Tezkereye ABD'den övgü, İran'dan eleştiri, Suriye'den sert tepki!
Meclis'te kabul edilen Suriye-Irak tezkeresine uluslararası ilk tepkiler Amerika ve İran'dan geldi. Amerikan Dışişleri Sözcüsü Psaki kararı memnuniyetle karşıladıklarını açıklarken, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, mevkidaşı Çavuşoğlu'nu arayarak eleştiride bulundu. Şam rejimi de karara sert tepki gösterdi.
ABD:
ABD yönetimi, Irak ve Suriye’deki terörist örgütlerden Türkiye'ye yönelebilecek saldırıların bertaraf edilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi'nin TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesinin memnuniyetle karşılandığını bildirdi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın brifinginde konunun sorulması üzerine, "Türkiye ile yakın diyalog halindeyiz. Türk askeri eylemine yetki veren parlamento oylamasını memnuniyetle karşılıyoruz. IŞİD'in Irak ve Suriye'de oluşturduğu tehdide karşı koymak için işbirliğimizi nasıl geliştireceğimiz noktasında Türk yetkililerle çok sayıda üst düzey görüşmelerimiz oldu. Bunlar devam edecek ve bu işbirliğini güçlendirmeyi arzuluyoruz" diye konuştu.
Psaki, ABD Başkanı'nın IŞİD’e karşı küresel koalisyon için özel temsilcisi emekli General John Allen ile yardımcısı ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Brett McGurk'ün, Irak, Brüksel, Amman ve Kahire ziyaretlerinin ardından Türkiye'ye geçeceğini belirterek, "Burada, onların (Türkler'in), yabancı savaşçılardan kaynaklı tehditlerle mücadele dahil, uluslararası koalisyona potansiyel katkıları hakkında Türk askeri ve siyasi liderlerle görüşecekler. Türkiye'de ayrıca, Suriyeli muhalefet liderleriyle biraraya gelerek, IŞİD'e karşı mücadeledeki cesur çabalarına devam eden desteğimizi teyit edecek ve bu çabaları desteklemenin en iyi yolları hakkındaki diyaloğumuzu sürdürecekler" diye konuştu.
Türk liderlerin koalisyonda önemli bir rol oynamak istediklerini belirttiklerini ve bunu memnuniyetle karşıladıklarını dile getiren Psaki, Türkiye'nin terörle mücadelede önemli bir partner, NATO'da önemli bir müttefik olduğunu bildirdi. Psaki, "Diplomatlarının rehin olması nedeniyle önceki haftalardaki hassasiyetlerini biliyoruz. Şimdi daha ileri yönelmeye hazırız. Onlar da aktif bir partner olmak istediklerini söylediler" ifadesini kullandı.
Irak ve Suriye tezkeresi kabul edildi
Türkiye'nin bu krizin etkilerini doğrudan hissettiğine işaret eden Psaki, "Özellikle tezkerenin kabul edilmesi sonrasında Türkler'in şu anda yapmasını arzu ettiğiniz özel birşey var mı?" sorusu üzerine, tezkerenin "geniş bir yetki" sağladığını ifade ederek, "Şu anda içinde bulunduğumuz aşama, onların özellikle ne rol oynayacağını görüşme üzerine" dedi.
General Allen ve Büyükelçi McGurk'ün Türkiye ziyaretini neden turun sonuna aldığı şeklindeki bir soru üzerine Psaki, "Bazen muhataplarınızın takvimine göre çalışırsınız. Elbette bu ziyaret üzerinde bir süredir çalışılıyordu ve ziyareti beklemeden önümüzdeki günlerde de Türkiye ile temasta olacağız. Hem sahadaki hem de Washington üst düzey yetkilileri kanalıyla temasta kalmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel de Irak ve Suriye’deki terörist örgütlerden Türkiye'ye yönelebilecek saldırıların bertaraf edilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi'nin TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesine ilişkin, "Çok olumlu bir gelişme olarak görüyoruz. Meclis’ten büyük çoğunlukla geçmesinden de memnunuz" dedi.
Hagel, Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian ile Savunma Bakanlığı Pentagon’da görüştü. İki bakan, görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Tezkerenin Meclis’te kabul edilmesiyle ilgili soru üzerine Hagel, “Çok olumlu bir gelişme olarak görüyoruz. Meclis’ten büyük çoğunlukla geçmesinden de memnunuz” ifadesini kullandı.
Hagel, Türk hükümetiyle tezkerenin sağladığı yetkinin nasıl kullanılacağına yönelik istişareye devam edeceklerini kaydetti.
Suriye’de tampon bölge oluşturulmasına dair soruya karşılık da Hagel, "Şu anda bu tür bir şey planlamamızda yok" cevabını verdi.
Öte yandan, IŞİD ile mücadelede uluslararası koalisyonda öncü rol üstlendikleri için Fransa’ya teşekkür eden Hagel, sahadaki Irak güçlerine destek vermek için ABD ve Fransa'nın hava saldırılarında yan yana çalışmaya devam edeceğini söyledi.
Hagel, Fransa’nın Suriye’deki hava saldırılarına katılmamasının görüşmelerinde gündeme gelip gelmediğine yönelik soru üzerine, görüşmede konuyu ele aldıklarını dile getirerek, "IŞİD hepimiz için tehdit, bu sadece belirli sınırlar ve ülkelerle sınırlı bir durum değil” dedi. IŞİD’le mücadele çabaların zor ve uzun vadeli olacağını daha önce de belirttiklerini anlatan Hagel, “Başında da söyledik, bunun kestirme bir çözümü yok. Hava saldırıları gayet etkili ama bu uzun, devamlılığı olan bir çaba” yorumunda bulundu.
"Ne kadar uzun süreceğini bilmiyorum"
ABD Savunma Bakanı Hagel, bu çabaların uzunluğuna yönelik bir öngörüleri bulunup bulunmadığına dair soruya karşılık, “Ne kadar uzun süreceğini bilmiyorum. Bir süreçteyiz, 40 ülkenin bulunduğu çok etkili bir koalisyonla IŞİD hedeflerine Irak’ta saldırıyoruz, bu 40 ülke farklı bir şekilde koalisyona katılıyor. IŞİD’in kapasitesini zayıflatıp onu yok edeceğimize inancım tam" yanıtını verdi.
Fransa Savunma Bakanı Le Drian da Nijerya’dan Ortadoğu’ya kadar farklı terörist grupların birbirleriyle bağlantılarının bulunduğuna dikkati çekerek, bu konuya dair kaygılarını dile getirdi.
Fransa’nın IŞİD ile mücadelede aktif bir partner olduğunu dile gitiren Le Drian, Fransa’nın Suriye’de de hava saldırılarına katılmayı düşünüp düşünmediğiyle ilgili soru üzerine, terörle mücadeleyi uzun vadede düşünmek gerektiğini ve Fransa’nın bu uzun süreçte koalisyonda yer alacağını bildirdi.
İRAN:
Tezkere ile ilgili bir başka tepki ise İran'dan geldi. İran'ın resmi haber ajansı İRNA'ya göre, Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu'nu telefonla aradı, "bölge ülkelerinin sorumlu davranması ve durumu daha da kötüleştirmekten kaçınması gerektiğini" belirtti.
Çavuşoğlu ise, "Bölge ülkelerinin bağımsızlık ve toprak bütünlüğüne saygılıyız "cevabını verdi.
SURİYE:
Irak ve Suriye’den kaynaklanan terör tehditlerine karşı Türk askerinin yabancı ülkelere gönderilmesinin yanı sıra, yabancı silahlı kuvvetlerin de Türkiye’de bulunması ve geçişi konusunda hükümete bir yıl yetki veren tezkerenin TBMM’den geçmesine Şam rejimi ise sert tepki gösterdi.
İran'ın resmi haber kanalı Press Tv’nin haberine göre, Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdat, Türkiye’nin Suriye toprakları içinde gerçekleştireceği herhangi bir askeri operasyonun “saldırı” olarak görüleceğini söyledi.
Mikdat ayrıca Birleşmiş Millet Güvenlik Konseyi’ni “Türkiye’nin kararını kınamak için” acil toplantıya çağırdı. Bakan, Türkiye ve Suudi Arabistan’ı Suriye’ye “militan göndermekle” de suçladı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
HABER || İsrail'in yeni hedefi neresi? Netanyahu'dan küstah açıklamalar
Rusya-Ukrayna krizi çözülüyor mu? Putin'in müttefiki Lukaşenko'dan dikkat çeken açıklama...
Trump yönetiminin Orta Doğu politikası ne olacak? Ulusal Güvenlik Danışmanı adayı Waltz: ABD askerleri Suriye'de olmamalı! Bu 3 başlık takip edilecek...
Slovakya Başbakanı Fico, Rusya Devlet Başkanı Putin'le gaz sevkiyatını görüştü
Netanyahu, "dünya düzeni için bir tehdit" diyerek yeni hedefini duyurdu: Şiddetli bir harekat başlatacağız!