem her bir parça ne kadar olur?
A)BÜTÜN B)ÇEYREK C)YARIM
2. 2 yarım elma birleşirse kaç elma eder?
A)BİR BÜTÜN ELMA B)YARIM ELMA C)2 BÜTÜN ELMA
3. 1 bütün kaç çeyrektir?
A)3 B)2 C)4
4. 1 yarım kaç çeyrektir?
A)5 B)2 C)3
5. 4 tane çeyrek muz kaç muz eder?
A)1 B)2 C)3
Kesirler Hayatımızda Neye Yarar?
Kesirler hayatımızın hesaplama noktasında devreye girmektedir. Herhangi bir yiyecekten ne kadar alacağımızın ifadesini ve hesaplamasını kesir yolu ile yaparız. Veya ev içinde yemek yaparken hangi malzemeden ne kadar koyacağımızın hesabında da kesirleri kullanırız.
Kesirler Hayatımızın Hangi Alanın Karşımıza Çıkar?
Kesirler ilk olarak üniversite sınavı yani mesleğe girişte bizim için önemli bir konu niteliğindedir. Bunun yanında mühendislik, mimarlık gibi meslekler için kesir kavramı önemlidir. Hayatımızın her alanında bir şekilde var olan konudur
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
AÖL sınav giriş belgesi sorgulama: Açık lise sınav yerleri 2024 açıklandı mı?
MEB AGS SORU/KONU DAĞILIMI: AGS konu dağılımı belli oldu mu? 2025 AGS'de neler değişti?
15 TATİL NE ZAMAN? Yarıyıl (sömestr) tatili ne zaman başlıyor ve bitiyor? 2024-2025 EĞİTİM DÖNEMİ MEB TAKVİMİ!
AÖF sınavı 2024 saat kaçta başlayacak, kaç dakika sürecek, kaçta bitecek?
ATA AÖF sınav yerleri (sınav giriş belgesi) sorgulama: ATA AÖF vize/ara sınavları ne zaman?