Ukrayna'da düşürülen MH17 sefer sayılı uçakla ilgili önemli gelişmeler yaşanıyor
2014 yılının Temmuz ayında Hollanda'dan kalktıktan sonra Ukrayna'nın doğusunda düşürülen Malezya Hava Yolları'na ait MH17 sefer sayılı uçağı vuran Rus yapımı BUK füzesinin, Rusya'dan getirilen bir füze rampasından fırlatıldığı açıklandı.
Olayı inceleyen uluslararası araştırma komisyonundan Hollanda Başsavcısı Fred Westerbeke, füzenin Ukrayna'daki Rus yanlısı isyancıların elinde bulunan Pervomajsk köyündeki fırlatma rampasından atıldığını belirtti. Westerbeke, füze rampasının, MH17 uçağının düşmesinden sonra Rusya'ya geri götürüldüğünü söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tweetlerine yoğun ilgi
BBC Türkçe'de yer alan haberde, araştırma komisyonunun, füzenin Rus yanlısı ayrılıkçılar tarafından ateşlendiğine ilişkin yüzlerce bulgu elde edildiğini duyurduğu belirtildi.
MH17 uçağının düşürülmesi ile ilgili araştırma komisyonu sonuçları, Hollandalı Başsavcı tarafından Çarşamba günü, önce kurbanların yakınlarına açıklandı. Beş ülkeden uzmanların yer aldığı komisyon, "uçağın düşürülmesinde sorumlu kim?" sorusuna cevap arıyor.
'100 kişinin kimliği belirlendi'
Hollandalı Başsavcı, MH17 uçağının düşürülmesinde kullanılan füzenin taşınması, kullanılması gibi konularda aktif rol üstlenen 100 kişinin görüntüleri bulunduğunu da açıkladı.
Suudi Arabistan bu durumu ilk kez yaşıyor
Komisyon Başkanı Westerbeke bu kişilerin kimliklerinin tespit edildiğini ve hakim karşısına çıkarılmalarını başaracaklarını söyledi.
Westerbeke, 100 kişinin uyduğu hakkında bilgi vermedi. Bu kişilerin doğrudan zanlı olmadığını belirten Başsavcı, füzenin ateşlenmesi konusunda emri kimin verdiğinin netlik kazanması gerektiğini vurguladı.
Westerbeke, görgü tanıklarına kendilerine başvurmaları çağrısı yaptı. Ukrayna Savcılığı da gönüllü olarak ifade verenlerin pişmanlık yasasından yararlanmasını sağlayacak.
Rusya iddiaları reddediyor
Rusya ise, füzenin Ukrayna'daki isyancıların elindeki bölgeden ateşlendiği iddiasını reddediyor.
Kremlin, radar görüntüleri eşliğinde füzenin Rus yanlısı isyancılar tarafından atılmadığını savundu.
Hollanda basınına göre, Araştırma Komisyonu raporundan sonra, Rusya'nın Ukrayna'daki ayrılıkçıların yargılanması için izin verip vermeyeceği merak ediliyor.
Berat Albayrak'tan Moody's'e sert tepki: Vız gelir tırs gider
Hollanda uluslararası bir ceza mahkemesi kurulmasını istiyor
Amsterdam'dan 17 Temmuz 2014'te havalanan uçaktaki 298 yolcu ve uçaktaki mürettebat hayatını kaybetmişti.
Olayda 196'sı Hollandalı olan yolcu ve mürettebatın tamamı hayatını kaybetti. Geniş bir alana yayılan ceset parçalarının toplanması uzun sürdü.
Hollanda, facianın sorumlularının yargılanması için uluslararası bir ceza mahkemesi kurulmasını istiyor.
Moskova, BM tarafından oluşturulan uluslararası ceza mahkemelerini "pahalı ve adalet getirmeyen oluşumlar" olarak değerlendiriyor.
Rusya, Ruanda ve eski Yugoslavya'daki iç savaşa ilişkin oluşturulan mahkemeleri buna örnek gösteriyor.
Facianın tarafları olan Belçika, Malezya, Avustralya ve Ukrayna'nın da desteğiyle BM Güvenlik Konseyi'ne bir başvuru yapılmıştı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
“Gölge Başkan” Elon Musk! Bütçe krizinde tartışmalar alevlendi: “Yetkinin kimde olduğu belli”
Esad'ın son günlerinde o detay ortaya çıktı! Yanına sadece iki ismi almış
Son dakika haberi: Putin 76 soruya yanıt verdi: Suriye-Ukrayna ve İsrail için dikkat çeken açıklamalar
Suriye'deki Rus üslerine dair yeni iddia: Askeri ekipmanları Libya'ya mı taşıdı?
ABD’nin Suriye politikası yeni yönetimle değişir mi? Blinken’dan Trump vurgusu…