hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tunus'taki geçici hükümet için kritik hafta!

    Tunustaki geçici hükümet için kritik hafta
    expand

    Tunus'ta kırsal kesimin de destek verdiği, göstericilerin istifasını istediği geçiş hükümetinin ayakta kalması için kritik bir hafta başlıyor. "Ulusal Ortaöğretim Öğretmenleri Sendikası", liselerde bir günlük grev çağrısında bulunurken, Paris savcılığı ise Zeynelabidin Bin Ali'nin mal varlığıyla ilgili soruşturma başlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Halkın değişik kesimlerinden protestocular, devrik Devlet Başkanı Zeynelabidin Bin Ali rejiminin eski bakanlarının çoğunun görevde kalması nedeniyle geçici hükümetin istifası için baskısını hafta sonunda arttırırken, "Yasemin Devrimi'nin" kalesi ülkenin orta batısından gelen bin kadar taşralı, yoksul ve kindar genç "Özgürlük kervanına" katıldı.

    Ülkenin değişik kentlerinden gelen bu göstericiler, geceyi Başbakanlık merkezinin önünde "devrim ateşini korumak" amacıyla nöbet tutarak geçirdi.

    Göstericiler ilerleyen saatlerde başkentteki Başbakanlık binasını taşa tuttu.

    AFP muhabiri, Kasbah mahallesinde bulunan ve geçiş hükümetinin kullandığı binayı koruyan terörle mücadele birimlerine taş ve şişe fırlatan göstericilere
    ekiplerin göz yaşartıcı gazla karşılık verdiğini aktardı.

    Sokağa çıkma yasağına rağmen bazı göstericilerin bina yakınlarında sabahladığı ve olayların eylemcilerin erken saatlerde memurlara doğru koşmaya
    başlamasıyla kalabalığın harekete geçmesinin ardından patlak verdiği belirtiliyor.

    Sosyal ağ Facebook'ta dolaşan mesajlara göre, Tunus'un başka kentlerinden yeni protestocuların başkente gelmeleri bekleniyor.

    Sokağın baskısı ve hükümet ilişkisinin gelişimi açısından önemli bir test olacak haftanın ilk gününde, 10 Ocak'tan beri kapalı bulunan ilköğretim ve liselerin bir bölümünün dersbaşı yapması öngörülürken, ilkokul öğretmenleri sendikası, Bin Ali rejiminden arınmış yeni bir hükümet talebiyle bugünden itibaren "sınırsız genel grev" çağrısını sürdürüyor.

    Bu arada Kanadalı yetkililer, ülkeye bir süre önce gelen Bin Ali'nin yakınlarının, daha önce açıklandığı gibi Kanada vatandaşı değil, ülkede daimi oturma iznine sahip olduklarını, bu durumun da kendilerine bir Kanada vatandaşı ile aynı hakları sağladığına dikkati çektiler.

    Bir günlük grev

    Öte yandan Tunus'ta "Ulusal Ortaöğretim Öğretmenleri Sendikası", 27 Ocak Perşembe günü liselerde bir günlük grev çağrısında bulundu.

    Sendika bugün yayımladığı bildiride, bu perşembe "işyerinde" bir günlük grev yapılması çağrısında bulundu.

    Bildiride ayrıca, öğretmenlere "kendilerine dayatılan hükümetin fesh edilmesini talep etmek için düzenlenecek gösterilere katılmaları" çağrısında da bulunuldu.

    Yarın ve çarşamba günü ise okullarda bayrağa saygı töreni düzenlemeleri ve öğrencilere ulusal marşı okutmaları çağrısında bulunulan bildiride, öğrencilerin, olaylarda hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunmalarının sağlanması tavsiyesinde de bulunuldu.

    Mal varlığına soruşturma

    Paris savcılığı ise üç sivil toplum kuruluşunun yolsuzlukla ilgili şikayet başvurusunda bulunmasının ardından, Tunus'un devrik Devlet Başkanı Zeynelabidin Bin Ali ve çevresinin Fransa'daki mal varlığıyla ilgili bugün soruşturma başlattığını açıkladı.

    Sherpa, Transparency International ile Arap insan hakları komisyonu adlı kuruluşların, yolsuzluk, kamu fonlarını zimmetine geçirme, kamu mallarını ve güveni kötüye kullanma gibi suçlamalarla şikayet başvurusunda bulundukları belirtildi.

    Tunus'ta yoksulluk, işsizlik ve yolsuzluğa karşı yapılan, yaklaşık bir ay süren gösterilerin ardından Bin Ali, 23 yıllık iktidarını bırakmak zorunda kalmış, ülkeden kaçarak Suudi Arabistan'a sığınmıştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow