Uydu görüntüleri ortaya çıktı! Rusya, deniz üssünü korumak için 'askeri yunusları' devreye soktu
Rusya’nın Karadeniz’deki en büyük donanma üssü olan Sivastopol'dan gelen uydu görüntüleri özel olarak eğitilmiş yunus balıklarının bölgeye taşındığını ortaya koydu. Rusya 'askeri yunusları' ile gemilerini olası sabotajlardan korumayı planlıyor.
ABD Deniz Kuvvetleri Enstitüsü (USNI),Rusya ve Ukrayna için kritik öneme sahip Sivastopol limanındaki deniz üssünün uydu görüntülerini inceledi ve herkesi şaşkına çeviren bir detay ortaya çıktı.
ASKERİ YUNUSLAR SİVASTOPOL ÜSSÜ'NE TAŞINDI
Uydu Görüntüleri Moskova'nın özel olarak eğitilmiş yunusları Sivastopol liman üssüne taşığını ortaya koydu. Yapılan analizlere göre 'askeri yunuslar' Rusya'nın karadeniz filosunu muhtemel su altı saldırılarından korumak için bölgeye getirildi.
GEMİLER POTANSİYEL SALDIRILARA KARŞI SAVUNMASIZ
Rusya’nın Karadeniz’deki en büyük donanma üssü olan Sivastopol, Moskova'nın 2014'te ele geçirdiği Kırım'ın güney ucunda yer aldığı için Rus ordusu için kritik bir öneme sahip.
ABD'nin analizine göre limandaki gemilerin çoğu denizaltından gelecek potansiyel saldırılarına karşı savunmasız.
ABD YUNUS BALIKLARININ EĞİTİMİ İÇİN 28 MİLYON DOLAR HARCADI
Peki 'askeri yunuslar' bu gemileri nasıl koruyacak? Oldukça zeki hayvanlar olduğu bilinen yunus balıklarının askeri amaçlar için eğitilmesi aslında yeni bir şey değil.
(ABD ordusunun 2013 yılındaki yunus eğitiminden bir kare/AFP)
Soğuk Savaş döneminde ABD ve Rusya gibi birçok ülke yunusları eğiterek savaş görevlerinde kullandı. ABD sabotaj eylemlerini önlemeleri için yunus balıkları ve deniz aslanlarının eğitimine en az 28 milyon Dolar harcadı.
MAYINLARI TESPİT EDİP SABOTAJLARI ENGELLİYORLAR
Yunusların ekolokasyon yetenekleri, mayın gibi su altı nesnelerini tespit etmelerine izin veriyor. Bu nedenle de eğitilen balıklar sabotaj eylemlerini önleme, mayın tespiti ve düşman dalgıçların limana girişlerini önlemek için kullanılıyor.
UKRAYNA EĞİTMİŞTİ RUSLARIN ELİNE GEÇTİ
Ukrayna 2012 yılında Sovyet döneminden kalma bir programı yeniden canlandırarak Sivastopol yakınlarındaki bir akvaryumda yunusları eğitmişti. Ancak 2014 yılında Kırım'ın işgali ile bu balıklar Rusların eline geçti.
Ukrayna, hayvanların iadesini talep edemedi, Rus medyası Moskova'nın planı genişletmeyi planladığını hatta yunuslar için özel bir cihaz üretildiğini iddia etti. Sivastopol Üssü'ne getirilen yunus balıklarının bunlar olup olmadığı henüz net olarak bilinmiyor.
NORVEÇ KIYILARINDAKİ BEYAZ BALİNANIN DA RUSLARA AİT OLDUĞU İDDİA EDİLDİ
2018 yılında ortaya çıkan uydu görüntüleri Rusya'nın Suriye Savaşı sırasında da yunusları kullandığını ortaya koyarken, Moskova'nın askeri amaçlar için kullandığı tek su canlısı yunus balıkları değil.
2019 yılında Norveç kıyılarındaki balıkçılar teknelerini taciz edip kayış ve halatları koparan beyaz bir balina bildirdiler. Hürriyet'teki habere göre beyaz balinanın üzerinde silah ve kamera takılması için askılar olduğu ve Rus donanması tarafından eğitildiği iddia edildi ancak bilgi doğrulanamadı.
CASUS YUNUSLAR
1980'lerde Sovyet Rusya'sında askerler tarafından eğitilen yunusların casusluk amaçlı olarak kullanıldığı biliniyor. Keskin görüş yeteneği ve çok iyi hafızası olan, yakalanması zor bu hayvanların su altındaki silahları tespit etmek için kullanıldığı bu programa 1990'larda son verilmişti.
2017'de program yeniden başladı. Yunuslar ve foklara 120 metreye kadar suyun dibindeki torpido, mayın ve diğer silahları tespit etmek ve dalgıçların cihazlarını taşımak üzere eğitim verildiği belirtiliyor. (Fotoğraflar/ Arşiv: AFP, Alamy)
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Putin’den SON DAKİKA nükleer karar! İmzayı attı, yeni doktrini onayladı…
Kraliyet konutu Windsor Kalesi’ne hırsızlar girdi! Kate ve William uyurken şok soygun…
Trump'ın ekibinde fırtınalar kopuyor... Elon Musk ve Boris Epshteyn karşı karşıya: Büyük kavga!
AB, İsrail'e karşı 'yaptırım' düğmesine basar mı? Kritik mesajlar! Borrell: Yaşananlar olağanmış gibi devam edemeyiz...
ALİ HAMANEY KİMDİR? İran lideri Ali Hamaney öldü mü, komada mı?