hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    WSJ'den Uludere'yle ilgili çarpıcı iddia!

    WSJden Uludereyle ilgili çarpıcı iddia
    expand

    Uludere'de 34 kişinin öldüğü olayda şimdiye kadar heronların istihbarat sağladığı açıklaması ön plana çıkmıştı. Ancak ABD'den Ankara ile çelişen haberler var. Amerikan Wall Street Journal gazetesine göre, konvoya dair predatörlerden de istihbarat geldi. Predatörler istihbaratı verdikten sonra, konvoya operasyon kararı Türk yetkililerce alındı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uludere'de 34 kişinin ölümüne yol açan olayda Ankara "istihbarat heronlardan" demişti.

    Amerikan ekonomi gazetesi Wall Street Journal'ın ulaştığı Amerikalı kaynaklar, Amerikan predatörlerinin de resmin içinde olduğunu söylüyor.

    Gazetenin, Amerika Savunma Bakanlığı'nın bir raporuna dayandırdığı habere göre, 28 Aralık gecesi ABD'ye ait insansız hava aracı predatörler, sınırın Irak tarafında Türkiye'ye doğru ilerleyen bir konvoyun varlığını tespit etti.

    Bilgi, Ankara'daki ortak istihbarat merkezinde Türk komutanlarla paylaşıldı. Konvoyun vurulması kararını Türk yetkililer verdi:

    "Amerikan predatörü konvoyu tespit ettikten sonra, operasyon kararını Türk yetkililere bıraktı. Emri Türk yetkililer verdi. Bu Amerika'nın kararı değil."

    Türk yetkililere eleştiri

    Makalede, "Tespit edilen grubun, PKK tarafından sıkça kullanılan yerde olması ve Türkiye sınırına doğru hareketin tespit edilmesi üzerine ateş emri verildiği" vurgulandı. Ancak Türk yetkililere yönelik önemli bir eleştiri de var:

    "ABD'li yetkililere göre, predatörlerden daha fazla istihbarat alınması konvoyun niteliğinin tespitine yardımcı olabilirdi. Ancak Türk yetkililer  bunun yerine aracın daha uzak bir noktaya yönlendirilmesini istedi. Amerikalılar standart uygulamalar çerçevesinde talebe uydu."

    Gazete, konuyu Amerika'da süregiden "yüksek teknoloji müttefiklerle paylaşılmalı mı?" tartışmasıyla bağlantılandırdı.

    Tartışma ABD'li yetkilileri ikiye bölünmüş durumda.

    Wall Street Journal'a konuşan emekli bir askeri yetkili, "Türklerin hedef belirleme yöntemi konusunda endişe duyduğumuz zmanlar oldu" derken, halen görevde olan başka bir yetkili, "Uludere istisnaydı, müttefiklerle paylaşımın genel olarak olumlu sonuç veriyor" diye konuştu.

    Büyükelçi Ricciardone yanıtsız bıraktı

    ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone ise ziyaret için gittiği Denizli'de gazetecilerin WSJ'deki haberi sorması üzerine, "Ben buraya iki ülke arasındaki ticari yatırımı teşvik için geldim. O başka bir konu, ben ilgilenmiyorum" dedi ve Uludere bombalamasının istihbaratını kimin verdiğine ilişkin iddiaları yanıtsız bıraktı.

    TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı: "Orijinalinde yok"

    TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün ise "Haberin İngilizce orjinalini bulup Türkçe'ye çevirisini yaptırdım. Haberin aslında, ABD'nin istihbarat verdiği konusunda bir iddia yok" dedi.



    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow