Yunanistan'ın yeni bakanı Euclid Tsakalatos, 7 ay önce Prof. Dr. Ahmet Tonak'a konuşmuştu
Yunanistan'da referandumun ardından Yanis Varufakis'in istifasıyla ondan boşalan koltuğa Euclid Tsakalotos getirildi. Ocak ayında Yunanistan seçimlerini yerinde izleyen iktisatçı Prof. Dr. Ahmet Tonak, Tsakalatos ile bir röportaj yapmış ve SYRIZA'nın iktidar olması halinde ekonomi kurmaylarından biri olacağını belirtmişti. Tsakalatos, 7 ay önceki o röportajda, Euro'ya asıl tehdidin kemer sıkma politikaları olduğunu ve Euro sistemi çökerse 1930'ların geri geleceğini söylemişti. Tsakalatos ayrıca, Yunanistan'ın bugün karşı karşıya kaldığı müzakerelerin kilitlenmesi durumuna ilişkin bir soruya, "Yunan halkının demokratik tercihini siyasi düzeyde göz ardı etmesi halinde AB projesinin yaşayamayacağını ifade etmişti.
Yunanistan siyasetinin yakın takipçilerinden ve Varufakis ile de yakın tanışıklığı bulunan iktisatçı Prof. Dr. Ahmet Tonak, Ocak ayında Yunanistan seçimlerini yerinde izlemiş ve SYRIZA'nın maliye bakanlığı koltuğuna getirilen Euclid Tsakalotos ile de o sırada bir röportaj yapmıştı. Tonak'ın yazılarının yayımlandığı Sendika.org sitesinde yer alan röportajda Tsakalatos, AB içinde ve Euro'da kalmanın Yunanistan için önemine dair mesajlar vermişti.
1930'lar geri gelir
24 Ocak 2015'te yayımlanan röportajda Tonak'ın sorularını yanıtlayan Tsakalotos, "Syriza’da bizler ta başından beri euronun ilerici güçler tarafından değil, kemer sıkma politikaları tarafından tehdit edildiğini söylüyoruz. Hepimizin bildiği gibi her türlü sabit kur sistemi durgunluk ve kitlesel işsizlik dönemlerinde tehlikeye düşer. İlericiler, euro sistemi çöküşünün aynen 1930’lardaki gibi rekabetçi devalüasyonlara, milliyetçi çekişmelere ve daha kötü şeylere yol açmasından endişe duymalıdır" demişti.
Dış borç ulus-ötesi bir sorun ve ulus-ötesi çözülmeli
Tsakalatos, SYRIZA'nın dış borç gibi problemlerin ulus-ötesi problemler olduğunu ve çözümünün de ulus-ötesi olması gerektiğini savunduğunu anlatarak, Yunanistan'ın konumunun stratejik olduğunu işaret etmiş ve "Euro çökerse, bu çöküşten sonra ortaya çıkacak dönemin Avrupa entegrasyonu için daha uygun bir zemin sağlayacağı görüşü tarihsel destekten yoksun. 1930’ların hayaleti tüm ürkütücülüğü ile hatırlanmalı" uyarısında bulunmuştu.
Yunanistan Maliye Bakanı Varoufakis istifa etti
SYRIZA'nın Selanik Planında savunduğu asgari ücretin yükseltilmesi, istihdam garantisi gibi konuların dış borçlara ilişkin yürütülecek pazarlık sürecinden bağımsız kısa dönemli bir mücadele paketi olduğunu o tarihte söyleyen Tsakalotos, planın finansal kaynaklarını da şöyle açıklamıştı:
"Bunlar, vergi kaçakçılığı ile mücadele ederek vergi matrahını genişletecek yeniden yapılandırılmış bir vergi sistemi kurmaktan, gecikmiş vergileri toplamaya ve gözden çıkarılmış eski vergileri, mükelleflerine daha uygun koşullar sağlayarak toplamaya kadar bir dizi düzenlemeyi kapsar. Bunların yanı sıra, alacaklılarla yeni finansman antlaşması pazarlığına girişerek faiz dışı fazla hedeflerini önümüzdeki bir kaç yıl için ciddi bir biçimde azaltacağız. Şu andaki faiz dışı fazla hedeflerini, hali hazırdaki program bağlamında Yunanistan’ın borcunu sürdürebilme stratejisi için merkezi önemde olmasına rağmen, neredeyse hiç bir iktisatçı, bırakınız toplumsal bakımdan kabul edilebilir olmasını, iktisadi açıdan da anlamalı bulmamaktadır. Eğer başarılı olabilirsek yatırım için kaynak yaratmış olacağımızdan ekonominin kriz sonrasındaki yeniden yapılanmasına girişebiliriz."
Yunan yetkili: "Bütün kredi sistemi çökebilir"
AB nasıl olup da yaşar?
Prof. Dr. Tonak, Tsakalotos'a bugün Yunanistan'ın karşı karşıya kaldığı dış borç müzakerelerinin çıkmaza girmesine ilişkin durumu da sormuş, "Syriza dış borç müzakerelerinden vazgeçmezse Avrupa finans sermayesinin Yunanistan’dan sermaye kaçışını hızlandırarak ülkeyi bir finansal iflasa sürükleyeceği kesin gibi. Eğer bu olası bir durum ise şimdiden sermaye hesaplarını bloke etmek ve bankaları kamulaştırmak gibi önlemler almak gerekmez mi?" demişti. Tsakalatos'un yanıtı ise şöyle olmuştu:
"Belirttiğiniz durumun gerçekleşip gerçekleşemeyeceğini göreceğiz. Piyasalar da şu andaki programın sürdürülebilir olduğuna inanmıyor. Kaldı ki Yunan halkının demokratik tercihini siyasi düzeyde göz ardı etmenin kolay olacağını sanmıyorum. O tür bir tavır Avrupa’nın geri kalanına çok kuvvetli bir mesaj göndermiş olur ki, bu da AB’nin alternatif toplumsal öncelikler ile demokratik süreçleri kaynaştıramadığı anlamına gelir. Sizin bahsettiğiniz merkezkaç siyasi güçlerin varlığını dikkate alacak olursak hiç de hafife alınabilecek bir ihtimal değil bu. Bu güçler, milliyetçi sağ da olabilir, soldakiler de olabilir fakat her hâlükârda Avrupa’nın demokrasi ve toplumsal adalet gibi temel ilkelerine gösterilen o tür bir umursamazlığın sonunda AB’nin nasıl olup da yaşayabileceği açık değildir."
Avrupa'dan çatlak sesler çıkmaya başladı
Euclid Tsakalotos kimdir?
1960’da Rotterdam’da doğan Tsakalotos, Oxford’da siyaset ekonomi ve felsefe okudu. Sussex Üniversitesi’nde yüksek lisansını, Oxford’da doktorasını tamamladı. 2010 yılından beri Atina Ulusal ve Kapodistrian Üniversitesi’nde Ekonomi profesörlüğü yapan Tsakalotos’un eşi de İngiliz ekonomist Heather D. Gibson. Yunanistan iktidar partisi Syriza’nın Merkez Komitesi’nde yer alan Tsakalotos, Maliye Bakanı Yanis Varoufakis’ın yakın çalışma arkadaşıydı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İsrail, Lübnan ve Gazze'ye bomba yağdırdı
Gözler G20’de! Zirvenin odağında yer alan: Ultra zenginlere vergi…
UNICEF'in sözcüsünden çarpıcı Gazze ve Lübnan açıklaması: Çığlık mı atsam ağlasam mı bilmiyorum!
Scholz, Putin'i aradı, Zelenski tepki gösterdi!
ELON MUSK: Çağın delisi mi, dahisi mi? Hayatı film gibi! Kırılma anı ise...