"Türkiye'nin zalim internet sınırlamaları"
Türkiye'de internet erişimi ve kısıtlamalarını içeren yasanın Parlamento'da kabul edilmesi dünya basınında geniş yer buldu. Dış basın, yasanın 'Başbakan'ın karşıt görüşleri kısıtlamaya yönelik' olduğunu savundu.
İngiliz Guardian gazetesi, "Türkiye yeni 'zalim' internet sınırlamalarını kabul etti" başlıklı haberinde hükümetin, Parlamento'da kabul edilen yeni ağır internet kısıtlamalarını dayatmaya çalışması gerekçesiyle suçlandığını yazdı.
Gazete, çarşamba gecesi kabul edilen yasanın, Türkiye'de öfkeyle karşılandığını savunarak muhalefet partilerinin, hükümetin mahkemeleri atlatmak için daha sıkı kontrol getirmeye çalışmakla suçladıklarını dikkat çekti.
Guardian, Meclisteki görüşmeler sırasında Ana Muhalafet Partisi milletvekili Hasan Ören'in Başbakan Erdoğan'ı Nazi lideri Hitler'e benzeterek 'iktidara gelince demokrasiyi geliştireceğinizi söylediniz ancak şimdi Hitler gibi faşizmi getirmeye çalışıyorsunuz. Adolf Hitler de iktidara geldiğinde aynı methodları kullanmıştı' sözlerini aktardı.
Financial Times, Parlamento'da kabul edilen ve internet erişiminde kısıtlamalara giden yeni kanunun Avrupa Birliği yetkililerince sert bir biçimde eleştirildiğini yazdı.
Çarşamba günü kabul edilen yasanın Cumhurbaşkanı Gül'ün onayını almasının beklendiğini aktaran gazete, yasanın Türk telekomuna kişisel hakların çiğnenmesine yönelik bir varsayım durumunda birkaç saat içinde web sitesine engelleme yetkisi getirdiğini bildirdi.
Financial Times, perşembe günü AB yetkililerinin, internet servis sağlayıcılarının son iki yıl boyunca geçmişi taramak suretiyle online yorumları izleyebilecek olmasının ifade özgürlüğüne uygun olmadığını açıklamalarını aktardı.
İngiliz Times gazetesi ise Parlamento'da kabul edilen internete sansür yasasının ardından hükümetin, yolsuzluk suçlamalarını ve sessiz muhalefeti bastırmaya çalıştığı gerekçesiyle suçlandığını yazdı.
Gazete, ifade özgürlüğüne yönelik tecavüzün arttığına yönelik korkular arasında Parlamento'nun, internet yasasını kabul ederek hükümete web sitelerini engelleme ve internet sağlayıcılarına detaylı verileri teslim etmesi için zorlanmasına izin verdiğini yazdı.
Amerika'da yayınlanan Wall Street Journal gazetesi de mahkeme kararı olmadan yetkililerin internet sitelerini kapatmasına olanak veren tasarının, Parlamento'da kabul edildiğini ve bu adımın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın karşı görüşleri susturmaya ve medya üzerindeki kontrolünü daha da genişletmeye yönelik bir hareket olduğunu savunduğu gerekçesiyle eleştirildiğini yazdı.
Gazete bu adımın Recep Tayyip Erdoğan'ın 17 Aralık'taki rüşvet operasyonunda kendine yakın siyasi leri ve iş ortaklarını yolsuzluk yapmakla suçlanmasının ardından kabinenin değiştirilmesine neden olan soruşturmanın ardından geldiğine dikkat çekti.
Başbakan Erdoğan'ın online materyallere yönelik hoşnutsuzluğunu saklamadığını yazan gazete, Gezi Parkı protestoları sırasında göstericilerin aktif sosyal medya kullanımıyla medya karartısının üstesinden gelmesi üzerine Twitter 'i topluma bir "bela" olarak tanımladığını hatırlattı.