Yeni araştırma: İlişkileri bitiren 6 neden
Yeni bir araştırma, romantik ilişkilerde "her şeyi mahveden" 6 özelliği ortaya koydu.
İtalya'daki Padua Üniversitesi'nden psikoloji araştırmacısı Peter K. Jonason'ın liderliğindeki bir ekip, romantik ilişkilerle ilgili önceki anketleri ve çalışmaları yeniden analiz etti.
Personality and Individual Differences adlı bilimsel dergide yayımlanan makalede hem uzun hem de kısa vadeli ilişkilerde "oyun bozan" ana faktörler şöyle sıralandı:
"İlişkinin karmaşık olması, partnerin kaba, bağımlı veya yapışkan olması, kayıtsızlık ve motivasyon eksikliği."
Araştırma ekibi çoğu psikoloğun ilişkilerdeki en önemli noktalara odaklandığını, sorun çıkaran özelliklerinse gözardı edildiğini savunuyor.
Yeni çalışmada ilk olarak 49 olumsuz faktör belirlendi. Ekip bunları sınırlandırmak için önceki araştırmalarda yapılan anketlere verilmiş cevapları kullandı.
Bunlardan en önemlisi ABD'nin güneybatısında 285 üniversite öğrencisi ve mezunuyla yapılmış ilişki anketleriydi.
Independent Türkçe'de yer alan habere göre araştırmacılar bu anketlerde söz konusu 6 olumsuz faktörün öne çıktığını saptadı.
Uzun vadede en itici bulunan faktörler kayıtsızlık ve kabalıktı. Kısa vadede ise yine kabalık ve yapışkan olmak öne çıkıyordu.
Araştırmada kadınların bu tür faktörleri daha fazla önemsediği de saptandı. Makalede konuyla ilgili şu ifadelere yer verildi:
Kadınlar, daha fazla partner seçeneği olanlar ve tek gecelik ilişkilere daha az ilgi duyanlar, bu faktörleri daha itici buluyor.
Araştırmacılar, "işi bozan" etkenlerin, ilişkilerde arzulanan faktörler kadar önemli olduğunu vurguluyor. O yüzden bunların psikoloji araştırmalarına daha fazla dahil edilmesi gerektiğini savunuyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Oval Ofis'te Trump Dokunuşları: Neleri Değiştirdi? Biden’ın Gidişini Beklemedi…
Elon Musk, TikTok'a talip olacak mı? Trump’tan yeni açıklama geldi…
Melania Trump’ın şapkasının ardındaki sır… Tasarımcısı konuştu: Ben de bilmiyordum!
ABD’de evcil hayvan mamaları için kuş gribi uyarısı
O ülkedeki yeni salgın doğrulandı! Ölümcül virüs alarmı: Tedavisiz ölüm oranı yüzde 88…