Türkiye, ABD'ye en çok öğrenci gönderen 10. ülke
Türkiye ABD'ye en fazla öğrenci gönderen 10. ülke konumunda.
ABD Dışişleri Bakanlığı'na bağlı Eğitim ve Kültür İşleri Bürosu'nun desteğiyle Uluslararası Eğitim Enstitüsü (IIE) tarafından hazırlanan "Open Doors 2013" raporu, Ulusal Basın Kulübü'nde düzenlenen toplantıda açıklandı.
ABD'de her yıl hazırlanan rakamlara göre, 2012-2013 akademik yılında ABD'de bulunan 819 bin 644 öğrencinin 11 bin 278'ini Türkler oluşturuyor.
Bu rakamla Türkiye, ABD'ye öğrenci gönderen ülkeler listesinde dünyada sırasıyla Çin, Hindistan, Güney Kore, Suudi Arabistan, Kanada, Tayvan, Japonya, Vietnam ve Meksika'dan sonra onuncu sırada bulunuyor. Öğrenci sayısıyla Almanya, İngiltere, Fransa ve İspanya'yı da geride bırakan Türkiye, Avrupa'da ABD'ye en fazla öğrenci gönderen ülkelerin başını çekiyor.
2012-2013 döneminin verilerine göre ABD'de eğitim gören Türk öğrencilerin büyük bir kısmı bu ülkeyi lisansüstü eğitim için tercih ediyor.
ABD'deki Türk öğrencilerin yüzde 29,3'ü üniversite eğitimi, yüzde 52,8'i lisanüstü eğitim, yüzde 7,3 ise diğer düzeylerde eğitim alıyor. İsteğe bağlı staj için ABD'yi tercih eden Türk öğrencilerin sayısı ise yüzde 10,6 oranında.
Toplantı sonrası AA muhabirinin sorularını yanıtlayan IIE Başkanı Allan Goodman, Türk öğrencilerin ilgisinin bu akademik yıldaki yüzde 5,8'lik azalmaya rağmen artacağını ümit ettiğini söyledi. Goodman, "Türkiye, Amerikan yüksek eğitiminin büyüyen bir parçası. Türkiye, Avrupa'da büyük bir ülke olduğu gibi dünyada da büyük bir güç. Bu nedenle ABD'ye gelen Türk öğrencilerin sayısının azalacağından çok artacağını ümit ediyorum" diye konuştu. Goodman, Türk öğrencilerinin sayısındaki azalmada dünyada etkili olan finansal krizin etkili olduğunu düşündüğünü kaydetti.
IIE'nin raporuna göre Türkiye'yi Brezilya, Almanya, İngiltere, Nepal ve İran ülkeleri izliyor.
En çok talep Çinli öğrencilerden
Rapora göre, 2012-2013 öğretim döneminde ABD'ye yüzde 21 artışla en fazla Çinli öğrenciler talep gösterdi. Yaklaşık 235 bin Çinli öğrencinin okuduğu ABD'de, bu öğrencilerin oranı toplam yabancı öğrencilerin yüzde 29'unu oluşturdu.
ABD'ye en fazla öğrenci gönderen ülkelerden Hindistan'dan gelen öğrenci sayısı ise bu yıl geçen yıla göre yüzde 3,5 azaldı. Buna rağmen yabancı öğrenciler arasında Hintlilerin oranı yüzde 12 ile Çinlilerden sonra ikinci sırada yer alıyor. ABD'de yaklaşık 96 bin 754 Hintli öğrenci eğitim alıyor.
Çin ve Hindistan'ı takip eden ülke ise 70 bin 627 öğrenci ile Güney Kore. Bu ülkenin gönderdiği öğrenci sayısı 2012-2013 döneminde yüzde 2,3 azalsa da Çin, Hindistan ve Güney Kore'nin öğrenci sayısı ABD'deki toplam yabancı öğrenci sayısının yaklaşık yüzde 49'unu oluşturuyor.
Yabancı öğrenciler eyalet olarak en fazla California, New York ve Texas'ı tercih ediyor. Buna göre, California eyaletinde 111 bin, New York'ta 88 bin ve Texas'ta 62 bin yabancı öğrenci eğitim alıyor.
Yabancı öğrencilerin tercih ettiği üniversitelerin başında Güney California Üniversitesi geliyor. Yaklaşık 10 bin uluslararası öğrenciye sahip bu üniversiteyi 9 bin 800 öğrenci ile Illinois Üniversitesi ve 9 bin 509 öğrenci ile Purdue Üniversitesi izliyor.
ABD'ye gelen yabancı öğrenciler en fazla işletme ve yönetim ile mühendisliğe ilgi gösteriyor. Matematik ve bilgisayar mühendisliği ise diğer en çok ilgi gören alan.
ABD ekonomisine 24 milyar dolarlık katkı sağlıyor
Raporun tanıtımında konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı Eğitim ve Kültür İşleri Bürosu'ndan sorumlu müsteşar Evan Ryan, ülkeye gelen uluslararası öğrencilerin sayısının artışından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Öğrencilerin kaliteli bir eğitime sahip olması için çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Ryan, yabancı öğrencilerin ABD ekonomisine büyük katkı sağladığını kaydetti.
Ryan, "ABD'ye gelen öğrencilerin sayısı geçtiğimiz yıla yüzde 7,2 artış gösterdi.
Uluslararası öğrencilerin sayısı ülkedeki toplam 21 milyon öğrencinin yüzde 4'ünden azını oluşturuyor. Uluslararası öğrencilerin ABD ekonomisine katkısı ise 24 milyar dolar" diye konuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA || Gerilim had safhada! Putin'den açık tehdit: Füze veren de hedef
Bir telefonla satıldı! Osman Hamdi Bey'in tablosu Paris'te rekor fiyata alıcı buldu
İran’da neden “başkentin Tahran'dan taşınması” gündemde? Pezeşkiyan: Zaman kaybediyoruz, başka seçeneğimiz yok!
NASA'nın geleceği Musk'ın elinde mi? Uzmanların endişesi büyük: Sonunu getirebilir...
SON DAKİKA! Nükleer tehdit Avrupa'da bu maddeye talebi patlattı (Ukrayna'nın ABD ve İngiliz füzelerine karşılık Rusya’dan balistik füze!)