Türkiye'ye "hayata dönüş" cezası
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Çanakkale Cezaevi'nde koğuşların küçültülmesini protesto amacıyla başlattıkları "ölüm orucu" sırasında güvenlik güçlerinin düzenlediği "hayata dönüş" operasyonları ile mağdur oldukları şikayetinde bulunan kadın mahkumların yaptığı başvuruda Türkiye'nin insan hakları ihlalinde bulunduğuna hükmetti.
Başvuru sahiplerinden 15'nin şikayetini kabul etmeyen AİHM, 6 kadın mahkumun yaptığı başvuruyla ilgili olarak "Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 2. ve 3. maddelerini ihlal ettiğine" hükmetti.
AİHM kararı gereği Türkiye, Meral Kıdır'a 8 bin Avro, Leyla Alp, Süreyya Bulut, Elif Yaş, Filiz Uyan ve Gülay İncesu'ya kişi başı beşer bin Avro tazminat ödeyecek.
Şikayet başvurusunda bulunanlar, güvenlik güçlerinin "hayata dönüş"operesyonlarında orantısız güç kullanması sonucu yaralandıklarını iddia etmişti.
19 Karalık 2000'de meydana gelen olaylarda, 1 jandarma ve dört mahkum hayatını kaybetmişti.
AİHM diğer bir kararında da güvenlik güçlerinin 28 Nisan 1995'te Hakkari'nin Yüksekova ilçesinin Yukarı Ölçek köyünde güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındıktan sonra bir daha kendisinden haber alınamayan Nezir Tekçi'nin akrabalarının yaptığı başvuruda Türkiye'yi mahkum etti.
AİHM, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 2. maddesini ihlal ettiğine hükmetti. Türkiye, 2005'te yapılan şikayetle ilgili olarak başvuru sahiplerine 65 bin Avro para cezası ödeyecek.