Türkiye-ABD ilişkilerinde yeni krizin ismi: NASA'da çalışan fizikçi Serkan Gölge
ABD, Türkiye'deki konsolosluk çalışanı Metin Topuz'un tutuklanmasının ardından 8 Ekim'de Türkiye'den yapılan vize başvurularını süresiz olarak askıya almıştı. İki ülke arasında gerilimin en üst düzeye çıktığı bu dönemin ardından, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Neuert, dün yeni bir ismi gündeme getirerek yeni bir krizin sinyallerini verdi. Öte yandan bugünkü duruşmada Serkan Gölge'ye 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi
ABD, Türkiye'deki konsolosluk çalışanı Metin Topuz'un tutuklanmasının ardından 8 Ekim'de Türkiye'den yapılan vize başvurularını süresiz olarak askıya almıştı. Türkiye de ABD'nin adımına yine vize başvurularını askıya alarak yanıt vermişti.
ABD'li komutan: Bölgeden çekilmeyeceğiz
Aralık ayı sonunda ABD ve Türkiye karşılıklı tüm vize kısıtlamalarını kaldırmış ve Dışişleri Bakanlığı, Metin Topuz'un "ABD Konsolosluğu'nun kayıtlı personeli olarak diplomatik listede yer almadığını" açıklamıştı.
Dün ise ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Neuert'in açıklamaları yeni bir krizin sinyallerini verdi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Neuert, ABD-Türkiye ilişkilerinde son dönemde yaşayan gerilimlere bir yenisini daha ekledi. Nauert, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "ABD, Amerikan vatandaşı Serkan Gölge'nin, güvenilir deliller olmaksızın terör örgütüne üyelikten 8 Şubat tarihinden mahkum edilmesinden derin kaygı duymaktadır" ifadesini kullandı.
Hatay'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik davada, "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan Türk asıllı ABD vatandaşına 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
Hatay 2. Ağır Ceza Mahkemesinde dün görülen duruşmaya tutuklu sanık Serkan Gölge, İskenderun T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumundan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.
Duruşmada ABD Adana Konsolosluğu yetkilileri, sanık avukatı ve yakınları hazır bulundu.
İddia makamının mütalaasında, sanığın aktif Bank Asya hesabının bulunması ve örgütün elebaşı Fetullah Gülen'in Bank Asya'nın kurtarılması yönündeki çağrı tarihi olan 4 Ocak 2014 ve sonrasında bu hesabın işlem görmeye devam ettiğine işaret edilerek Gölge'nin FETÖ'ye üye olma suçunu işlediği kanaatine varıldığı aktarıldı.
NASA'da çalıştığını belirten sanık Gölge ise suçlamaları kabul etmedi.
Bank Asya hesabını kullanmasının sebebinin üniversiteden bir arkadaşıyla borç ilişkisinin olmasından kaynaklandığını ileri süren Gölge, "Bank Asya ile olan müşteri ilişkim, 2000 yılında Fatih Üniversitesindeyken başlamış ve devam etmekteydi. Hesabım aktif olduğu zamanlar da oldu pasif olduğu zamanlar da. Örgüt lideri Fetullah Gülen'in yaptığı çağrıyı duymadım. Ne bankayı kurtarma gibi ne de bir örgüt üyesinden bir talimat alarak bir eylemde bulunmadım." ifadesini kullandı.
Mahkeme heyeti sanığa 7 yıl 6 ay hapis cezası verdi.
Nauert ayrıca, OHAL sürecindeki tutuklamalara dikkat çekerek, "Bu davayı ve OHAL altında yargı süreci devam eden diğer Amerikan vatandaşlarına ilişkin, yargı bağımsızlığı, kişinin adil yargılanma hakkı da dahil olmak üzere Türk anayasasıyla teminat altına alınmış haklarla ilgili ciddi kaygılara yol açan diğer davaları yakından takip etmeyi sürdüreceğiz. Türkiye'ye seyahat eden ya da Türkiye'de yaşayan Amerikan vatandaşlarının güvenliği, bizim için bir endişe kaynağı olmayı sürdürmektedir" dedi.
NASA kimlik kartı tutuklanmasına neden oldu
37 yaşında olan Serkan Gölge Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA'da fizikçi.
Geçen yıl, 15 Temmuz’un ardından, cebinde NASA'ya ait kimlik kartı bulunduğu için “CIA ajanı” olduğu yönündeki isimsiz bir ihbar üzerine gözaltına alınan, daha sonra 1 dolar delil gösterilerek “FETÖ üyeliği” suçlamasıyla tutuklanan NASA çalışanı, fizikçi Serkan Gölge’nin üçüncü duruşması 4 Temmuz’da yapılmıştı. Duruşmada davanın ertlenmesine karar verilmişti.
Esad PYD'yi, ABD Esad'ı vurmuştu! İlk açıklama
NASA'da görev yapan 37 yaşındaki Gölge iki çocuk babası. Houston’da yaşıyor. İki çocuk babası. 2002’de Gülen Cemaatine bağlı Fatih Üniversitesi Fizik Bölümünden mezun olmuş. Doktorasını ABD’nin Old Dominion Üniversitesi’nden 2010 yılında almış. 3 yıl Kuzey Carolina Central Üniversitesi’nde çalıştıktan sonra 2013 yılında NASA Johnson Uzay Merkezi’nde çalışmaya başlamış
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İran’da neden “başkentin Tahran'dan taşınması” gündemde? Pezeşkiyan: Zaman kaybediyoruz, başka seçeneğimiz yok!
NASA'nın geleceği Musk'ın elinde mi? Uzmanların endişesi büyük: Sonunu getirebilir...
SON DAKİKA! Nükleer tehdit Avrupa'da bu maddeye talebi patlattı (Ukrayna'nın ABD ve İngiliz füzelerine karşılık Rusya’dan balistik füze!)
İzlanda'daki yanardağ 7. kez uyandı
Ukrayna'dan Rusya'ya kritik hamle: ATACMS ve Storm Shadow füzeleri kullanıldı