Türkiye'ye silah satışı için düğmeye basıldı
ABD Temsilciler Meclisi'nde Türkiye, Meksika ve Tayland'a ABD donanmasından füze güdümlü kapasiteye sahip fırkateynler hibe edilmesini öngören yasa tasarısı sunuldu.
Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi'ne sunulan 6649 numaralı tasarı, Türkiye'ye, "Oliver Hazard Perry" sınıfına ait, "USS Halyburton" ve "USS Thach" adlı iki fırkateynin hibe edilmesi için ABD Başkanı Barack Obama'ya yetki verilmesini içeriyor.
Komitenin Cumhuriyetçi başkanı Ileana Ros-Lehtinen ve kıdemli Demokrat üyesi Howard Berman tarafından hazırlanan tasarının, "kuralların askıya alınması" yöntemiyle sunulduğu ve dolayısıyla komiteden onay sürecini atlayarak, doğrudan Meclis Genel Kurulu'na getirileceği öğrenildi.
Tasarının, Kongre'deki yasama yılı sona ermeden önce önümüzdeki birkaç gün içinde oylamaya konulabileceği belirtilirken, gözlemciler, tasarının kabul edilme ihtimalinin yüksek olduğunu ifade ediyor.
Tasarının ilk sunulduğu versiyonunda, gemilerin hibe edileceği ülkeler arasında Türkiye'nin adı yer almazken, ABD yönetiminin girişimleri sonucu Türkiye'nin adının daha
sonra listeye eklendiği belirtildi.
ABD'deki Rum lobisinin sert tepki gösterdiği tasarının, yürürlüğe girebilmesi için Senato'da da onaylanması gerekiyor.
Sidewinder füzelerinin satışı
Öte yandan, ABD Savunma Bakanlığı'na bağlı Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı'ndan (DSCA) yapılan açıklamada, DSCA'nın, Türkiye'nin talebi üzerine, 117 Sidewinder füzesi ve onunla bağlantılı teçhizat, parçalar, eğitim ve lojistik destek ekipmanının Türkiye'ye satışı için 21 Aralık'ta Kongre'ye bildirimde bulunduğu belirtildi.
Açıklamada, Raytheon firmasının ürettiği, kızılötesi güdümlü, kısa menzilli, havadan havaya atılan ve savaş uçaklarında kullanılan füzelerin ve bağlantılı ekipmanın toplam maliyetinin tahmini olarak 140 milyon dolar olduğu bildirildi.
Türkiye'nin bölgede barış ve istikrarın sağlanmasında ABD'nin bir ortağı olduğu vurgulanan açıklamada, özetle şunlar kaydedildi: "ABD'nin ulusal çıkarları açısından, bölgede kabul edilebilir bir askeri dengenin oluşumuna katkı sağlayacak güçlü ve hazır bir savunma kapasitesini geliştirmesi ve sürdürmesi için NATO müttefikimize yardım etmek hayati önemdedir. Teklif edilen satış, bu hedeflerle uyumludur. Türk Hava Kuvvetleri, savunma ihtiyaçlarını daha iyi desteklemek için savaş uçaklarını modernize etmektedir. AIM-9X-2 Sidewinder füzelerinin teklif edilen satışı, Türkiye'nin kendini savunma kapasitesini, modernizasyonunu, bölgesel güvenliği, ABD ve diğer NATO üyeleriyle birlikte çalışabilirliği geliştirecek ve Türkiye'yi, dünyanın önemi giderek artan bir bölgesinde daha değerli bir ortak haline getirecektir".
Mevzuata göre, bir NATO müttefikine silah satışı konusunda Kongre'ye resmi bildirimde bulunulmasından sonraki 15 gün içerisinde, Kongre'nin satışın engellenmesi veya teklifin yeniden düzenlenmesine yönelik bir tasarı geçirmemesi halinde, bu satışlar otomatikman onaylanmış oluyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Trump yönetiminin Orta Doğu politikası ne olacak? Ulusal Güvenlik Danışmanı adayı Waltz: ABD askerleri Suriye'de olmamalı! Bu 3 başlık takip edilecek...
Slovakya Başbakanı Fico, Rusya Devlet Başkanı Putin'le gaz sevkiyatını görüştü
Netanyahu, "dünya düzeni için bir tehdit" diyerek yeni hedefini duyurdu: Şiddetli bir harekat başlatacağız!
DSÖ'den Gazze için 'endişe verici' açıklama: Hayatları tehlike altında
Hamaney'den dikkat çeken açıklama: İran'ın vekil güce ihtiyacı yok