hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Uzayın Derinliklerinde ‘Soğan Halkaları’: 350 Yıllık Süpernovanın Gizemi Çözüldü!

    Uzayın Derinliklerinde ‘Soğan Halkaları’: 350 Yıllık Süpernovanın Gizemi Çözüldü
    expand
    KAYNAK DHA

    NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu, bilim dünyasında heyecan uyandıran bir keşfe imza attı. 350 yıl önce Cassiopeia Takımyıldızı’nda meydana gelen bir süpernova patlamasının ışık yankısını detaylı bir şekilde görüntüleyen teleskop, bu tarihi patlamanın ardından uzayda oluşan gaz ve toz bulutlarının üç boyutlu haritasını çıkardı. Araştırma ekibi, ortaya çıkan yapıların bir soğanın halkalarını andıran katmanlı bir formda olduğunu belirtti. Bu keşif, sadece süpernovanın etkilerini değil, aynı zamanda yıldızlararası manyetik alanlar ve galaksilerdeki toz dinamikleri hakkında yeni bilgilere kapı aralıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu, 350 yıl önce patlayan bir süpernovanın ışık yankısını görüntüleyerek uzaydaki gaz ve toz bulutlarının detaylı üç boyutlu haritasını çıkardı.

    Cassiopeia Takımyıldızı'nda bulunan süpernova kalıntısı, geçmişte gerçekleşen bir yıldız patlamasının etkilerini gösterdi. Patlama sırasında yayılan güçlü X-ışınları ve morötesi ışık, uzaydaki gaz ile toz bulutlarını ısıtarak parlamalarına neden oldu. NASA'nın Webb Teleskobu, bu ışık yankısını detaylı bir şekilde inceleyerek daha önce bilinmeyen düğüm, katman ve bulut yapılarının ortaya çıkmasını sağladı.

    Uzayın Derinliklerinde ‘Soğan Halkaları’: 350 Yıllık Süpernovanın Gizemi Çözüldü

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Araştırma ekibinden Dr. Jacob Jencson, detaylı görüntü beklemediklerinin söyleyerek, “Ortaya çıkan katmanlar tıpkı bir soğanın halkaları gibi” dedi.

    Araştırmaya katılan bilim insanlarından Dr. Armin Rest ise “Bu çalışma, tıpkı bir tıbbi tomografi taraması gibi, uzaydaki yapıları üç boyutlu olarak anlamamıza yardımcı olacak” ifadelerini kullandı.

    Bilim insanları, elde edilen verilerin yıldızlararası manyetik alanlar ve galaksilerdeki toz dinamikleri hakkında yeni bilgiler sağlayacağını düşünüyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow