Türkiye İsrail’in doğalgazını alacak mı?
Türkiye ile İsrail arasındaki normalleşme süreci gözleri bölgedeki enerji denklemine çevirdi.
Türkiye ve İsrail arasındaki normalleşme sürecinin itici güçlerinden biri de enerji. Artık bölgede 6 yıl önce olmayan bir veri mevcut. İsrail’in Akdeniz’deki sahalarından çıkan doğalgaz. İsrail bu gazın satışı için Ürdün ile anlaştı. Ancak Ürdün’ün tüketim potansiyeli İsrail doğalgazı miktarının çok altında. Bu nedenle de İsrail daha büyük bir pazar arayışında. Gözler de bu gazı iç tüketimi için kullanıp fazlasını da Avrupa’ya satma imkanı olabilecek Türkiye’de.
Hollanda seçimlerinde oy oranı nasıl değişti?
'Sümüklü çocuk' Hollanda seçimlerinin kazananı oldu
İsrail’in su canavarı: Leviathan
Gaz sahasının adı Leviathan. Yahudi mitolojisine göre derin denizlerde yaşayan ve Tevrat’ta “Derin suları bir kazan gibi kaynatır” şeklinde tarif edilen bir su canavarı. İsrail bu canavarı sonuna kadar kullanmak istiyor. Türkiye için de İsrail gazını almak önemli. Olası anlaşma doğal gaz kaynaklarının çeşitlendirilmesi açısından önem arz ediyor. Zira Rusya ve İran kış ortasında zaman zaman gerek onarım gerekse fiyat pazarlığı açısından gazı kesebiliyor.
Boru hattında Kıbrıs engeli
İsrail tarafı Kıbrıs sorununun çözümü süreci kolaylaştırır diyor. Aslında burada düşünce İsrail’in Leviathan doğalgaz sahası ve Kıbrıs’ın Afrodit sahasını birlikte değerlendirebilmek. Yani iki sahanın doğal gazını birlikte pazarlamak. Proje İsrail’e göre o şekilde yapılabilir bir hal alacak. Ancak gelin görün ki hala çözüm bekleyen bir Kıbrıs sorunu var bölgede. Yatırımcılar bunun üzerinde duruyor. Çünkü İsrail’in Leviathan doğalgaz sahasını işleten Amerikan şirketi Noble Enerji Kıbrıs’ın Afrodit sahasında da imtiyaz sahibi.
Ancak orada bir pürüz daha var. Diyelim ki Kıbrıs sorunu çözüldü. Akdeniz’deki münhasır ekonomik bölgelerin sınırlanın belirlenmesi tartışması olacak bu kez. Türkiye ve İsrail BM Deniz Hukuku Sözleşmesi’ne taraf değil. Böyle bir durumda Kıbrıs ve Yunanistan görüşmelerin akıbeti ayrı bir soru işareti. Türkiye o nedenle üçüncü tarafların enerji sürecine müdahil olmasından yana değil pek. O nedenle de mevcut haliyle projenin yine yapılabilir olduğu kanısı da var.
Rusya gaz işine nasıl bakıyor?
Rusya doğalgaz piyasasında kendi üstünlüğünü kaybetmek istemiyor elbette. İsrail Başbakanı Netanyahu’nun 1 yıl içinde 6 kez Rusya’ya gitmesinin Suriye’de tehdit olarak algıladığı İran dışında doğal gaz mevzusuyla da ilgisi var. Orada ne gibi pazarlıklar dönüyor henüz bilinmiyor. Suriye’deki varlığı ile Akdeniz’de kendisini gösteren Rusya’nın doğal gaz şirketi Gazprom’un bu bölgeyle de ilgilendiği biliniyor.
Anlaşma ne zaman?
Enerji işbirliği süreci hassas. Gazın 3 yıl içerisinde Türkiye’ye ulaştırılabileceğine dair bazı tahminler var. Daha önce de İstanbul’da mevkidaşı Berat Albayrak ile görüşen İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz’in gelecek ay Türkiye’ye gelmesi bekleniyor. Türkiye-İsrail-Kıbrıs-Rusya-İran gibi karışık bir denklem ve pazarlık masada olacak.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Oval Ofis'te Trump Dokunuşları: Neleri Değiştirdi? Biden’ın Gidişini Beklemedi…
Elon Musk, TikTok'a talip olacak mı? Trump’tan yeni açıklama geldi…
Melania Trump’ın şapkasının ardındaki sır… Tasarımcısı konuştu: Ben de bilmiyordum!
ABD’de evcil hayvan mamaları için kuş gribi uyarısı
O ülkedeki yeni salgın doğrulandı! Ölümcül virüs alarmı: Tedavisiz ölüm oranı yüzde 88…