hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türk heyeti Neçirvan Barzani ile görüştü

    Türk heyeti Neçirvan Barzani ile görüştü
    expand

    MGK'nın "Kürt gruplar dahil, tüm Iraklılarla görüşme" kararı doğrultusunda, Türk heyeti Irak'ın başkenti Bağdat'ta temaslarına başladı. Heyet, Kuzey Irak'taki bölgesel yönetimin başbakanı Neçirvan Barzani ile de görüştü.

    Türk heyeti, ilk olarak Bağdat'ta bulunan Yeşil Bölge'de Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile görüştü.
     
    Irak Başbakanı Maliki, görüşmede bu yılın Irak için yeniden inşa ve imar yılı olacağını ve Irak'ın dünya ülkeleriyle, özellikle de Türkiye ile iyi ilişkiler kurmak istediğini ve bunun için çalıştığını belirtti.
     
    Görüşmede Maliki, "Türkiye ile ilişkilerimizi güçlendirmeye, bütün alanlarda işbirliğini geliştirmeye çalışıyoruz. Güvenlik güçlerimizin kanun dışına çıkmış çetelere ve örgütlere karşı yürütmüş olduğu operasyonlar sonucu güvenlik alanında ciddi bir iyileşme oldu. Bu da sanayi, ticari, eğitim ve hizmet alanlarında projeleri hayata geçirmekiçin olumlu bir hava yarattı" dedi.
     
    Maliki ayrıca, Türk şirketlerinin bu projelerde pay ve rol almasını istediklerini belirterek, "Türk hükümetinin, Irak hükümetine kanunu uygulamada ve devletin otoritesini güçlendirmek için vermiş olduğu destekten memnun olduklarını" kaydetti.
     
    Maliki'nin, Türk hükümetinin, Irak'la ilişkilerin güçlendirilmesi için verdiği direktiflerden, Irak'taki siyasi süreç ve oluşum, kanunun tatbik edilmesi ve devletin otoritesini güçlü kılmak için Irak hükümetinin uygulamış olduğu güvenlik planlarına vermiş olduğu destekten de memnun olduklarını ifade ettiği öğrenildi.
     
    Öte yandan Prof. Dr. Davutoğlu, Irak Başbakanı Maliki'ye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını ileterek, Erdoğan'ın önümüzdeki dönemde Irak'a ziyarette bulunma arzusunu iletti.

    Neçirvan Barzani ile görüşme
     
    Başbakanlık Özel Danışmanı Ahmet Davutoğlu ve Türkiye'nin Irak Özel Temsilcisi Murat Özçelik'in yer aldığı Türk heyeti, Irak Başbakanı Nuri El Maliki ve Meclis Başkanı Mahmud El Meşhedani ile yaptığı görüşmenin ardından Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ve Neçirvan Barzani ile bir araya geldi.
     
    Türk heyetinin Talabani ve Barzani ile birlikte görüştükten sonra bölgesel Kürt hükümeti yetkilileriyle ayrıca bir görüşme daha gerçekleştirdiği bildirilirken, görüşmelerde Türkiye-Irak arasındaki ilişkiler ve bölgedeki durum hakkında görüş alışverişinde bulundu.
     
    Görüşmede, Türkiye ile Irak arasında olumlu işbirliğinin geliştirilmesi mesajı verildi.
     
    Başbakanlık Özel Danışmanı Ahmet Davutoğlu ve Türkiye'nin Irak Özel Temsilcisi Murat Özçelik'in de yer aldığı Türk heyetiyle yaptığı görüşmelerin ardından Erbil'e dönen Neçirvan Barzani, basın bürosu aracılığıyla bir açıklama yaptı.
     
    Basın bürosundan yapılan açıklamada, görüşmenin dostane bir hava içerisinde geçtiği, özellikle Türk tarafının kaygıları üzerinde durulduğu kaydedildi.
     
    Toplantıda toplumsal, iktisadi ve güvenlik konuları üzerinde durulduğu belirtilen açıklamada, Türk heyetinin terör örgütü PKK ile ilgili kaygılarını aktardığı ve Neçirvan Barzani'nin de bu konuda yürütülebilecek ortak çalışmalar üzerinde fikirlerini paylaştığı ifade edildi.
     
    Barzani'nin ofisinden yapılan açıklamaya göre toplantı bir ön görüşme niteliği taşıyor ve toplantının bundan sonra Türk yetkililerle yapılacak üst düzey ve daha ayrıntılı görüşmelere zemin hazırlaması hasebiyle önemle ele değerlendirildiği vurgulanıyor.
     
    Babacan: "Kuzey Irak yönetimiyle görüşülecek"
     
    Dışişleri Bakanı Ali Babacan da, Türk heyetinin Irak'taki farklı yerel gruplarla da görüşeceğini, bu grupların içinde Kuzey Irak yönetiminin de olduğunu bildirdi.
     
    Ankara'ya resmi ziyarette bulunan Bosna-Hersek Dışişleri Bakanı Sven Alkalaj ile ortak basın toplantısı düzenleyen Babacan, heyetin bu sabah 11.00'de Bağdat'a vardığını söyledi.
     
    Babacan, "Irak merkezi hükümetiyle, özellikle benim Bağdat ziyaretim ve arkasından Sayın (Irak Cumhurbaşkanı Celal) Talabani'nin Türkiye ziyaretinden sonra daha yeni bir süreç başladı. Biz her konuyu daha açık, daha samimi şekilde görüşmek, konuşmak istiyoruz. Pek çok alanda işbirliğimizi Irak'la geliştirmek istiyoruz" dedi.
     
    Babacan, Kuzey Iraklı yetkililerle görüşmelerin daha üst seviyede devam edebilmesi için, onların terör örgütü PKK'ya bakışlarının değişmesini önşart olarak görüp görmedikleri yönündeki soru üzerine, "Irak'ın kuzeyindeki yerel yönetimin PKK ile ilgili söylemlerinde ve eylemlerinde ortaya koyacağı tavır, duruş, kuşkusuz onlarla olan, olabilecek diyaloğumuzu etkileyecektir" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow