Yunanistan'da SYRIZA hükümeti güvenoyu aldı
Yunanistan'da, 20 Eylül'de yapılan genel seçimlerin ardından Radikal Sol İttifak (SYRIZA) lideri Aleksis Çipras başkanlığında, Bağımsız Yunanlılar (ANEL) partisinin desteğiyle kurulan koalisyon hükümeti güvenoyu aldı.
Yunanistan'ın 300 sandalyeli parlamentosunun oylamaya katılan 299 üyesinden 155'i yeni hükümete "evet" derken, 144 milletvekili "hayır" oyu kullandı. Başbakan Çipras, oylama öncesi yaptığı konuşmada, Yunanistan'ın krizden ve denetim sürecinden çıkması için hükümetin güçlü bir programı bulunduğunu belirterek, "Bu meclis, ülkeyi krizden çıkaracak tarihi meclis
olacak" dedi.
Hükümetin öncelikli hedefinin ekonomik kalkınmanın sağlanması ve borcun yeniden yapılandırılması olduğunu vurgulayan Çipras, "Politikamız krizden ve denetim sürecinden bir an önce çıkmak. Kasıma kadar ilk değerlendirmenin tamamlanmasını amaçlıyoruz. Hedefimiz, bunun sonunda borcun azalmasıyla ilgili müzakerelerin başlatılması ve 2017'inin başında uluslararası para piyasalarına açılmak" diye konuştu.
Dış politika konusuna da değinen Çipras, önceki SYRIZA hükümetinin Rusya, Çin, Mısır ve Kıbrıs (Rum) ile ilişkileri canlandırdığını ve ABD ile olan işbirliğini iyi bir düzeyde tuttuğunu belirtti. Çipras, hükümetin Kıbrıs sorununun çözümü için BM düzeyinde çalışmalarını sürdürdüğünü anlatarak, Rum lider Nikos Anastasiadis'in bu konudaki çabalarını desteklediğini ifade etti.
Anamuhalefet Yeni Demokrasi Partisi (ND) lideri Evangelos Meymarakis ise hükümet programında açıklananların 2016 bütçesine aykırı olduğunu savunarak, Çipras'ı "siyasi sahtekarlık" yapmakla suçladı. SYRIZA hükümetinin kreditörlerle imzaladığı borçla ilgili anlaşmanın önceki anlaşmalardan daha kötü koşullar içerdiğini ve Yunanistan'ın borcunu artırdığını öne süren Meymarakis, Çipras'ın, SYRIZA içerisindeki iç sorunları çözmek için ülkeyi erken seçime sürüklediğini kaydetti.
Yunan hükümetini zor günler bekliyor
Yunanistan'da 20 Eylül'de yapılan erken genel seçimlerden zaferle çıkan SYRIZA lideri Çipras başkanlığındaki hükümeti zor günler bekliyor. Avrupalı kreditörlerle imzalanan anlaşmalar sonrası sancılı kemer sıkma politikalarını hayata geçirecek olan hükümetin, Avrupa Birliği ve kreditörlerin 86 milyar avroluk "Üçüncü Kurtarma Paketi" karşılığında dayattığı reformları da uygulaması
bekleniyor.
Yunan hükümetinin, kreditörlerle imzaladığı yeni kurtarma paketi kapsamında Yunanistan'a verilmesi kararlaştırılan 86 milyar avroluk kredinin dilimlerinin serbest bırakılması için, Avrupalı kurumlar tarafından ön koşul olarak belirlenen 40'ın üzerinde köklü reformu yıl sonuna kadar hayata geçirmesi gerekiyor. Ayrıca, bu süre içinde bankaların sermayelendirme işlemini de
tamamlaması gereken Yunanistan'ın bu konuda ihtiyaç görülmesi durumunda kullanılmak üzere tahsis edilen 15 milyar avroluk ödemeden yararlanabilmesi için, kasıma kadar reformlarla ilgili yapılması planlanan ilk değerlendirmeyi başarıyla geçmesi gerekiyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ABD Başkanlık Seçimlerinde Kritik Salıncak Eyaletler: Salıncak Eyaletler Nedir?
ABD bugün sandığa gidiyor: Seçim sonuçları ne zaman, saat kaçta belli olur?
ABD son seçim anketi! Amerika seçimleri kaç gün sürüyor? Amerika seçim sistemi hakkında bilgiler!
İspanya'da sel felaketi: Siyasi tartışmalar başladı
ABD başkanını nasıl seçiyor? En fazla oyu alsa bile seçimi kaybedebilir: İşte sandık sisteminin işleyişi…