hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Treni raylara koyduk"

    Treni raylara koyduk
    expand

    Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ABD'de yapılan Annapolis zirvesinin "bağımsız Filistin devletine giden treni rayına soktuğunu" söyledi.

    Abbas, Washington'da düzenlediği basın toplantısında, "Annapolis zirvesinin Filistinlileri kavuşmayı istedikleri devlete yakınlaştırıp yakınlaştırmadığının" sorulması üzerine, "Treni raylara koyduk. Ulaştığımız nokta, bizi iyimser kılıyor. Bir hedefle geldik, bu hedefe ulaşmayı arzı ediyoruz" dedi.
     
    ABD Başkanı George W. Bush dün Beyaz Saray'da, İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı kabul etti.
     
    Olmert ve Abbas ile birlikte gazetecilerin karşısına çıkan Bush, açıklamasında "İsrail ile barış içinde yan yana yaşayacak bir Filistin devletinin kurulması konusunda gerekli kararların alınması sürecine katkı için tüm güçlerini kullanacaklarını" belirtti.
     
    İKT: "Yeni bir umut..."
     
    İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu da, Annapolis kentinde yapılan Ortadoğu Barış görüşmelerinde yeni bir umut doğduğunu söyledi.
     
    İhsanoğlu, "Ortadoğu sürecinde Annapolis sürecinden ben umutlu olmak istiyorum. Çünkü arkamızda 60 yıllık bir hüsran ve ıstırap var. Annapolis'te iseyeni bir ümit doğdu" dedi.
     
    ABD Başkanı George W. Bush ve ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın, Ortadoğu meselesinin çözümü için "bir taahhüt altına" girmiş olduğuna işaret eden İhsanoğlu, bunun çözüm yönündeki kararlılık için önemli bir işaret olduğunu belirtti.
     
    İsrail ve Filistin arasında ilk anlaşma tamam
     
    ABD Başkanı George Bush'un önerisiyle dün ABD'nin Annapolis kentinde düzenlenen geniş katılımlı Orta Doğu konferansı, 2008 sonuna kadar İsraillilerle Filistinlilerin barış anlaşmasına varma taahhüdüyle son buldu.
     
    ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, zirvenin ardından Bush'un bugün barış müzakerelerini başlatmak üzere İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı Beyaz Saray'a davet ettiğini açıkladı.
     
    Peki bundan sonra ne ne olacak? Müzakereler için belirlenen takvim şöyle işleyecek:
     
    12 Aralık 2007: İsraillilerle Filistinliler, çalışma planı hazırlanması ve müzakerelerin izlenmesi için ortaklaşa yönetilecek kılavuzluk komitesinin ilk toplantısını yapacak. Komiteye İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ve Filistinli başmüzakereci Ahmed Kurey başkanlık edecek ve bu ilk toplantı İsrail ya da Batı Şeria'da yapılacak.
     
    17 Aralık 2007: Paris'te uluslararası izleme konferansı yapılacak. Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner tarafından doğrulanan konferansta bağışçı ülkeler bir araya gelerek Filistin devletinin kurulması için para toplamaya çalışacak.
     
    Rusya da, konferans düzenlemeye talip olduğunu açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İsrail-Filistin anlaşmazlığı, müzakerelerin Suriye ve Lübnan ayakları için Moskova'nın ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu duyurdu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow