hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ukrayna AB’ye bir adım daha yaklaştı!

    KAYNAKCNN TÜRK

    Avrupa Birliği, Ukrayna ve Moldova ile tam üyelik müzakerelerine resmen başladı. İki ülkenin müzakere süreci oldukça kısa bir sürede başlamış olsa da, bu uzun yıllar alabilecek bir süreç. Her iki ülkenin de kendi iç hukukunu ve yönetimini Avrupa yasalarına uygun hale getirmesi bekleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ukrayna ve Moldova Avrupa Birliği’ne bir adım daha yaklaştı. İki ülkenin üyelik müzakereleri resmen başladı. AB dönem başkanlığını yürüten Belçika'nın Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib, süreci tarihi olarak nitelendirdi.

    Lahbib, “Moldova’nın ortak bir tarihe, ortak bir mirasa ve ortak bir kültüre sahip Avrupa’nın ayrılmaz bir parçası olduğuna şüphe yok. Yakın ilişkimizin faydaları şimdiden ortada. AB, Moldova’nın en büyük ticaret ortağı olup, iş ve yabancı yatırım için önemli fırsatlar sunuyor” sözlerine yer verdi. 

    Gelinen noktadan memnun olan Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski, “Bugün, Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne katılımına ilişkin müzakerelerin resmi, fiili, gerçek başlangıcıdır. Ukrayna ve Avrupa Birliği'nin ilk hükümetler arası konferansını zaten düzenledik. Bugüne kadar aday statüsünü kazanmış bir devlettik, ancak tam bir güven sağlanamamıştı” ifadelerini kullandı.

    Öte yandan, bu AB tarihinde ilkleri barındıran bir süreç ve Avrupa Birliği, ilk kez bir ülke ile başvuru tarihinden 2 yıl gibi kısa bir süre sonra masaya oturuyor. Yine AB ilk kez fiilen savaştaki bir ülke ile tam üyelik görüşmesi yapıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İlerleyen süreçte her iki aday ülkenin Avrupa Birliği antlaşmasında yer alan insan hak ve onuruna saygı, özgürlük, demokrasi, eşitlik ve hukukun üstünlüğüne uygun düzenlemeleri hayata geçirip geçirmediği takip edilecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow