hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türk avukattan Almanya Anayasa Mahkemesi’ne "soykırım" başvurusu

    Türk avukattan Almanya Anayasa Mahkemesi’ne soykırım başvurusu
    expand
    KAYNAKCHA

    Almanya Parlamentosu’nun 2 Haziran’da aldığı ve büyük tepkilere neden olan Ermeni soykırım kararının iptali için, Alman yargısına ilk başvuru bir Türk avukattan geldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ankaralı Avukat Melih Akkurt, parlamentonun aldığı kararın yok sayılması için Almanya Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulundu.

    Akkurt “Uluslararası örnekler ve Alman hukuku haklı olduğumuzu gösteriyor. Birkaç gün içinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne de gideceğim. Sonuçta hukukun evrensel ilkelerinin kazanacağına eminim“ dedi.

    Abdullah Gül: Şerife'nin şehit düştüğünü büyük üzüntüyle öğrendim

    Almanya Parlamentosu'nun aldığı sözde soykırım kararının iptali için Türkiye’de yaşayan herkesin başvuruda bulunabileceğine dikkat çeken Avukat Melih Akkurt “Türkiye’ye yönelik alınan bu onur kırıcı kararı iptal ettirmek için hukuki yollarımız var. Tüm anayasal hakları kullanmalıyız” çağrısında bulundu.

    "Karar yok hükmünde"

    Avukat Melih Akkurt’un hazırladığı dava dilekçesinde, kararın neden iptal edilmesi gerektiği hukuki gerekçeleriyle anlatıldı.

    Fransa'da EURO 2016 öncesi korkutan gelişme

    Almanya’nın Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ne taraf olduğu belirtilen dilekçede, Almanya Anayasasının 25. Maddesinin de devletler hukukunun yasalardan üstün olduğu hükmünü içerdiği belirtildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Erdoğan Cem Özdemir ve Kılıçdaroğlu'nu eleştirdi

    Dilekçede, “Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’nin 6. maddesinde soykırımın ancak mahkeme kararıyla tespitinin yapılabileceği hususu dikkate alındığında yargı kararı olmaksızın yasama organı tarafından çıkarılan yasa, açık ve bariz yetkisizlik nedeniyle yok hükmündedir“ denildi.

    "AİHM kararları var"

    Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Büyük Dairesi’nin 15 Ekim 2015 tarihinde açıkladığı İsviçre kararında da, soykırım suçuyla ilgili net ifadelere yer verildiği belirtilen dilekçede, 27510/08 sayılı kararda böyle bir suçun varlığına ancak eylemin yapıldığı ülkenin yetkili ceza mahkemesi veya yetkili Uluslararası Ceza Mahkemesi (Lahey Adalet Divanı) karar verebileceğinin belirtildiği vurgulandı.

    YSK'dan Erdoğan'ın diplomasıyla ilgili karar

    Ayrıca yine bu kararda, parlamentoların, hükümetlerin, akademik kuruluşların 1915 olayları hakkında soykırım kararı veremeyeceği de net bir şekilde ifade edildiğinin de altı çizildi.

    AK Parti'den Kılıçdaroğlu'na saldırıyla ilgili ilk yorum

    Avukat Melih Akkurt, başvuru öncesi ‘1948 BM Bildirisini, Alman Devletler Ceza Kanununun 6. Maddesi, Akayesu kararı ( Ruanda), Srebrenica Kararı ( sırp katliamı) ve AİHM 2015 Perinçek kararını incelendi ve başvuru dilekçesinde bu örnekler kullanıldı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow