"Türkiye AB için bulunmaz nimet"
İngiltere ve Finlandiya dışişleri bakanları tarafından ortak kaleme alınan ve Financial Times gazetesinde yayımlanan bir yazıda Türkiye’nin üyeliğinin AB için “bulunmaz bir nimet” olabileceği ifade edildi.
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ve Finlandiya Dışişleri Bakanı Alexander Stubb bu hafta saonu Brüksel’de yapılacak Avrupa Birliği dışişleri bakanları toplantısında Avrupalı meslekdaşlarına Türkiye’nin dünya sahnesinde artan rolü ve etkisini fark etmeleri çağrısında buluncaklarını belirtti.
İngiltere ve Finlandiya’nın Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediğini bir kez daha vurgulayan iki bakan, “Ancak üyelik süreci yavaş ilerliyor. Biz Türkiye’nin güçlü ilişkilerinden yayaralanması için AB’nin Türkiye’nin üyeliğini beklememesi gerektiğine inanıyoruz. Sadece masada verilecek bir koltuktan bile Türkiye AB üyesi ülkelerin güvenliğine ve refahına tam bir katkıda bulunabilecektir” sözlerine yer verdi.
“Türkiye Batı Balkanlar ve Ortadoğu’da gerçekten hatırı sayılır derecede ‘yumuşak gücü’ olan etkili bir oyuncu” diye yazan iki bakan, Türkiye’nin Irak’ta hem siyasi hem de ekonomik olarak önemli olduğunu ve AB ile birlikte hareket ederek nükleer programı konusunda uluslararası endişeleri gidermek için İran’ın ikna etmeye çalıştığını kaydettiler.
Hague ve Stubb Türkiye’nin Afganistan ve Pakistan’da da çok önemli bir ortak olduğunu yazdı.
Küresel ekonomik krizden çıkmaya çalışılan şu günlerde Türkiye’nin AB üyeliğinin ekonomik olduğu kadar dış politika açısından da her iki tarafın menfaatine olacağını yazan bakanlar, G 20 üyesi olan Türkiye’ni hızla büyüyen ekonomisinin bu yıl yüzde 5’in üzerinde bir büyüme göstermesi beklendiğini, hallbuki Avrupa bölgesi ortalamasının sadece yüzde 1 olduğunu belirttiler.
OECD’nin tahminlerine göre Türkiye’nin 2050 yılında Avrupa’nın ikinci büyük ekonomisi olacağına dikkat çeken bakanlar, hali hazırda Avrupa’daki Türk girişimcilerin 40 milyar Euroluk bir iş hacmini ellerinde bulundurduklarını ve işyerlerinde 500 binden fazla kişi çalıştırdıklarını kaydetti.
Türkiye’nin ekonomiik ve güvenlik açısından AB’ye üye olma gerekçelerinin herzamankinden daha fazla olduğuna da dikkat çeken bakanlar, “Üyeliğin stratejik ve ekonomik olarak büyük faydaları olacak ve bu çok sayıda kişiyi etkileyecektir” diye yazdı.
Bununla beraber önümüzdeki sonbaharda durumun gözden geçirileceğini hatırlatan bakanlar üyelik sürecini canlandırmak için Türkiye’nin yeni adımlar atması gerektiğine dikkat çekerek, “Biz insan haklarının önemli alanlarında bazı hareketler görmek istiyoruz” diye yazdılar.
Türkiye’nin Kıbrıs sorununa çözü bulmak için sarfedilen çabalara destek verdiğini de kaydeden bakanlar, “Bizim bu hedefe ulaşmamız gerekiyor, böylece adadaki 36 yıllık bölünme sona erdirilebilecektir” ifadesine yer verdiler.
Bakanlar yazıyı, “Türkiye’nin üyeliği AB’yi daha güçlü kılacaktır. Birlikte daha güçlü olacağız” sözleriyle bitirdi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Hamaney'den dikkat çeken açıklama: İran'ın vekil güce ihtiyacı yok
SON DAKİKA! Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Şam'da Ahmed eş-Şera ile bir araya geldi
ABD, HTŞ lideri Colani'nin Başına Koyduğu '10 Milyon Dolar' Ödülü Kaldırdı
SON DAKİKA! Almanya'daki Noel Pazarı Saldırganının Profili Ezber Bozdu
'Battaniyeli kaplanlar' geri gönderildi: Rejimin çöküşü sırasında Irak’a kaçan Esad'ın askerleri iade edildi