Yapay zeka günlük yaşamda daha etkin hale geliyor: İnsanlık için fırsat mı, tehdit mi?
Yapay zeka hayatımızı kolaylaştıracak bir yardımcı mı? Yoksa insanlık için varoluşsal bir tehdit mi? Günümüzde dünya bu soruyu tartışıyor. Uluslararası güvenlik uzmanları bir yandan yapay zekanın oluşturabileceği tehlikeler hakkında raporlar yayımlıyor. Son olarak da yapay zeka sohbet robotu ChatGPT, kişisel verilerin toplanmasıyla ilgili kuralları ihlâl ettiği gerekçesiyle İtalya’da bloke edildi. Fütüristler Derneği Onursal Başkanı Alphan Manas, yapay zekanın barındırdığı riskleri ve fırsatları değerlendirdi...
Yapay zeka sektörü her geçen gün daha da büyüyor. İnsanların hayatını kolaylaştırıyor, sağlıktan savunmaya pek çok sektörde verimi artırıyor. Ancak yapay zeka kullanımı birçok riski de barındırıyor.
CNN TÜRK yayınında Tunç Arslanalp’ın sorularını yanıtlayan Fütüristler Derneği Onursal Başkanı Alphan Manas, olası risklere yönelik şu açıklamaları yaptı:
“Geçen sene metaverse vardı hayatımızda. Yatırımlar oraya yapılıyordu. Bir anda olay yapay zekaya döndü. Aslında burada temel sorun ülkeler arası yarışma. Çin’in ve ABD’nin bu konuda hızlı ilerlemesi… Şu anda yapılan yatırım bu sene 500 milyar doları bulacak. Yapay zeka yani teknolojik harcamalar da 150 milyar doları bulacak. Bu kadar hızlı yapılan yatırımlarda geliştirme de çok hızlı olmaya başladı. Sadece ChatGPT ile ilgili birçok yorum var. Sadece bu Open AI ile ilgili birçok rakip de birbiriyle savaşıyor. Eğer bu hızla devam edersek, yönetişim oluşturamazsak, ülkeler arasında da bu konuyla ilgili bir konsensus sağlayamazsak; insan zekasını geçen bir bilgisayar zekası oluştuğunda tabii ki önümüzde çok büyük bir tehlike oluşacak. “
NELER OLABİLİR?
Manas, yapay zekanın barındırdığı risklere yönelik olarak şunları söyledi:
“Artık şifre diye bir şey kalmaz. Yapay zekayı kontrol altına alamazsanız, her türlü şifrenin çok rahatlıkla çözüldüğü bir dünyaya doğru gidiyor olacağız. Dolayısıyla Elon Musk ve Bill Gates gibi isimlerin daha önce uyardığı gibi, bizim bir standart oluşturmamız gerek. Şu anda yaşadığımız aslında dar yapay zeka. Sonrası genel yapay zeka ve süper yapay zeka var. Süper yapay zekada zaten yaşama şansımız yok. Genel yapay zekada dahi büyük sorunlar var, ülkelerin standart oluşturması gerekiyor. Elon Musk Tesla’da bile standart getirilmesini, bu şekilde devam edildiğinde sorun yaşanılacağını belirtti. “
Riskler ve tehlikelere ilişkin uzmanların yaptığı “Duygusuzluğu artırır, insanın tembelleşmesine neden olur, bilgi insanın önüne hazır geldikçe yaratıcılığı da etkiler, işsizliği artırır” uyarılarına ilişkin ise Manas şu yorumları yaptı:
“İşsizliği artırması konusunda bir kaçış yok. 2040’a geldiğimizde dünya baz işsizliği yüzde 20’ye ulaşacak. Örneğin Türkiye’de işsizlik yüzde 9 ise, yüzde 29’a ulaşır. O zaman da evrensel temel gelir gibi devletler üzerine yük binecek.
Yeni kuşaklar zaten böyle doğdukları için, onların yaşama bakış açıları ve yaşam biçimleri daha farklı olacak. Duygusuzlaşma konusuna başka bir bakış açısı ile bakılmalı.
Yaratıcılık azalacak, doğaldır. Ancak tam tersi yapay zeka ile yarışan üstün beyin ortaya çıkacak. Farklı yaratıcılıklar ortaya çıkacak. İnsanlar bir sonraki döneme hazırlık yaptığında, toplum 5.0’a geçtiğimizde süper insana doğru dönüşmek zorundayız. Her konuda bilgi sahibi olan insanlar bu gelecekte yapay zeka ile rekabet edebilecek. “
FIRSATLAR
Alphan Manas yapay zekanın getirebileceği fırsatlara yönelik ise, “Yapay zeka patente yönelik birçok ürünü de ortaya koyabilecek. Yepyeni çözümler ortaya koyabilecek. Yapay zekanın kansere çözüm bulabilmesi için, kanser araştırmalarındaki doneleri de değerlendirebiliyor olması lazım. Yapay zekaya ne kadar çok done sağlayabilirsek, kansere çözüm çok rahatlıkla ulaşacak. Bir doktorun hayatı boyunca inceleyeceği hasta sayısına, katılacağı konferansa, hazırlayacağı çalışmalara baktığımızda limitlidir. Ama bir MR’ı yapay zeka incelediğinde, dünyadaki yüzbinlerce doktorun ortak görüşünün ortaya konduğu karar mekanizması ortaya konacağı için hastalıkların ve kanserin önceden tespit edilmesinde bize destek olacaktır.” yorumunu yaptı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
The Sun gazetesi, Prens Harry'den özür diledi! Telefon hack'leme davasında yeni gelişme: Tazminat ödeyecek...
Oval Ofis'te Trump Dokunuşları: Neleri Değiştirdi? Biden’ın Gidişini Beklemedi…
Elon Musk, TikTok'a talip olacak mı? Trump’tan yeni açıklama geldi…
Melania Trump’ın şapkasının ardındaki sır… Tasarımcısı konuştu: Ben de bilmiyordum!
ABD’de evcil hayvan mamaları için kuş gribi uyarısı