hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Trump gibi o da hızlı başlangıç yaptı: Rubio'dan 'Quad' görüşmesi...

    Trump gibi o da hızlı başlangıç yaptı: Rubiodan Quad görüşmesi...
    expand
    KAYNAKAA

    ABD'nin yeni Dışişleri Bakanı Marco Rubio, ilk görev gününde Avustralya, Japonya ve Hindistan ile oluşturduğu Dörtlü Savunma Diyaloğu (Quad) dışişleri bakanları ile bir araya geldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rubio, Japonya Dışişleri Bakanı İvaya Takeşi, Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong ve Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar'ı ilk görev gününde başkent Washington'da ağırladı.

    Görüşmenin ardından yapılan ortak basın açıklamasında, "Dört ülke olarak, uluslararası hukuk, ekonomik fırsatlar, barış, istikrar ve denizcilik de dahil, tüm alanlarda güvenliğin Hint-Pasifik'te kalkınma ve refahının temelini oluşturduğuna inanıyoruz." ifadeleri yer aldı.

    Açıklamada, "Statükoyu güç veya baskı yoluyla değiştirmeyi amaçlayan tek taraflı eylemlere de şiddetle karşı çıkıyoruz." değerlendirmesine yer verildi.

    Ayrıca dört ülkenin bu yıl Hindistan'da yapılması beklenen liderler zirvesi başta olmak üzere düzenli olarak bir araya geleceği duyuruldu.

    Rubio ile Wong arasında geçen görüşmeye ilişkin bir diğer açıklamada ise AUKUS (Avustralya, İngiltere ve ABD arasındaki nükleer denizaltı ittifakı) ve ikili savunma girişimleri aracılığıyla güvenlik işbirliğini sürdürme ve kritik mineraller ile küresel tedarik zinciri güvenliği konusundaki ortaklığı geliştirme konularının ele alındığı bildirildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bölgedeki fırsatları en üst düzeye çıkarmak üzere ABD-Avustralya ittifakının tam anlamıyla kullanılmasının önemi konusunda mutabık kalındığı belirtilen açıklamada, bu ittifakın uluslararası güvenlik ve refahın yanı sıra "baskından uzak ve güvenli bir Hint-Pasifik bölgesinin de temelini oluşturduğuna" dikkati çekildiği aktarıldı.

    Rubio ile Hindistan Dışişleri Bakanı Jaishankar arasında geçen görüşmeye dair yapılan açıklamada da iki ülke arasındaki ortaklığı güçlendirmeyi sürdürme konusunda mutabık kalındığı kaydedildi.

    Görüşmede tarafların kritik ve gelişmekte olan teknolojiler, savunma işbirliği, enerji, özgür ve açık bir Hint-Pasifik bölgesinin ilerletilmesi başta olmak üzere çeşitli bölgesel konular üzerinde durduğu vurgulanan açıklamada, Rubio'nun ABD Başkanı Donald Trump yönetimi süresince ekonomik bağları ilerletmek ve düzensiz göçle ilgili endişeleri gidermek amacıyla Hindistan ile işbirliği içinde çalışma isteğinin altını çizdiği ifade edildi.

    Rubio'nun Japonya Dışişleri Bakanı İvaya ile görüşmesine ilişkin açıklamada ise ABD'nin yeni başkanlık dönemi süresince ikili ilişkilerin derinleştirilmesi konusuna değinildiği belirtildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rubio ve İvaya'nın, hem Hint-Pasifik bölgesinde hem de dünya genelinde süren tehditlere karşı işbirliğini ele aldığına işaret edilen açıklamada, ikilinin Kuzey Kore ve Rusya'nın siyasi ve güvenlik alanındaki ilişkisinin yanı sıra Çin'in Rusya'nın savunma sanayi üssüne verdiği desteğe ilişkin endişeleri görüştüğü bildirildi.

    Açıklamada, ABD'nin bölgedeki güvenlik ve refahın temel taşı olan ABD-Japonya ittifakına bağlılığının da vurgulandığı kaydedildi.

    Rubio, Senatoda onay almasının ardından yemin ederek dün resmen görevine başlamıştı.

    Dörtlü Güvenlik Diyaloğu (Quad)

    İlk kez 2004'te Hint Okyanusu'ndaki deprem ve tsunami felaketinin ardından insani yardım sağlamak amacıyla geçici olarak bir araya gelen ABD, Avustralya, Hindistan ve Japonya'nın hayata geçirdiği Dörtlü Güvenlik Diyaloğu (Quad), dönemin Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin teşvikiyle 2007'de resmileştirildi.

    Avustralya'nın ortaklığın Çin'i rahatsız edeceği yönündeki endişeleri nedeniyle dörtlü ortaklıktan çekilmesinin ardından 2008'de sona eren QUAD'ın 2017'de yeniden canlandırılmasına kadar geçen sürede 4 ülke arasında ikili ya da üçlü ilişkilerin geliştirilmesine devam edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çin'e karşı gayriresmi stratejik forum şeklinde bilinen ve "Asya'daki demokrasi yayı" olarak da nitelendirilen ittifakın üyeleri, ülkeler arasındaki ekonomik, diplomatik ve askeri bağları ilerletme hedefiyle düzenli toplantılarla karşılıklı bilgi alışverişinde bulunuyor.
     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow