Zirvede anlaşma çıkmadı
AB-Türkiye zirvesinde anlaşma çıkmadı. Reuters'ın haberine göre AB liderleri Türkiye'nin önerileri üzerinde anlaşamadı. Görüşmeler gelecek günlerde devam edecek.
Ankara, AB-Türkiye Zirvesi'ne yeni talep ve önerilerle gitti. Basınla paylaşılan taslak metine göre, vize muafiyeti kriterler karşılanırsa Haziran sonuna yetişecekti. AB liderleri o taslak üzerinde uzlaşı sağlayamadı. Macaristan plana itiraz etti.
AB liderleri, Türkiye'nin zirvede sunduğu teklifi memnuniyetle karşılarken, gelecek 10 gün boyunca, bu konuda en geç haziran sonuna kadar vizelerin kaldırılmasını da içeren bir çalışma yürütmede mutabık kaldı.
Türkiye-AB Liderler Zirvesi sonunda, devlet ve hükümet başkanları ortak bir açıklama yayımladı. Açıklamada, sığınmacı krizi konusundaki AB-Türkiye Ortak Eylem Planı'nın uygulanmasında alınan mesafeden memnuniyet duyulduğu belirtilerek, "Türkiye, uluslararası korumaya muhtaç olmayan Türkiye'den Yunanistan'a geçen tüm göçmenleri hızlı bir şekilde kabul etmek ve Türk kara sularında yakalaman tüm düzensiz göçmenleri geri almak için Yunanistan ve Türkiye arasındaki geri kabul anlaşmasının uygulanmasına olan bağlılığını teyit etti" ifadesine yer verildi.
Liderlerin, sığınmacı krizinin çözümü için Türkiye'nin sunduğu yeni teklifi samimi şekilde memnuniyetle karşıladığı kaydedilerek, şunlar bildirildi: "Liderler şu prensipler temelinde çalışmada mutabık kaldılar: Masrafları AB tarafından karşılanmak üzere Türkiye'den Yunanistan'a geçen yeni tüm göçmenlerin geri gönderilmesi, mevcut yükümlülükler çerçevesinde Yunan adalarındaki her bir Suriyelinin Türkiye tarafından kabul edilmesi karşılığında, Türkiye'den bir Suriyelinin AB ülkelerine yerleştirilmesi, Türk vatandaşları için vizelerin en geç haziran ayı sonuna kadar kaldırılması temelinde vize serbestisi yol haritasının uygulanmasının hızlandırılması, başlangıç olarak 3 milyar avroluk fonun mart ayı sonundan önce ilk projeler için kullanılmasını teminen harcamasının hızlandırılması, Suriyeliler için yeni fonlarda anlaşılması, Ekim 2015 AB Konseyi kararı temelinde mümkün olan en kısa sürede üyelik müzakerelerinde yeni fasılların açılması kararının hazırlanması, yerel halkın ve mültecilerin daha güvenli olabilecek alanlarda yaşamasına imkan verecek Suriye içindeki insani durumun iyileştirilmesi için Türkiye'yle çalışılması."
AB Konseyi'nin bu teklifin detaylarını 18 Mart'ta yapılacak AB Konseyi toplantısı öncesinde Türkiye'yle ele alacağı ve çalışmanın Avrupa ve uluslararası kanunlara saygı göstereceği belirtildi.
Taslak metinde neler vardı?
Reuters'in haberine göre; AB-Türkiye mülteci zirvesindeki taslak metine göre Yunan adalarından Türkiye'ye gönderilen her bir Suriyeli için AB Türkiye'den bir Suriyeli mülteci kabul edecekti ve Türkiye 2018 yılı sonuna kadar 3 milyar euro daha alacaktı
Taslak metinde ayrıca Türkiye vatandaşlarına uygulanan vize uygulaması hakkında da önemli kararlar vardı. Metine göre, Türkler için AB vize serbestisi sonbahar değil Haziran sonunda başlayacaktı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Covid, şifa kaynağı olabilir mi? Kanser tedavisinde yeni gelişme…
Abu Dabi’nin sırları… Trilyon doların arkasındaki güç: Kraliyet Ailesi!
Gözler gökyüzünde değil, ayrılmaz ikilideydi: Trump, Starship roketinin fırlatılmasını Musk'la izledi...
HABER || Gerginlik had safhaya ulaştı! Savaşın 1000. günü: Nükleer tehdit!
Son dakika haberi: Milyonlarca çocuk risk altında! Afrika ülkesinde kolera kabusu