Tayvan alarmda: Çin savaş uçakları havalandı
Tayvan lideri Tsai Ing-wen'in ABD ziyareti sonrası Çin’in başlattığı askeri tatbikat ikinci gününde… Tayvan Savunma Bakanlığı ada çevresindeki söz konusu tatbikatın ardından hava savunma kuvvetlerinin yüksek alarma geçtiğini söyledi.
Çin, Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen'in Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi başkanıyla yaptığı görüşme sonrası başlattığı üç günlük askeri tatbikat kapsamında, Tayvan çevresine savaş uçakları ve savaş gemilerini gönderdi.
Tayvan Savunma Bakanlığı, bugün öğlen saatlerine kadar Ada çevresinde Çin'e ait 58 askeri hava aracı ve 9 savaş gemisinin tespit edildiğini bildirdi. Bakanlığın açıklamasına göre bunlar arasında "SU-30" savaş uçakları ve H-6 tipi bombardıman uçakları da bulunuyor. Tatbikatın ilk gününde ise Tayvan Boğazı’nda 71 uçak ve 9 geminin tespit edildiği açıklanmıştı.
Dün Tayvan ordusu füze savunma sistemlerinin aktif hale getirildiğini ve Çin savaş uçaklarını takip etmek üzere hava ve deniz devriyeleri başlatıldığını açıkladı.
Euronews Türkçe’deki habere göre Çin Halk Kurtuluş Ordusu, bu tatbikatların Çin'in toprak bütünlüğünü korumak için Tayvan'ın bağımsızlık yanlısı güçlerine karşı "ciddi bir uyarı" olarak yapılacağını açıkladı.
Tatbikatların Tayvan'ın kuzey, güney ve doğusunda yapılacağı ifade edildi. Hava savunma kuvvetlerinin ise yüksek alarma geçtiği belirtildi.
ÇİN: TAYVAN’I KULLANMAYI BIRAKIN
Tayvan Devlet Başkanı Ing-wen, geçen hafta ABD Temsilciler Meclisi Başkanı McCarthy ile California'da bir araya geldi. Görüşmeye ilişkin sosyal medya hesabından paylaşım yapan Ing-wen, “Tayvan'ın, Tayvan halkının özgür ve açık bir toplumda gelişmeye devam edebileceği barışçıl statükoyu savunma konusundaki kararlılığını yineledim. ABD’nin Tayvan'a yönelik güçlü destekleri beni yüreklendirdi. Meclis Başkanı McCarthy'ye ve tüm Amerikalı dostlarımıza teşekkür ederim. Birlikte durduğumuzda hepimiz daha güçlüyüz” dedi.
Çin Dışişleri Bakanlığı, açıklama yaparak söz konusu görüşmeye tepki gösterdi. Açıklamada, “Amerika Birleşik Devletleri, Tayvan ile sadece gayri resmi ilişkilerini sürdüreceğine dair açıkça söz vermiştir. Ancak, uzun bir süre boyunca taahhütlerini ihlal etmiş, Tayvan ile resmi alışverişler, Tayvan'a silah satışı, askeri bağlantılar ve Tayvan'ın uluslararası alanını genişletmesine yardımcı olma konusunda çizgiyi aşmaya ve kışkırtmaya devam etmiştir. Çin, ulusal egemenliğini ve toprak bütünlüğünü savunmak için kararlı ve güçlü tedbirler alacaktır. ABD tarafını bir kez daha tek Çin ilkesine uymaya, ABD ile Tayvan arasındaki her türlü resmi alışverişi derhal durdurmaya, maddi ilişkileri geliştirmeye son vermeye, Tayvan Boğazı'nda gerilim yaratmaya son vermeye, Tayvan'ı Çin'i çevrelemek için kullanmaya son vermeye, yanlış ve tehlikeli yolda daha fazla ilerlememeye çağırıyoruz” denildi.
ÇİN İLE TAYVAN ARASINDAKİ EGEMENLİK İHTİLAFI
Pekin yönetimi Tayvan'ın Çin’in bir parçası olduğunu, Tayvan ise "bağımsız bir ülke" olduğunu belirtiyor. Çin yönetimi, "barışçıl yeniden birleşme" adı altında Tayvan’ın idaresini eline almayı istiyor ve bu doğrultuda güç kullanmaktan çekinmeyeceğini ifade ediyor. Pekin ayrıca, diğer ülkelerin Tayvan ile resmi temas kurmasını da "egemenlik ihlali" olarak değerlendiriyor. Tayvan, dünyada yalnızca 13 ülke tarafından resmi olarak tanınıyor.
Pekin yönetimi, Tayvan lideri Tsai'nin ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ile Los Angeles'ta gerçekleştirdiği görüşme öncesi Tayvan'ı uyarmıştı. Çin'in Tayvan İşleri Ofisi Sözcüsü Zhu Fenglia yaptığı açıklamada, "Görüşmeye kesinlikle karşıyız ve buna kararlılıkla karşı koymak için gerekli tüm tedbirleri alacağız" ifadelerini kullanmıştı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İspanya'da sel felaketi: Siyasi tartışmalar başladı
ABD başkanını nasıl seçiyor? En fazla oyu alsa bile seçimi kaybedebilir: İşte sandık sisteminin işleyişi…
NASA’dan 50 yıl sonra Ay'a dönüş! 9 bölge belirlendi...
ABD basını: İran daha önce kullanmadığı silahlarla İsrail'i vuracak
ABD yarın kararını verecek: Trump mı, Harris mi? Son kozlarını oynadılar: İşte anketler...