Türkiye'nin Afrika adımının kodları ne? Emperyalist ülkeler neden rahatsız, Ankara ne yaptı?
Türkiye Afrika'da ne yapıyor? Afrika'da Türkiye'nin olması dengeyi nasıl değiştirdi? Afrika'da nasıl fırsatlar var, ne gibi olasılıklar var? Oradaki mücadelede ne yaşanıyor? İnceleme haberimizde uzman isimlere sorduk...
Darbeler, güç kavgaları, iç savaşlar ve kara kıtanın kara talihi... Peki, umut var mı? Sömürgeyle anılan Afrika başını kaldırmaya, kölelikten kurtulmaya çalışıyor. Türkiye de artık Afrika'da. Peki, Ankara ne yapmak istiyor?
Türkiye'nin Afrika Kıtası ülkeleriyle ilişkilerini geliştirmek için son 20 yılda gösterdiği çaba dikkat çekici. Daha önce Afrika'nın sadece 12 ülkesinde büyükelçiliği bulunan Türkiye'nin kıtadaki büyükelçilik sayısı, atılan adımlarla 40'ı geçti. Türk Hava Yolları birçok bölgeye uçmaya başladı, ticaret gelişti. Binlerce Afrikalı öğrenci Türkiye'ye geldi, eğitim gördü. Türkiye'nin Afrika'daki gücü git gide arttı.
Sadece ticaret ve eğitim değil, Türkiye'nin Afrika'nın 19 ülkesinde açtığı askeri ataşelikler ile güvenlik alanında iş birliği için çalışmalar yürütüyor. Afrika'daki istikrarsızlığa karşı büyük ilaç Türkiye. Türk SİHA'ları Afrika'da büyük etki yaratmış durumda. İlk örnek Libya'ydı. Libya'da meşru hükümet ayakta kaldıysa, bunun nedeni Türk SİHA'ları, Türk askerinin oradaki varlığı olarak gösteriliyor. Emperyalist oyun bozulunca diğer Afrika ülkeleri de Türkiye ile işbirliğine sıcak bakıyor? Peki, Libya'da ne olmuştu, ne oluyor? Etiyopya'da da meşru hükümet isyancılara karşı büyük zafer kazandı. Oradaki mücadelede de son anda devreye giren Türk SİHA'larıydı. Orada da aynı etki tüm Afrika'ya yayıldı.
Ve en önemlisi Somali. Somali'de aslında devlet yoktu. Türkiye'nin çabası Somali'yi değiştirdi. Yorumları artık tüm dünyada konuşuluyor. Ankara'nın Afrika Boynuzu'ndaki adımları eşit ortaklık ve kazan-kazan temelinde ilerliyor. Somali ile imzalanan anlaşma oldukça kapsamlı ve bir o kadar stratejik. Her iki ülke için de kazan-kazan formülüyle hayat bulan bu yeni yol haritası temel olarak Somali'nin karasuları ve münhasır ekonomik bölgesinin 10 yıl boyunca Türkiye tarafından korunması anlamına geliyor.
Türkiye bu anlaşmayla Somali için bir filo inşasını üstlenecek. İki ülke arasında ortak bir deniz kuvvetleri oluşturulacak. Somali medyasına yansıyan haberlere göre, Türkiye 10 yıl boyunca bölgedeki ihraç edilen hidrokarbonlarla ilgili süreçte de etkin rol üstlenecek.
Bir dönem Afrika ülkelerinde bahse konu tehditlerle mücadele için ABD, Rusya ya da Fransa desteğine yoğun ilgi vardı. Uluslararası partnerlerle çözüm arayışlarına girişen ülkeler yolun sonunda maalesef sömürgecilik noktasına varan uygulamalara maruz kaldı. Şimdi Afrika'da herkes Türkiye'nin kara kıtaya etkisini konuşuyor. Türkiye'nin gücünün artması tabi ki özellikle Fransa ve ABD gibi Batılı ülkelerin tepkisini çekiyor. Ama ne oluyor? Afrika'da nasıl bir değişim yaşanıyor. Türkiye kara kıtanın talihini aka çevirecek mi? Bunu da zaman gösterecek.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İran’da neden “başkentin Tahran'dan taşınması” gündemde? Pezeşkiyan: Zaman kaybediyoruz, başka seçeneğimiz yok!
NASA'nın geleceği Musk'ın elinde mi? Uzmanların endişesi büyük: Sonunu getirebilir...
SON DAKİKA! Nükleer tehdit Avrupa'da bu maddeye talebi patlattı (Ukrayna'nın ABD ve İngiliz füzelerine karşılık Rusya’dan balistik füze!)
İzlanda'daki yanardağ 7. kez uyandı
Ukrayna'dan Rusya'ya kritik hamle: ATACMS ve Storm Shadow füzeleri kullanıldı