Türk iş adamından ABD'deki vize kararına tepki
ABD Başkanı Donald Trump’ın yürürlüğe koyduğu vize yasağı uygulamasına tepki gösteren markalar arasında yer alan Chobani'nin Türkiye doğumlu CEO'su Hamdi Ulukaya'dan açıklama geldi.
Bakan seçilmek için 900 bin dolar ödedi
Son Dakika- Esad, Suriye'de güvenli bölge tartışmalarına yanıt verdi
ABD Başkanı Donald Trump’ın başkanlık özel yetkisini kullanarak çıkardığı vize ve seyahat yasağı ikinci kez Temyiz Mahkemesi’ne takıldı. Federal temyiz mahkemesi, Trump yönetiminin 7 Müslüman ülke vatandaşlarına giriş yasağı kararını iptal eden mahkeme kararını oy birliğiyle onayladı. Mahkemenin kararında, ABD yönetiminin söz konusu ülke vatandaşlarına acil olarak giriş yasağı uygulanmasının nedenine ilişkin hiçbir delil sunmadığı vurgulandı.
Trump, karara Twitter'dan "Mahkemede görüşürüz, ulusumuzun güvenliği tehlikede" sözleriyle tepki gösterdi. Uzmanlar, iki ayrı Federal Temyiz Mahkemesi’nde askıya alınan vize ve seyahat yasağı kararının bir sonraki durağının ABD Yüksek Mahkemesi olabileceğini söylüyor.
Geçtiğimiz günlerde aralarında Türkiye doğumlu iş adamı Hamdi Ulukaya’nın sahibi olduğu Chobani firması olmak üzere, aralarında Airbnb, Apple, Facebook, Foursquare, Google, Microsoft, Netflix, Spotify ve Twitter gibi dünya devlerinin de yer aldığı 97 şirket, “seyahat yasağı” kararnamesine karşı bir araya gelerek mahkemeye bir rapor sunmuştu. Şirketler, Temyiz Mahkemesi’ne sundukları ortak bir raporda Trump’ın kararnamesine ayrımcı olduğu ve ticarete olumsuz etki edeceği gerekçesiyle itiraz etmişlerdi.
Chobani'den açıklama geldi
Hamdi Ulukaya vize yasağıyla ilgili ilk kez konuştu. Ulukaya: “Bu benim için çok şahsi bir mesele. Bu ülkeye bir şans bulabilme umuduyla gelen bir göçmen olarak, dünyanın dört bir yanında milyonlarca insanın şu an ne hissettiğini çok iyi biliyorum. Ancak bunun da ötesinde, bir Türkiyeli olarak, Müslümanların bu şekilde konumlandırılması beni şahsen çok rahatsız etti. Bugün Chobani olarak biz, çoğunluğu Müslümanlardan oluşan göçmenlere yönelik geçtiğimiz günlerde imzalanan kararname hakkında büyük kaygı duyan 97 şirketle yan yana duruyoruz. Tıpkı Chobani gibi bu şirketler de çok çeşitli toplumlardan gelen ailelere iş imkanı sağlayarak güçlendiler. Göçmenler, mülteciler, savaş gazileri ve daha pek çok insan bu şirketlerde omuz omuza çalışıyor. Bu durum, Amerika’nın en iyi tarafını yansıtıyor. Ben bu ülkenin umut, fırsat ve kapsayıcılık sözcüklerini yalnızca sembolize etmekle kalmayıp bu sözcüklerin pek çokları açısından gerçeğe dönüştüğü yer olarak kalacağına inanıyorum ve bu konuda iyimserim.” dedi.
Kurucusu olduğu Tent Vakfı ile iş dünyasını mülteci sorununun çözümü için harekete geçirmek üzere uzun zamandır çalışmalar yürüten Ulukaya, Chobani fabrikalarında mültecileri istihdam etmeye özen gösteriyor. Ulukaya, 19 farklı ülkeden gelen çalışanlarından herhangi birinin kararnameden etkilenip etkilenmediğini araştırmak üzere hukuk ve insan kaynakları ekiplerini de görevlendirerek “Sürecin her anında ve her adımında onların arkasında olacağız” dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA || Gerilim had safhada! Putin'den açık tehdit: Füze veren de hedef
Bir telefonla satıldı! Osman Hamdi Bey'in tablosu Paris'te rekor fiyata alıcı buldu
İran’da neden “başkentin Tahran'dan taşınması” gündemde? Pezeşkiyan: Zaman kaybediyoruz, başka seçeneğimiz yok!
NASA'nın geleceği Musk'ın elinde mi? Uzmanların endişesi büyük: Sonunu getirebilir...
SON DAKİKA! Nükleer tehdit Avrupa'da bu maddeye talebi patlattı (Ukrayna'nın ABD ve İngiliz füzelerine karşılık Rusya’dan balistik füze!)