Türkiye-İngiltere ortaklığı tescillendi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İngiltere Başbakanı Gordon Brown, baş başa yaptıkları görüşmenin ardından Türkiye-İngiltere Stratejik Ortaklık Belgesi'ni imzaladılar.
Stratejik Ortaklık Belgesi'nde Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci, terör örgütü PKK ve El Kaide'ye karşı ortak işbirliği, bölgesel istikrarın geliştirilmesi ile savunma, ticaret ve enerji alanında kapsamlı konular yer alıyor.
Belgede, Türkiye ve İngiltere arasındaki ilişkilerin hayati ve artan birö neme haiz olduğu vurgulandı.
İki ülkenin çok sayıda uluslararası konu ve küresel tehdit karşısında ortak bakış açısı ve yakın bağlara sahip bulunduğu belirtilen belgede, Türkiye ve İngiltere'nin belgede öngörülen yüksek stratejik önceliğe sahip konularda çalışmalarda bulunmak amacıyla 6 aylık dönemlerle istişareler yapmasının kararlaştırıldığı ifade edildi
TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİNE DESTEK
Stratejik ortaklık belgesinde ana hatlarıyla şu hususlar yer aldı:
-Her düzeyde sürekli diyalog ve işbirliği yoluyla Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılım görüşmelerindeki ivmeyi desteklemek ve korumak.
-Katılım müzakerelerine ilişkin tavsiyelerde bulunmak.
-Türkiye'yi Avrupa'da tanıtmak ve daha fazla ikili ve eşleştirme projeleriyle destekleyerek yardım etmek.
-Kıbrıs Türkleri'ne uygulanan izolasyonların sona erdirilmesine yardım etmek ve uluslararası toplumu bu yöndeki çabalarımıza ortak olması yönünde teşvik etmek.
-AB katılım sürecinde daha fazla işbirliği gerektiren münferit fasıllarda sorunları giderme konusunda yardım ve eşgüdümde bulunmak.
-İnsan hakları konusundaki diyaloğun yeniden başlatılması dahil siyasi kriterlere uyumun sürdürülmesine yardımcı olmak.
-Türkiye'nin AB üyeliğinin stratejik önemi konusunda hükümetlerin, kamuoyunun ve medyanın anlayışını geliştirmek ve Türkiye'nin üyelik içinc esur reformlar gerçekleştirebilecek yetenek ve istekte olduğunu göstermek.
-Türkiye'nin katılım ortaklığındaki önceliklerini yerine getirmesine ve üyeliğin getirdiği zorunlulukları üstlenmesi için idari yeteneğini güçlendirmesine yardımcı olmak üzere daha fazla ve daha stratejik AB ikili ve eşleştirmek projeleri geliştirmek.
-Katılım öncesi Mali Yardım Aracı fonlarının etkin kullanımının sağlanmasına yardım etmek. -Üst düzey devlet ziyaretleri ve görüş alışverişi kanalıyla insan hakları ve siyasi reformlar konusuna daha fazla eğilmek.
-İngiltere, AB ve Kıbrıs Türkleri arasında doğrudan ticari, ekonomik ve kültürel temasların teşviki için BM ve AB çerçevesinde ve ikili düzeyde çalışmak.
-Kıbrıs Türk makamlarıyla üst düzey temasları sürdürmek.
-NATO çerçevesinde ve Türkiye'nin Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası operasyonlarına katılımının desteklenmesi dahil, Türkiye ve Birleşik Krallık arasında savunma alanındaki ilişkileri derinleştirmek.
TERÖRİZM VE ÖRGÜTLÜ SUÇLA MÜCADELE
-Terörizmle mücadele, silahların yayılmasının önlenmesi, hava ulaşımı güvenliği, yasadışı uyuşturucu ticareti, yasadışı göç ve diğer örgütlü suçlar başta olmak üzere, küresel güvenlik alanında işbirliğini geliştirmek.
-Terörle mücadelede daha faal olmak, eylemsel angajmanı geliştirmek ve istihbarat ve delil değişimi yapmak.
-BM Güvenlik Konseyi'nin 1373, 1624ve 1566 sayılı kararları doğrultusunda PKK/Kongra-Gel'in özellikle Abc oğrafyasındaki teröre mali kaynak sağlama ve propaganda yapma faaliyetleri dahil örgütün terör tehdidine karşı işbirliğini geliştirmek. El Kaide ve buna bağlı diğer grupların tehdidine karşı işbirliğini geliştirmek.
-Suç ve teröre, bunların Türkiye ile İngiltere'ye verdikleri zararlara ilişkin ortak anlayışı geliştirmek. Terör, uyuşturucu ve örgütlü suçlara ilişkin ortak tehdit değerlendirmelerini düzenli olarak gözden geçirmek.R adikalleşmeye yol açan nedenleri ve radikalleşmeyle başa çıkma yolları hakkındaki anlayışı genişletmek. Bunun devamında örgütlü suça katılmanın doğuracağı riski yükseltmek. Uyuşturucu madde kaçakçılığı ve karapara aklamaya karşı daha etkin mücadele için imkanları genişletmek. Gizli görev üstlenen yetkililerin konuşlandırılmasında, tanıkları koruma konusunda daha yakın işbirliği yapmak. Türkiye ve İngiltere arasında kontrollü teslimat, özel inceleme teknikleri, kontrollü teslimat uygulamaları, bölgesel uyuşturucu ticareti eğilimleri ve örnek olayincelemeleri üzerinde çalıştaylar düzenlemek.
-Örgütlü suçlara karşı mücadelede yardımlaşmak için Anlayış Muhtırası'nı uygulamak.
IRAK VE ORTADOĞU
Irak'ın toprak bütünlüğü ve siyasi birliğinin korunması, istikrarlı, müreffeh ve demokratik bir Irak'ın tesis edilmesi ortak hedefini geliştirmek amacıyla, Irak konusunda ortak diyalog yapmak.
-Ortadoğu barış süreci, bölgesel barışı koruma, ikili ve uluslar arası forumlarda işbirliği ve dışişleri bakanlıklarının ilgili birimleri arasında düzenli istişareler yoluyla Ortadoğu'da uzlaşma ve reformu teşvik etmek.
-Alınan herhangi bir önlemin tam olarak uygulanması dahil, İran konusundaki BM Güvenlik Konseyi sürecini desteklemek. İran'ı, duyarlılık taşıyan yayılma faaliyetlerini askıya almaya ikna etme çabalarını sürdürmek.
-İngiltere ile Türkiye arasında savunma alanındaki güçlü ilişkilerin korunması amacıyla savunma ve güvenlik alanlarında üst düzey temas ve diyaloğu sürdürmek.
-Kriz yönetimi ve karşı karşıya olunan stratejik sorunlar hakkında ortak anlayışı geliştirmek. İngiltere ve Türk Silahlı Kuvvetleri arasında işbirliğini geliştirmek ve NATO forumlarında karşılıklı destek olmak. Ortak eğitim ve tatbikatlar gerçekleştirmek. İhtilafları önleme ve çatışma sonrası yeniden yapılanma dahil uluslararası kriz yönetimi anlayışları üzerinde çalışmak. Türkiye Genelkurmay Başkanlığı'nda kilit mevkideki subayların İngiliz dili yeteneklerini geliştirmek.
-Türkiye'nin Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası kapsamında yürütülen AB askeri ve sivil görevlerine katılması için desteğin sürdürülmesi.
-NATO akreditasyonu ışığında, NATO uzmanlığı kabul görecek alanları belirlemek ve geliştirmek suretiyle Türkiye'nin Terörle Mücadele Mükemmeliyet Merkezi'nin gelişimi için destek sağlamak.
TÜRKİYE'DE İNGİLİZ ÜNİVERSİTESİ
Karşılıklı bakan düzeyinde ziyaretlerle 2007'de Türk-İngiliz İşadamları Konseyi'nde ikili toplantı yoluyla daha güçlü ekonomik bağlar oluşturmak. Her iki ülkede daha fazla yatırım yapmak.
-Enerji, eğitim, öğretim, çevre, mali ve hukuki hizmetler gibi anahtarsektörlerde iş ortaklığı konusunda bilincin yükseltilmesi.
-Türkiye'de bir İngiliz üniversitesi kurmak. İngiliz ve Türk üniversiteleri arasında başka ortaklık yolları aramak.
-2010 Avrupa Birliği Kültür Şehri konusunda İstanbul'u desteklemek.
-İkili ilişkileri ve yatırımları artırmak. Türkiye'yi yüksek büyüme, yüksek öncelikli pazar olarak desteklemek.
-Karşılıklı karlı iş olanakları konusunda bilincin artırılması, ekonomik reformların desteklenmesi ve ar-ge, bilgi ve iletişim teknolojileri ve diğer iş yenilikleri alanlarında işbirliğini harekete geçirmek.
-İngiltere ile Türkiye arasında güçlendirilmiş diyalog yoluyla enerji kaynakları ve taşıma yollarının çeşitlendirilmesinin önemini vurgulamak suretiyle, Türkiye'nin küresel bir enerji merkezi olma hedefini desteklemek amacıyla ortak çalışma yapmak.
ENERJİ
Enerji piyasasının liberalleşmesine ilişkin hususlarda şeffaflık ve piyasa koşullarının hakim olmasını sağlamak için örnek uygulamalar hakkında bilgi paylaşmak. İngiltere'nin bölgesel enerji konferanslarına Ortadoğu, Karadeniz ve Hazar'da bölgesel kurumlara katılımı...
-AB katılım sürecindeki enerji ve çevre fasıllarında ortak çalışmay apmak. Bu çerçevede AB'nin müstakbel çevre eşleştirme projelerinde İngiltere'nin yer alması.
-BP önderliğindeki konsorsiyumun Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattındaki başarısını göz önünde bulundurarak, enerji ve iklim değişimi projelerine gelecekte yatırım yapılmasını sağlamak amacıyla İngiliz şirketleriyle iş yapmak.
Belgede eğitim, kültür, bilim, sağlık, tarım gibi konularda işbirliğining eliştirilmesi yönünde maddeler de yer aldı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Beyaz Saray’da Noel hazırlıkları tamamlandı
Özgür Suriye'nin Sığınmacısı Esma Esad: İngiltere'de O'nu İsteyen Yok!
Suriye'de Yeni Dönem: 61 Yıllık Baas Rejiminin Sonu ve Geçici Yönetimin İlk Adımları
Rusya, Ukrayna'da apartmanı vurdu: 1 ölü, 14 yaralı
SON DAKİKA HABERİ: İran’da yasaklanan WhatsApp ve Google Play yeniden erişime açıldı