hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Wall Street"te 4 milyon dolarlık gözaltı

    Wall Streette 4 milyon dolarlık gözaltı
    expand

    ABD'de başlayıp dünyaya yayılan "Wall Street'i işgal et" hareketinin New York belediyesine maliyeti 4 milyon dolara yaklaştı. Bu miktar, bini aşkın protestocunun gözaltına alındığı eylemleri kontrol altına atmak için kullanılan polis gücüne ödenen fazla mesaiden kaynaklanıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    New York'ta, ekonomi, sosyal, eğitim, sağlık ve politik düzende köklü değişiklikler isteyen binlerce kişinin 17 Eylül'de başlayan protestoları dün ilk ayını doldurdu. Polisin sert müdahalesi ile karşılaşan ve önceleri görmezden gelinerek bastırılmaya çalışılan "Wall Street'i işgal et" hareketi, tüm önleme çabalarına rağmen ABD sınırlarını aşarak dünyaya yayıldı. Şimdiye kadar "Wall Street'i işgal et"i önleme çabaları da New York belediyesine 4 milyon dolara maloldu. Bu miktar da yüzlerce göstericiyi gözaltına almak ve protestoları kontrol altında tutmak için binlerce polise ödenen fazla mesaiden kaynaklanıyor.

    Üstelik 4 milyon dolarlık bu fazla mesai bedeli son 20 yıl içinde New York polisine ödenen en yüksek mesai bedeli. Daha önce New York polisi, 1991'de, ortodoks Yahudiler ile siyahlar arasında çıkan çatışmalarda bu düzeyde alarma geçip fazla çalışmıştı.

    Otomobilli devriyelerin yanı sıra, atlı, motosikletli, mobiletli devriyelerin de görev yaptığı gösteriler boyunca New York'ta bugüne dek 1000'i aşkın kişi gözaltına alındı.

    New York'ta başladıktan sonra, ABD'nin öteki kentlerini de aşıp evrensel bir protestoya dönüşen 'Wall Street'i işgal et' girişimine katılan on binlerce kişi geçtiğimiz cumartesi günü de New York'un dünyaca ünlü Times Meydanı'nı işgal etmişti.

    Protestocuların, önümüzdeki hafta sonu da yine New York'un önemli meydanlarından biri olan Union Meydanı'nı işgal etmeleri bekleniyor. Öğretmenler, avukatlar, maden isçileri, ulaşım isçileri, hemşireler, doktorlar gibi değişik meslek gruplarını temsil eden sendikalar ya da meslek birlikleri ile öğrencilerin de destek verdiği gösterilerde düzenli olarak, 'Halkı satıp bankaları kurtardılar', 'Savaşlara son verin, zenginleri vergilendirin' sloganları atılıyor.

    Amerikalıların yüzde 99'unun çıkarlarını yüzde 1'lik azınlığa karşı koruduklarını belirterek, bu görüşü savunan pankartlar da taşıyan protestocular, ABD'nin ekonomik, sosyal, eğitim ve sağlık siteminde köklü değişiklikler istiyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow