Uçan araba, ‘Jetgiller’ çağına kalkış yaptı! AirCar için seri üretimin kapısı aralandı
Slovakya'da geliştirilen ve geleceğin arabası olacağı düşünülen uçan araç AirCar'ın piyasaya sürülmesi artık an meselesi. Görenleri hayrete düşüren araba için Profesör Klein, 'seyahat anlayışının artık sonsuza kadar değişeceğini' söyledi.
2 bin 500 metreden fazla yüksekliğe ulaşabilen ve 200 kilometreye yakın hız yapabilen bir uçan araba, satışa çıkmaya bir adım daha yaklaştı. Üç dakikadan daha kısa sürede bir karayolu aracından uçağa dönüşebilen çift modlu 'AirCar' aracı, Slovakya'daki güvenlik testlerinden geçtikten sonra uçması için resmi sertifikayı aldı.
Avrupa Havacılık Güvenliği Ajansı (EASA) standartlarına göre 70 saatlik zorlu uçuş testi sırasında 200'den fazla kalkış ve iniş gerçekleştiren araç, yeni statüsüne kavuştu. AirCar'ın geliştiricileri, testlerin tüm uçuş ve performans manevralarını kapsadığını ve aracın 'uçak modunda şaşırtıcı bir statik ve dinamik stabilite gösterdiğini' söyledi.
KONTROLLERE DOKUNMAYA BİLE GEREK YOK
Geliştiriciler ayrıca, AirCar'ın kalkış ve iniş prosedürlerinin, pilotun uçuş kontrollerine dokunmasına bile gerek kalmadan gerçekleştirildiği bilgisini verdi. Uçan arabanın üreticileri, AirCar'ın stabilite ve kontrolünün herhangi bir uzmanlık eğitimi gerektirmeden, herhangi bir pilot tarafından yönetilebilecek şekilde tasarlandığını vurguladı.
Uçağa, Slovak Ulaştırma Otoritesi tarafından Uçuşa Elverişlilik Sertifikası verildiği için, geliştiriciler yeni bir üretim modelinin 12 ay içinde sertifikalandırılmasının beklendiğini belirtti. Fütüristik araç için herhangi bir fiyat detayı açıklanmadı ancak en geç gelecek yıl havada ve yollarda görülebilir.
AirCar'ın mucidi, geliştirme ekibinin lideri ve test pilotu Profesör Stefan Klein, "AirCar sertifikası, son derece efektif olabilecek uçan arabalar için seri üretimin kapısını açıyor" dedi ve ekledi: "Bu, orta mesafeli seyahatleri sonsuza kadar değiştirme yeteneğimizin resmi ve nihai teyididir".
ARTIK YENİDEN ÖZGÜR OLACAĞIZ
Projenin kurucu ortağı Anton Zajac, "50 yıl önce araba özgürlüğün simgesiydi. AirCar yeniden özgür olmamızı sağlıyor" ifadelerini kullanırken, Slovakya Ulaştırma Dairesi direktörü René Molnár şunları söyledi: "Ulaştırma Dairesi, 2017'deki başlangıcından itibaren benzersiz AirCar gelişiminin tüm aşamalarını dikkatle izledi.
Ulaşım güvenliği en yüksek önceliğimizdir. AirCar, EASA standartlarına uygun güvenlik önlemleriyle en iyi yenilikleri birleştiriyor. Yeni bir spor otomobil kategorisi ve güvenilir bir uçak tanımlıyor. Sertifika süreci hem zorlu hem de büyüleyici bir görevdi."
Uçuş sertifikası, AirCar'ın Slovakya'daki ilk şehirlerarası uçuşunu tamamlamasından altı ay sonra geldi. İnişten sonra araç, Bratislava'nın merkezine sürülmeden önce üç dakikadan kısa bir süre içinde bir spor arabaya dönüştü.
YENİ PROTOTİP 1000 KİLOMETRE MENZİLE ULAŞACAK
Açılan kanatları bulunan AirCar'ın, arkada tek bir pervanesi var. Araç yoldayken kanatlar katlanıyor ve park yerinde normal bir araba kadar yer kaplıyor.
Ön üretim modeli olan AirCar Prototip 2, 300 beygir gücünde bir motorla donatılacak ve saatte 300 kilometre hıza ve ve 1.000 kilometre menzile sahip olacak.
Slovakya'da bir şirket uçun otomobil için kolları sıvadı. Prototipi oluşturan şirket, çift modlu aracı için testlere başladı. İki şehir arasında problem çıkmadan uçmayı başaran uçan otomobil, yaklaşık 2 bin 500 metre yüksekliğe kadar ulaştı.160 beygir gücünde sabit pervaneli motora sahip olan AirCar Prototip 1, Profesör Klein'ın Slovak firması KleinVision tarafından geliştirildi.
GELECEĞİ PARLAK
Aracı geliştiren şirkete göre AirCar adındaki bu prototipin otomobilden uçağa dönüşmesi yaklaşık 2 dakika 15 saniye sürüyor. Bu kadar kısa bir süre içinde dönüşüyor olması ise aracın geleceğinin parlak olduğunu gösteriyor. Zira son kullanıcıya ulaştığında yollara çıkmak çok daha kısa süre sürecek.
Slovakya'da geçtiğimiz aylarda gerçekleştirilen uçuş testlerde uçan otomobilin prototipi iki şehir arasında uçuşunu gerçekleştirdi. Slovakya'nın Nitra şehrindeki havalimanından kalkan araç başkent Bratislava'daki uluslararası havalimanına iniş yaptı.
BU DENEYİM 'ÇOK HOŞ'
Öte yandan aracın geliştiricisi Prof. Stefan Klein, AirCar'ın tamamlandığı takdirde 1000 kilometre menzile sahip olacağının altını çizdi. Prof Klein, bu deneyimi "normal" ve "çok hoş" olarak nitelendirdi. Drone-taksi prototiplerinden farklı olarak dikey olarak kalkış ve iniş yapamıyor ve bir pist gerektiriyor.
2019 yılında ise danışmanlık şirketi olan Morgan Stanley, söz konusu sektörün 2040 yılına kadar 1.5 trilyon dolar değerinde olabileceğini tahmin ediyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
“Gölge Başkan” Elon Musk! Bütçe krizinde tartışmalar alevlendi: “Yetkinin kimde olduğu belli”
Esad'ın son günlerinde o detay ortaya çıktı! Yanına sadece iki ismi almış
Son dakika haberi: Putin 76 soruya yanıt verdi: Suriye-Ukrayna ve İsrail için dikkat çeken açıklamalar
Suriye'deki Rus üslerine dair yeni iddia: Askeri ekipmanları Libya'ya mı taşıdı?
ABD’nin Suriye politikası yeni yönetimle değişir mi? Blinken’dan Trump vurgusu…