hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye'nin Muhafazakar Partili Dostları iş başında

    Türkiyenin Muhafazakar Partili Dostları iş başında
    expand

    Türkiye'nin Muhafazakar Partili Dostları adlı lobi grubu İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen bir davetle faaliyetlerine resmen başladı.

    Grubun kuruluşu onuruna düzenlenen davete Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Yiğit Alpogan, Muhfazakar parti eski başkanlarından, partinin halen gölge Dışişleri Bakanlığı görevini yürüten William Hague, Türkiye'nin Londra Başkonsolosu Bahadır Kaleli, Büyükelçilik Müsteşarları Atılay Ersan ve Serra Kaleli ile çok sayıda Muhafazakar partili milletvekili, Lordlar Kamarası üyesi ve Belediye Meclisi üyeleri katıldı.

    Toplantıda konuşan Muhafazakar partili Enfield Belediye Meclisi üyesi Ertan Hürer, bu yıl ilk kez Muhafazakar Parti kongresinde bir Türkiye standı açtıklarını, burada ikram edilen Türk şarapları ve lokumlarına gösterilen büyük ilgiden memnuniyet duyduklarını bildirdi.

    "İlişkiler sağlıklı zemine oturtulmalı"

    Türkiye'nin Muhafazakar partili dostları olarak Türkiye'ye her zeminde destek vermeyi amaçladıklarını belirten Hürer, "Türkiye'nin Dostları" adı altında bir grup kurmanın Rumlar, Kürtler ya da Ermenilerle düşman olmak anlamına gelmediğini, aksine bütün bu gruplarla birlikte dostluk ilişkilerinin sağlıklı bir zemine oturtulmasına çalışacaklarını söyledi.

    Toplantıda konuşan Muhafazakar Parti'nin eski liderlerinden, halen partisinin gölge Dışişleri Bakanlığı görevini yürüten William Hague de lobi grubunun kurulmasından büyük memnuniyet duyduğunu belirterek sözlerine başladı.

    "Türkiye'nin Muhafazakar Partili Dostları" grubunun kurulmasının pek çok açıdan çok önemli bir adım olduğunu, Türkiye ile ilişkilerin gelecek açısından büyük önem taşıdığını kaydeden William Hague, Türkiye ile İngiltere arasındaki ilişkilerin öneminin sadece hükümetlere bırakılmayacak kadar büyük olduğunu vurguladı.

    İlişkilerin ticaret hayatı, bireyler, aileler ve sivil toplum kuruluşlarından siyasete kadar pek çok alanda geliştirilmesi gereğine dikkat çeken Hague, Muhafazakar Parti olarak iktidarda olmadıklarını, ancak İngiltere'nin gelecek iktidarı olacaklarını, bu nedenle de Türkiye ile Muhafazakar Parti arasındaki ilişkileri ayrı bir özenle ele aldıklarını ifade etti.

    "AB içinde önemli bir ortak..."


    Türkiye'nin NATO'nun önemli bir ortağı olduğunu, Afganistan'da ve Bosna'da Türk askerinin barışa verdiği desteğin büyük önem taşıdığını belirten Hague, "Türkiye AB içinde de önemli bir ortağımız olacak. Muhafazakar Parti Türkiye'nin AB üyeliğinin sağlam bir destekçisidir. Genel olarak İngiliz kamuoyu da Türkiye'nin üyeliğini destekliyor" dedi.

    Türkiye'nin AB üyeliğinin AB için de büyük önem taşıdığını belirten ve AB'nin bu üyeliği reddetmesi halinde kayıplarının büyük olacağı uyarısında bulunan Hague, Türkiye'nin üyeliğinin AB açısından Avrupa'nın Müslüman dünyasıyla uyumu anlamına geldiğini kaydetti.

    Türkiye'nin reddedilmesi durumunda AB'nin bir Hıristiyan kulübü olduğu izlenimini uyardırması tehlikesine de dikkat çeken Hague, bu durumun sadece Avrupa'nın Müslüman komşularıyla ilişkilerine zarar vermekle kalmayıp, İngiltere'nin kendi Müslüman vatandaşlarına da tehlikeli bir mesaj anlamına geleceği uyarısında bulundu.

    Daha önemlisinin, Türkiye'nin reddinin AB'nin olaya ortak değerler açısından değil, coğrafi ve dar bir tarihi kimlik açısından baktığı izlenimi doğuracağını belirten Hague, Türkiye'nin üyeliğinin olumlu tarafları ve AB'ye sağlayacağı faydaların ise çok büyük olduğunu vurguladı.

    Türkiye'nin Avrupa ile geniş İslam dünyası arasında bir köprü oluşturabileceğini, Ortadoğu'daki sorunların çözümüne katkıda bulunabileceğini belirten Hague, Türkiye'nin Orta Asya ile kültürel bağlarının da giderek önemli hale geleceğini söyledi.

    Türkiye'nin üyesi olduğu bir AB'nin, Avrupa'nın sınırlarının dışındaki dünyayla entegrasyonunun da daha kolay olacağını bildiren Hague, Türkiye'nin uluslararası alanda oynadığı yapıcı role de, Suriye ile İsrail arasındaki arabuluculuğu örnek gösterdi.

    "Engelleri ortadan kaldıracağız"


    Muhafazakar Parti olarak Türkiye'nin AB üyeliğinin önündeki engellerin ortadan kaldırılması için gereken her şeyi yapmaya hazır olduklarını da vurgulayan Hague, Türkiye ile AB içinde ortaklık ve ittifak yapmayı dört gözle beklediklerini ifade etti.

    Konuşmaların ardından verilen kokteylde Londra'daki ünlü Türk restoranlar zinciri Sofra'nın hazırladığı Türk yemekleri konuklara ikram edildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow