Yolsuzluk skandalı Dilma Rousseff'i bitirdi
Brezilya Senatosu, ciddi bir yolsuzluk skandalıyla suçlanan Dilma Rousseff'in devlet başkanlığını düşürdü. Senato'da dün sonuçlanan azil müzakereleri, Latin Amerika'nın en büyük ülkesinde süren çok ağır ekonomik krizle aynı zamanda yaşandı.
Senatörler ülkenin ilk kadın cumhurbaşkanı olan Rousseff'i, kamu bankalarının parasının kullanmada yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle 20'ye karşı 61 oyla başkanlıktan azletti.
Rousseff'in gidişiyle solcu İşçi Partisi'nin 13 yıllık iktidarı da sona ermiş oluyor.
Rousseff'in, Senato kararıyla dün and içerek göreve başlayan yardımcısı muhafazakar Michel Temer, Rousseff'in yetkilerinin Mayıs ayında askıya alınmasından bu yana başkanlığa vekalet ediyordu.
Temer, 2018 sonuna kadar sürdüreceği görevi aldıktan sonra yaptığı televizyon konuşmasında, ülkeyi içinde bulunduğu mali kriz ve yüzde 11'i aşan işsizlikten kurtarmak için tüm halkın yardımını istedi.
"Bir parlamento darbesi" demişti
Son birkaç yıl öncesine kadar çok parlak bir döneme girmiş olan Brezilya ekonomisi küresel sahnede giderek güçlenen bir statü kazanmıştı.
Ancak bu dönemin ardından ekonominin çok ağır bir resesyona girmesi ve dev petrol şirketi Petrobras'taki rüşvet skandalı Rousseff'in yönettiği koalisyon hükümetini sarstı.
Bu yıl içinde yapılan sokak gösterilerinde milyonlarca Brezilyalı Rousseff'in görevden alınmasını talep etmişti.
Rousseff, başkanlık sarayından çıktıktan sonra destekçilerine yaptığı konuşmada, görevden alınmasının "bir parlamento darbesi" olduğunu ve bunun son 10 yılda milyonlarca kişiyi yoksulluktan kurtaracak sosyal gelişim programlarına karşı çıkan elit ekonomik çevreler tarafından düzenlendiğini söyledi.
"Bizi yendiklerini sanıyorlar ama yanılıyorlar" diyen Rousseff, kararı temyiz edeceğini de belirti.
Militan bir solcu olan Rousseff, 1970 yılında ülkedeki askeri cunta tarafından hapse atılmıştı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ABD bugün sandığa gidiyor: Seçim sonuçları ne zaman, saat kaçta belli olur?
ABD son seçim anketi! Amerika seçimleri kaç gün sürüyor? Amerika seçim sistemi hakkında bilgiler!
İspanya'da sel felaketi: Siyasi tartışmalar başladı
ABD başkanını nasıl seçiyor? En fazla oyu alsa bile seçimi kaybedebilir: İşte sandık sisteminin işleyişi…
NASA’dan 50 yıl sonra Ay'a dönüş! 9 bölge belirlendi...