hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Türkiye Malezya olmaz"

    Türkiye Malezya olmaz
    expand

    ABD Dış İlişkiler Konseyi'nde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan "ılımlı İslam" tartışmalarını değerlendirdi ve "Türkiye Malezya ya da İran olmaz" dedi. Erdoğan Amerikan askerlerinin Irak'tan çekilmesinde, Türkiye'nin 'olumlu bir tavır' sergileyeceğini belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Malezya tartışmaları:
    Başbakan Erdoğan, "Bir zamanlar 'Türkiye İran olacak' dediler, bir zamanlar 'Türkiye, İran olacak' diyenler, Türkiye'nin, İran olmadığını görünce, şimdi 'Ne yaparız da AK Parti'yi zayıf düşürürüz?' demeye başladılar. Şimdi de 'Türkiye, Malezya olacak' demeye başladılar" dedi.
     
    Erdoğan, "Ve burada gerekçeleri şu; 'Ilımlı İslam', bakın bir defa biz bunu çok açık söylüyoruz, ılımlı İslam olmaz İslam olur, İslamın ılımlısı ılımsızı yoktur, sadece İslam vardır" diye konuştu.
     
    Laiklik konusunda herhangi bir endişeleri olmadığını ifade eden Başbakan Erdoğan, "1982 Anayasası'nın gerekçesinde laikliğin tanımı ne ise bu tanımı aynen biz neredeyse bu Anayasa'nın içine koymayı arzu ediyoruz. Bu tartışmaya da açtık. Bunları tartışacağız, müzakere edeceğiz. En ideali neyse onu yapmaya çalışıyoruz. Yani burada ortak bir akıl oluşturmanın gayreti içindeyiz. Ama maalesef felaket tellalları çok" şeklinde konuştu.
     
    Başbakan, "Burada bir siyasetçi, dininin, inanıcının gereği olarak kiliseye gidebilir, yani niye kiliseye gidiyor diye kimse söylemiyor. Şimdi Türkiye'de de bir siyasetçi eşi inanıcının gereği olarak başını örtüyorsa, inancının gereği olarak eşinin başını örtmesinden dolayı veya inancının gereğini yerine getirmesinden dolayı kimsenin rahatsız olmaması lazım. Ama maalesef bunlar tartışılır konular olarak bizim ülkemizde hala mevcut" ifadesini kullandı.
     
    Holbrooke'un açıklamaları:
    Başbakan, toplantının açılışını yapan ve oturumu yöneten eski ABD Dışişleri Müsteşarı Richard Holbrooke'u göstererek, "Bakın son zamanlarda bir durum söz konusu, sayın Holbrooke da bu işin içinde, nediro? Türkiye Malezya mı olacak? Öyle mi?" diye sorması üzerine, salondan gülüşmeler duyuldu.
     
    Erdoğan, "Şimdi istedikleri yere konuyu çekmek istiyorlar. Aslında bu yazıları yazanlar maalesef Malezya'yı da tanımıyorlar. Ben Malezya'nın avukatı olarak konuşmuyorum ama Malezya'yı biraz biliyorum. Ve öyle uç örnekler veriyorlar ki, bu uç örneklere baktığınız zaman sanki gazetelerden çıkan resimlerden başka Malezya'da hiç bir yaşam tarzı yok. İçinizde Malezya'yı gidip görenleriniz vardır, gayet de iyi bilirler ve bu noktada doğrusu ben o resimleri gördükçe gözlerime inanamıyorum, şaşırıyorum" dedi.
     
    Başbakan Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:
     
    "Aynen Türkiye'de ne yaptılar... Bir zamanlar Türkiye, 'İran olacak' dediler. Bir zamanlar Türkiye, İran olacak diyenler,Türkiye'nin, İran olmadığını görünce, şimdi 'Ne yaparız da AK Parti'yi zayıf düşürürüz?' demeye başladılar. Şimdi de 'Türkiye, Malezya olacak' demeye başladılar. Ve burada gerekçeleri şu, 'Ilımlı İslam', bakın bir defa biz bunu çok açık söylüyoruz, ılımlı İslam olmaz, İslam olur,İslamın ılımlısı ılımsızı yoktur, sadece İslam vardır. Dini yaşamakisteyen, dinini yaşar. Kaldı ki, bizim dinimizde zorlama yoktur. Siz inancınızı yaşarsınız yaşamazsınız, yaşayan yaşamayana, yaşamayan yaşayana burada müdahale edemez, etmemelidir, saygı duymalıdır. Bizim de devlet olarak görevimiz bunları güvence altına almaktır."
     
    PKK terörü:
    Başbakan Erdoğan, Kuzey Irak kaynaklı PKK terörü konusunda ise "Terör örgütünün saldırıları sonucunda dökülen kan, her geçen gün toplumumuzdaki kitlesel travmayı derinleştirmekte, Türk halkının sabrını daha da zorlamakta, siyasi iktidarın seçeneklerini de azaltmaktadır" dedi.
     
    Terör belasının sadece tezahürünün değil, kaynaklarının da kurutulması gerektiğine inandıklarını belirten Başbakan Erdoğan, bunu tek başına hiçbir ülkenin yerine getiremeyeceğini ifade etti.
     
    "Pentagon'dan korunaklı yer yoktu"
     
    Teröre karşı mücadelenin ancak birlikte verilebileceğine işaret eden Erdoğan, "Herhalde dünyada Pentagon'dan daha korunaklı bir yer yoktu. Ama gördüğünüz gibi, terör belası Pentagon'u da vurmuştur. Bu konuda 11 Eylül'den sonraki gelişmelere baktığımızda, terörün ne denli önemli olduğunu ve buna karşı nasıl ortak bir mücadele vermemiz gerektiği ortadadır" diye konuştu.
     
    Erdoğan, Türkiye'nin terörle mücadele kapsamında Afganistan'da oluşturulan NATO kuvvetlerinde iki defa yönetimi aldığını ve üçüncü defa almaya hazırlandığını belirterek, "Bütün bunların sebebi bir, işin terörle mücadelede ortak boyutudur. İki, işin insani boyutudur. Bunları yapmak zorundayız. Terörün dini yoktur, milleti yoktur, vatanı yoktur. Senin teröristin kötü, benim teröristim iyi anlayışıyla bu işi çözemeyiz. Teröristin hepsi kötüdür, hepsi lanetlenmelidir ve hepsine karşı da ortak tavır almak durumundayız” dedi.
     
    Başbakan “Tabii, bu noktada bizim de başımızda olan bölücü terör örgütünün Irak'ın kuzeyinde devam eden varlığı ve ülkemize yönelik olarak sürdürmüş olduğu saldırıların Türkiye için ciddi bir rahatsızlık ifade ettiğini burada ortaya koymam gerekiyor” ifadelerini kullandı.
     
    “Hiçbir ülke sınırının hemen yanı başında güvenliğini, istikrarını ve toprak bütünlüğünü hedef alan bir terör örgütüne göz yumamaz” diyen Başbakan Erdoğan “Burada beklentilerimiz açıktır. Irak makamları ve ABD'nin PKK ile mücadelede açıklamaların ötesinde, süratle somut adımlar atması lazım. Ama ne yazık ki şu ana kadar somut bir adım görmedik” diye konuştu.
     
    Erdoğan “Terör örgütünün bu saldırıları sonucunda dökülen kan her geçen gün toplumumuzdaki kitlesel travmayı derinleştirmekte, Türk halkının sabrını daha da zorlamakta, siyasi iktidarın seçeneklerini de azaltmaktadır” dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow